Başbakan Davutoğlu: Türkiye'ye yönelen suçlamaları kabul etmiyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ortak basın açıklamasında bulundu.

1

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye-Azerbaycan dostluğuna vurgu yaptılar. 


Konuşmalardan öne çıkan başlıklar şöyle: 

İlham Aliyev: Bence dünyada bu kadar birbirine yakın iki ülke mevcut değil. Türkiye, Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur. Biz resmi meselelerde birbirimizin yanındayız. Bu değişmez siyasettir. Bizim istiyoruz ki bölgede barış olsun, karşı koymalar olmasın, bütün halklar rahat yaşasınlar. Türkiye ile Azerbaycan birliği bölgede sakinleştirici rol oynamaktadır. Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan'ın gücü de o kadar artacaktır. Topraklarımızın bir bölümü Ermeni işgali altındadır. Ermeniler'in işgal ettiği topraklardan çıkarılması lazımdır. Azerbaycan'ın çok zengin doğalgaz yatakları vardır. Bizim esas ihraç yolumuz bellidir, Türkiye'dir. Bölgede Türkiye'nin artan rolü kardeş ve dost olarak bizi çok sevindiriyor. Bütün meselelerde birbirimizi destekleyeceğiz ve birbirimizin yanında olacağız. 

Ahmet Davutoğlu: Ben ne zaman Azerbaycan desem can Azerbaycan derim. Türkiye'de kim hükümet kurmuşsa ziyaretini Azerbaycan'a yapar. Ankara'da kim iktidara gelirse önce Bakü'ye gelecek, Bakü'de kim seçimleri kazanırsa o da Türkiye'ye gelecektir. Büyük liderimiz Haydar Aliyev 'Bir millet iki devlet devlet' demişti, büyük şahir Vahapzade 'bir ananın iki oğlu' demişti. Burada bugün çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye'de bakanlık yapan herkes Azerbaycan'ın bakanı gibidir, Azerbaycan'da bakanlık yapan da aynı şekilde. Çok yoğun ekonomik krizlerin yaşandığı dönemde Azerbaycan büyük bir gelişme kaydetti, milli geliri neredeyse 5 misli arttı. Türkiye bu gelişmelerde her zaman Azerbaycan'ın yanında yer aldı. Siyasal anlamda ilişkilerimiz en üst düzeyde olmuştur. Türk balgalandığı her yerde Azerbaycan vardır, Azerbaycan dalgalandığı her yerde Türkiye vardır. 

BİZ BAKÜ'YÜ ASYA'NIN PAYLAYAN YILDIZI OLARAK GÖRÜYORUZ

Daha önce hayal olan birçok projelerden sonra Türkiye ve Azerbaycan sayesinde hayata geçti. Enerji bakanlarımıza Tanap projemizin tez zamanda gerçekleşmesi için çalışacağız. Tanat ve Bakü-Tiflis-Ceyhan iki proje olarak petrol ve kaynakların Hazar'dan Avrupa'ya aktarılmasıdır. Ulaştırma konusunda da Türkiye, Azerbaycan'ın öncülük ettiği Bakü-Tiflis-Kars Çin'den Avrupa'ya uzanan orta koridorun omurgasını oluşturacaktır. Türkiye üzerinden enerji sevkiyatı en güvenli yoldur. Tarihi ipek yolu yeni bir kavramla taçlanmış bir şekilde bugüne taşınmış olacaktır. Biz Bakü'yü Asya'nın yükselen yıldızı olarak değerlendiriyoruz. Medeniyetler İttifakı Projesi'ne Azerbaycan'ın ev sahipliği yapmasına büyük bir önem veriyoruz. Böyle kritik bir dönemde Bakü'den yükselecek olan medeniyetler ittifakı ve barış sözcüğünün büyük bir anlamı olacaktır. Savunma sanayi alanında ortak çalışmalarımız devam edecektir. 

BİZİM İÇİN EGEMENLİK HAKKIMIZ VE SINIRLARIMIZ KUTSALDIR

Kafkasya ve çevre bölgelerinde barışın ihdas edilmesi Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine büyük ölçüde bağlıdır. Başta Dağlık Karabağ sorununda Türkiye'nin tavrı açık ve nettir, Azerbaycan topraklarının tümü Azerbaycan'a ait olana kadar desteğimizi sürdüreceğiz. Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakların kurtarılması ve adil bir çözüm için atılacak her türlü adıma katkı vereceğimizi belirtmek isterim. Ortadoğu ve çevre bölgelerindeki gelişmeleri ele aldık. Ben sayın Cumhurbaşkanına Suriye'de son yaşanan gelişmeler ve bu bağlamda 24 Kasım'da uçağın düşmesi konusunda da bilgi aktardım. Türkiye bu konularda şeffaf ve açık bir politika takip etmiştir. Buradan birkez daha dostumuz, komşumuz ve büyük bir ortağımız olan Rusya'nın gelişmelerini soğukkanlılıkla değerlendirmesi çağrısında bulunuyorum. Defaatlerce sınır ihlallerimiz sözkonusu olduğunda bu bilgileri Rusya'yla paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti topraklarının hava sahası bizim için kutsaldır. 

EKONOMİK AMBARGOLAR SİYASİ SORUNLARI ÇÖZEMEZ

Suriye krizinden en fazla etkilenen Türikye'dir. 2 milyon mülteciyi masifir etmek zorunda kaldık. 8 milyar dolara yakın harcamayla 2 milyon kardeşimizi ağırladık. Buna suskun kalanlar bu krizi sorunları olarak değerlendirmesi gerekir. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok başka ülkelerin de bizim sınırlarımıza saygı göstermesini beklemek en tabii hakkımızdır. Bu sorunları bir masa etrafında konuşmaya hazırız. Bugün sayın Çavuşoğlu ve sayın Lavrov Belgrat'ta buluşacaklardır. Her konuyu müzakere ederiz. Müzakere etmeyeceğimiz tek şey egemenlik haklarımız ve sınırlarımızdır. Herkesin egemenlik haklarına saygı gösteririz. Ekonomik ambargolarının siyasal çözümlere bir katkıda bulunmayacağını ifade ettik. Bugün Türkiye'nin hiçbir şekilde müsebbibi olmadığı bir krizde Rusya'nın ekonomik ambargo kararı almasını büyük bir çelişki olarak değerlendiriyoruz. 

TÜRKİYE'YE YÖNELEN SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ

Ekonomik ambargo tek taraflı işlemez. Sayın Putin'e söylem düzeyinde tansiyonu düşürmesi için çağrıda bulunuyorum. olayın aslı ile bilgi almak istenirse bunları zaten paylaştık yine da paylaşırız. Aynı anda NATO kayıtlarda, çevredeki üslerde her yerde maruftur. Rasyonel iki komşu ülke olarak bir şekilde masa etrafında oturarak sorunların çözülmesi bizim tercih edeceğimiz yol ve yöntemdir. Asılsız ithamlarla Türkiye'ye yönelecek suçlamaları kabul etmeyeceğimizi, kimin tarafından gelirse gelsin Türk hava, kara, deniz sahasını ihlal edecek hiçbir uygulamaya da taviz vermeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki 4 yıl içinde Azerbaycan neredeyse biz orada olacağız.