Başbakan Davutoğlu'ndan o iddialara yanıt geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu KKTC resmi ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

1

Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada "Biz suçluları ortaya çıkarmaya çalışırken oraya giden ekiplere saldırdırılar düzenleniyor. Demirtaş'a sormak lazım elinde hangi belge varda böyle birşeyi iddia ediyorsun? Demirtaş'ın söylenecek sözü varsa inceleme yapan ekiplere saldıran hainlere dönüp söylesin. Teröristleri arkasına alarak ulaşacağın tek yer Tahir Elçi'nin katillerine destek olmaktır. " dedi

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

KKTC her zamankinden daha istikrarlı ve geleceğe daha umutla bakan birgörünüme sahiptir. Türkiye'den KKTC'ye sağlayan su aktarımı ise Türkiye'nin adaya dönük olarak bakış tarzını ortaya koyan önemli bir adımdır. Şu anda dünyada büyük krizler yaşanırken tek olumlu seyreden Kıbrıs müzakereleridir. Yarım asrı geçmiş olan bu krizin sona ermesi yönünde iki halkın da çözüme destek vereceği yönünde bir gelişmeye hep beraber ulaşırız. 

NİÇİN ORAYA GİDENLERE SALDIRI YAPILDI?

Olayın olduğu gün kamuoyuna yaptığım açıklamada bu konudaki araştırmanın en şeffaf şekilde paylaşacağını söyledim. O günden bugüne yetkililer olayın aydınlatılması bağlamında yoğun bir çaba içindedir. Bu olayla ilgili spekülasyon yapanlara çağrıda bulunmak istiyorum. Niçin olay yerine giden başsavcımız, olay inceleme ekibi hatta onlara eşlik eden baro temsilcilerine saldırıda bulunuluyor. Olay günü İçişleri, Adalet bakanımız, Emniyet genel müdürümüze derhal olay yeri incelemesi talimatı verdim. Oraya giden başsavcımıza roketle saldırılar gerçekleştirildi.

SAYIN DEMİRTAŞ ELİNDE HANGİ BELGELER VAR

Daha sonra olay yerine giden başsavcımıza ve baro temsilcilerine roketli saldırılar yapıldı. Bütün bunlar herkesin gözü önünde cereyan etti. Biz demokratik hukuk devletin kurallarını işletiyoruz. Varsa suçlular ortaya çıkarırken bunu araştırmaya çalışırken oraya giden ekiplere saldıranlar bu cinayetin gerçek failleridir. Operasyon yapmaktan öte istedik ki baroların ve sivillerin çalışmalarını yapsın. Sayın Demirtaş'a sormak lazım, elinde hangi belge var da bu kanaati serdediyor. Her olayda dönüp devlete katil diye bağırmanın, sorumluluğu asker ve poliste aramanın ne kadar yanlış olduğu geçmişte ortaya çıktı. 

DEVLET YERİNE O HAİNLERE HİTAP ETMELİDİR

Sayın Demirtaş'ın baro temsilcilerine ateş açan o hainlere, o alçaklara seslensin. Devlet temsilcilerine konuşmak yerine dönüp onlara hitap etsin. Teröristleri arkasına alarak ulaşacağı tek yer Tahir Elçi'nin katline işbirliği yapmaktır. O iki polisimize saldırı olmamış olsaydı bugün iki polisimiz ve Tahir Elçi hayatta olacaktır. O saldırganlara hiçbir şey söylememek aslında cinayeti örtme çabasıdır. Sayın Tahir Elçi'nin aile çevresi son derece vakur durmuşlardı. Sayın Elçi yaşasaydı önce dönüp kendisinin katlini ortaya çıkaracak olan olay inceleme ekibine saldırılara engel olmaya çalışırdı. 

ELÇİ SAĞ OLSAYDI ONLARDAN HESAP SORARDI

Cenazesinde tabuta islami gelenekle olan bir örtüyü kaldırıp, teröristlerin paçavrasını oraya koyanlardan sayın Elçi hesap sorardı. Biz sukunetle çalışmalarımızı yapmaya çalışırken onlar saldırıları yoğunlaştırıyorlar. Gerekirse tek tek mahallelere girilecek ve bu saldırıları yapanlar ortaya çıkaracaktır. Bu hesap sorulacaktır. Herkesin konuşurken neyi kastettiğini, neyi amaçladığını bir kez daha düşünmek durumundadır. Adalet Bakanımız bugün Diyarbakır'dadır. Gerekli çalışmaları bizzat takip edecek. Bu cinayetin müsebbibi, polislerimize alçakça saldıran PKK'dır. Bütün baskılara rağmen olay inceleme ekibimiz büyük ölçüde çalışmasını tamamlamıştır. 

SINIR İHLALLERİNE GÖZ YUMULMAYACAKTIR

Dün NATO Genel Sekreteri ve ekibiyle bunları kapsamlı şekilde ele aldık. Türkiye hiçbir zaman gerilimin, çatışmanın tarafı olmak istemez. Bu olayda da Türkiye defansif bir şekilde sadece kendi hava sahasını savunmuştur. Türk uçakları Rus hava sahasını ihlal etmemiştir. Türk uçakları Rus uçaklarını herhangi bir hava sahasında hedef almamıştır. Hava sahamızı ihlal eden uçakların tekrar tekrar ihlallerine göz yummak yapılacak bir davranış değildir. Olayın hemen sonrasında Rusya'ya çağrıda bulunuldu, Rus büyükelçi bakanlığa davet edildi, olayla ilgili bilgi verildi. Yanıbaşımızda bir savaş cereyan ederken hava sahamızı ihlal edenler karşısında sessiz kalmamızı kimse bekleyemez.

İTHAMLARLA İHLALİ ÖRTMEK MÜMKÜN DEĞİL

Türk hava sahası bilinçli bir şekilde ihlal edilmemişse Türkiye'nin mukavelesinde de bizatihi Rusya'yı hedef alan bir kasıt yoktur. Bu konuda oturulur konuşulur, ilişkilerimizin iletişime açık bir şekilde sağlanabilir. Türkiye DEAŞ'tan petrol alıyor ithamlarıyla, Türk hava sahasının ihlalini örtmek mümkün değildir. Suriye krizi Türk-Rus krizi değildir. Ümit ederiz böyle provokatif adımlar bir daha atılmaz. Türkiye DEAŞ'ın sınırından temizlenme çabalarına devam ediyor. Umut ederim ki, böyle bir olay yaşanmaz. Türkiye'nin sınırlarını koruma ve stratejik çıkarlarını koruma iradesi devam edecektir. Rusya'ya tekrar çağrımız gelin askeri iletişim kanallarımızı açalım. Diplomatik ilişki kanallarımızı açalım. Daha büyük çaplı krizlerin önüne geçelim. Türkiye ile Rusya komşudur ve bu kader değişmeyecektir. Türkiye'den kimse hava sahası, kara ve deniz sınırları konusunda taviz vermesi, geri adım atmasını bekleyemez.