Başbakan Davutoğlu'ndan Cerattepe açıklaması

Konya'da 42 tesisin toplu açılış töreninde konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe'de maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak bazı istismarların önüne geçilecek. Bu konunun istismar edilmesine izin vermeyeceğiz.'' dedi.

1

Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da 42 tesisin açılış törenine katıldı. Burada halka seslenen Davutoğlu, konuşmasına Konyalılara teşekkür ederek başladı. Davutoğlu, Artvin Cerattepe'yle ilgili olarak da şöyle konuştu: 


Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak bazı istismarların önüne geçilecek. Bu konunun istismar edilmesine izin vermeyeceğiz.

Maden galerisi kapalı olacak. Galeriden çıkacak maden taşınarak işletilecek. Maden teleferikle taşınacak ve kesilen ağaçlar minimum düzeyde tutulacak ve telafisi yapılacak.

Aldığımız tedbirlere rağmen, birileri karşı çıkarsa onu da hoş karşılamaız mümkün değildir. Bir takım yanlış uygulamalar olursa, kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 


7 Haziran akşamı Konya'dan hüzünle ayrılırken Ankara'da genel merkezimizin balkonunda sizlerden aldığım güçle birileri balkon konuşması yapacak mı, Konya'dan aldığım güçle hiçbir şekilde karamsarlığa kapılmadan milletimize hitap etmiş "Aziz milletim merak etmeyin bağrınızdan çıkan AK Parti kadroları bu milleti hükümetsiz bırakmayacak" demiştim. Bu kez aziz milletimiz, yaşanan 3,5 aylık kritik dönemden sonra 1 Kasım'da yüzde 49,5 oyla, Cumhuriyet tarihinin en büyük seçmen desteğiyle, arkandayız, yürüyün, yolunuz açık olsun dedi. 7 Haziran'da beni hüzünle yollayan Konya 1 Kasım'da bütün dünyaya en net mesajı verdi. 

ARKAMIZDA KONYA ÖNÜMÜZDE HAZRETİ MEVLANA OLDU

Konya'nın her taşına, her toprağına, her ilçesine, her sokağına, her dağına, her ırmağına aşığımız. Bir siyasetçi için en büyük güç Konya gibi bir şehri arkasına almaktır. Arkamızda Konya önümüzde Hz. Mevlana oldu. 1 Kasım günü sizden o gün, o zafer akşamı Mevlana Meydanı'nda toplandığınızda size hitaben söylemiştim, sizin şahsınızda 78 milyona ve bütün dünyaya demiştim ki, "Biz bu topraklara ancak sevgi toprakları ekmeye geldik". Size teşekkür ediyorum. Yüzde 74,5 oyla büyükşehirler arasında birinci, Türkiye'de de ikinci şehir olarak en büyük zafere imza attınız. Tekrar tekrar gelip sizlerden güç alacağız. Burada yüzde 74,5 oyla destan yazmış olan Konya'dan güç alarak önümüzdeki 4 yıl inançla, kararlılıkla yola devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyorum. 

VAATLERİMİZİN YÜZDE 75'İ REFORMLARIMIZIN YARISINI GERÇEKLEŞTİRDİK

1 Kasım seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanımızdan hükümeti kurma görevi aldıktan sonra süratle hükümeti kurduk ve arkamızdan vaatlerimizin yüzde 75'ini, reformların yüzde 50'sini gerçekleştirdik. Verdiğimiz sözün hepsini yerine getirdik, yapacağımız vaatlerin hepsini inşallah tamamlayacağız. Biz bu aşkla, kararlılıkla yola çıkmışken bu fitne odakları 7 Haziran sonrasında Türkiye'de hükümet bunalımı var düşüncesiyle 20 Temmuz'da Türkiye'yi bir terör sarmalı içine sokmaya çalıştılar. Birliğimiz, bütünlüğümüz ve kardeşliğimiz için operasyonları başlattık. Bu çerçevede 2 hafta önce Mardin'i ziyaret ettim. Hem teşekkür hem de birlik, huzur ve demokrasi sürecinde atacağımız adımları ilan etmek için. Kim ne derse desin, hangi zalim odaklar ne plan yaparsa yapsınlar, Selahaddin'in, Alparslan'ın torunlarından 78 vilayete tek bir sesle sesleniyoruz. Türkiye birdir, diri olacaktır ve her zaman başı dik olacaktır. 

BÜTÜN ŞEHİRLERİMİZİ DAĞLARIMIZI ADIM ADIM DOLAŞACAĞIZ

Bütün dağlarımızı, şehirlerimizi adım adım dolaşarak birlik ve beraberliğimizi kastedenlere karşı omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Bu ulvi davada şehit düşen şehitlerimize bir kez da rabbimizden rahmet niyaz ediyorum, yakınlarına taziyelerimi arz ediyorum. Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Sunni ve Alevisiyle bütün kardeşlerimiz 'şehitler ölmez, vatan bölünmez' diye seslendiler. Allah bu ülkenin yükselen gücünü kıskananlara karşı bizlere güç ve kudret versin. Ziyaretimizin üçüncü temel sebebi sizleri hizmetlerimizle buluşturmak. Orman ve Suişleri Bakanlığımızın projelerinin açılışı için beraberiz. Bugün burada baraj, sulama, taşkın koruma, ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinden oluşan hizmet için huzurlarındayız. 1 milyar 174 milyon liralık projenin törenini yapacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın tesis açılışı ve temel atma törenlerinde bulunmaktan ayrı bir mutluluk duyuyorum. Havasıyla, suyuyla, toprağıyla daha yaşanabilir Türkiye arzumuzu bu iki bakanlık gerçeğe taşıyor. 

BİZİM MEDENİYETİMİZ HER ŞEYE EMANET GÖZÜYLE BAKAR

Ecdadımızdan bize emanet bu güzel beldeyi daha güzel kılmak için hazırlanmış, tamamlanmış projeler burada. Bu güzellikler bize emanettir. Bizim medeniyetimizde en önemli kavramların başında emanet kavramı gelir. Dünya, eşya, mahlukat ile ilişkilerimizi emanet bilinci etrafında inşa etmemiz gerekiyor. Her şeye birer emanet gözüyle bakmamız icap ediyor. Makamlarımızın, mevkilerimizin, malımızın, evlatlarımızın ve hatta kendi canlarımızın dahi sahibi biz değiliz. Onun sahibi bütün mülkün sahibi olandır. Üzerinde yaşadığımız dünya, nefes alıp verdiğimiz hava, hayat kaynağımız olan su hepsi bize emanettir. Su azizdir, hayattır. Büyükler ne güzel söylemiş; su gibi aziz ol. Ben ekliyorum Konya gibi aziz ol. Suyun kıymetini bilmek lazım. Yüzyıllarca onunla birlikte yaşadık. Hayata ve insana hizmeti esas alan siyasetimizde en önemli meselelerimizin başında doğaya, suya hürmet gelir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı iken suyla ilgili yaptığı hizmetleri hepimiz biliyoruz. Bir kere daha buradan kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

DÜNYADAKİ HER İNSAN İÇİN TÜRKİYE'YE BİR FİDAN DİKECEĞİZ

Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman fahri Konyalıdır, ben de her zaman fahri Rizeliyim. Çevreye, yeşile, suya, tabiata duyarlı olan herkes birsin ki biz 13 yılda tam 3,5 milyar fidan diktik. Dünyadaki her insan için Türkiye'de bir fidan dikmek hayalimizdir. İnşallah ağaç sayımız 7-8 milyar olacak. Peygamber efendimiz yarın kıyamet kopacağını bilseniz dahi ağaç dikmelisiniz diye buyuruyor. Çevreye dair her hususta en güzel neticelerin nesiliyiz. Biz tabiatı emanet olarak görüyoruz. Bizim partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisidir. Adaletsiz bir kalkınma herkes için çevremiz için olumsuz sonuçlar doğrurur. Kalkınacağız, insanlara yeni iş alanları, barajlar, köprüler, binalar inşa edeceğiz. Bütün bunları yaparken tüm insanlığın, tabiatın hakkına hukukuna riayet edeceğiz. Suyla, toprakla ilişkileremizde dar imkanlardan bile fırsatlar çıkarıyoruz. 

ARTVİN CERATTEPE'DE MAHKEME KARARINI BEKLEYECEĞİZ

Artvin Cerattepe ile ilgili gelişmeleri ilk günden itibaren takip ediyoruz. Artvin'den gelen dernek temsilcileri ve sivil toplum temsilcileriyle biraraya gelerek bilgi aldık. Konuyu enine boyuna istişare ettik. Türkiye'nin havası, suyu, taşı, toprağı ve güneşi 78 milyona emanettir. Artvin, güzel Konya gibi dünyanın en güzel coğrafyalarından birisidir. Yaylaları, dağları, tepelerini korumak bizim asli görevimizdir. Zengin maden kaynaklarımızı değerlendirmek bir diğer öncelikli görevimizdir. Mesele birbiriyle çelişmeden yapılabilmesidir. Şu iki konuda hepimiz anlaşmalıyız. Bu ülkenin suyunu, taşını, toprağını hep birlikte koruyacağız. Aynı şekilde bu ülkenin doğal kaynaklarının da ekonomiye bir katkı olarak sunulması için hep beraber çalışacağız. Bunlar birbiriyle çelişen durumlar değil. İlla birini diğerine tercih etmek zorunda değiliz. Artvin'deki çalışmalar 2009 yılında başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından denetlenen hassas olduğumuz bir projedir. 

ÇIKARILAN MADENLER TELEFRİKLE TAŞINIP BAŞKA YERDE İŞLENECEK

Maden çalışmasının açık galeri olarak düşünülmüşse de sonra kapalı olarak çalışılmasına karar verilmiştir. Bu kapalı galeriden çıkarılacak maden yerinde işlenmek yerine Cerattepe'nin yer üstüne zarar vermemek üzere taşınarak başka bir yerde işlenecektir. Taşınacak yerde ağaç kesilmemesi için telefrik yapılacaktır. Cerattepe'nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecektir. O suyundan içtiğim, doğasına hayran kaldığım Şavşat'ın, Cerattepe'nin güzelliklerini korumak bizim borcumuzdur. Bu çerçevede atılan adımlarda yanlış uygulama olursa bunun da gereğini yaparız. Bu sabah Artvin'den gelen heyetle oldukça samimi ve verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Enerji Bakanımız, Çevre Bakanımız, Tarım Bakanımız kendileri ile kaldı. Konuları şeffaf bir şekilde ele aldık. Artvin'in siyaset, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından gelen arkadaşların kaygılarını dinledim onlara hükümet adına bazı teminatlar verdim.

KAMU DÜZENİ KORUNACAK HERKES MAHKEME KARARINA SAYGI DUYACAK  

Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmayı durduracak. Herkes mahkeme kararına saygı duyacak. Artvin'de yapılan bazı istismarların önüne geçilecek. Bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz. Maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacaktır. Açık galeri uygulamasına geçilmeyecek. Galeriden çıkarılacak maden yerinde değil taşınarak işletilecek. Çevre dokusunun korunması amacıyla telefrikle taşınacak. Oradaki ağaçlar çoğaltılacak. Bugünkü teminata, aldığımız tedbirlere rağmen birileri, siz hangi tedbirleri alırsanız alın biz zenginliklerimizin yeraltında kalmasını istiyoruz derlerse buna razı olmayız. Birtakım yanlış uygulamalar içine girilirse kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir. Bu çerçevede hem çevrimizi koruyacağız hem de madenleri çıkararak ekonomomize katkı sağlayacağız. Herkesin bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyorum. Bunu istismar eden çevrelere hiçbir şekilde prim vermeyiniz. Artvin'in en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayınız.  

TERÖRLE MÜCADELEDE ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİK

Türkiye maalese yarı kurak iklim havzasında. Tarım ürünü itibarıyla dünyada yedinci sıradayız. Toprağı ve suyu en iyi şekilde değerlendirdiğimizin simgesi bu gelişmelerdir. Şimdi barajlar, göletler, sulama tesisleri yapıyoruz. Bugün toplu açlış törenindeyiz, bu güzel geleneği getiren AK Parti oldu. Biz bu tesisleri ancak toplu törenle açıyoruz, tek tek açsak zamanımız yetmez. İşte yeni Türkiye ruhu, vizyonu budur. AK Parti'nin iş görme, iş tutma biçimi budur. Bakmayın siz bir kısım nasipsizin oralarda terör estirme gayretlerine. Onlara hakeden cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Allah'ın izniyle rahatsızlıklar tamamen sona erecek. Terörle mücadelede çok önemli kazanımlar elde ettik, inşallah kökünü de kazıyacağız. 

CENNET MEKAN ABDÜLHAMİT'İN MAVİ TÜNEL RÜYASI GERÇEK OLDU

Cennet mekan Abdülhamit'in rüyası Mavi Tünel'i yapmak bize nasip oldu. Biz Konya'nın daha yeşil, daha bereketli olması için çalışıyoruz. Türkiye'deki sulanır arazilerin yüzde 13'ü KOP kapsamındadır. Benim doğduğum Toroslar'dan boşa akan sular, Konya havzasını dolduracak. Konyamızın mavi rüyası olan proje ile Göksu havzasının Akdeniz'e boşa akan suları Konya kapalı havzasına aktarılacak. KOP kapsamında 100 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bugünkü 42 tesisimizin Konyamıza hayırlı olmasını diliyorum.