Başbakan Davutoğlu: Elçi'nin yanında bulunan tabanca...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tahir Elçi'nin ölümüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Tahir Elçi'nin vurulduğu yerde bulunan tartışılan silahla ilgili, '' Sayın Elçi'nin yanında bulunan tabanca, ondan önce ilk polisimizi şehit eden tabanca olduğu tespit edilmiştir. Şehidimizin mubarek bedeninden çıkan merminin bu tabancadan ateşlendiği tespit edilmiştir. Bütün bu izlerin üzerinden gidilecektir.'' dedi.

1

Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye AB zirvesi Brüksel seyahati öncesi bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Yarın NATO Sekreteri ile görüşeceğim. Yarın akşam güven oylaması için Türkiyemize dönmüş olacağız. Terör saldırıları karşısında bir olma beraber olma iradesi karşıında bir kez daha ifade etmek istiyorum. 

MÜZAKERELER SON ANA KADAR SÜRDÜRÜLÜR

"AB müzakere sürecini bilener bilir. Birçok kez müzakereler geç vakte kadar sürer sonunda bir noktada buluşulur. Muhatabımız birtaraf değil, komisyonla, konseyle müzakere ediyorsunuz. Onlar da 28 ülkeyle müzakere ediyor. Sayın Merkel'le evvelsi günü görüştük. Olabilecek sorunları karşılıklı anlayış içerinde mutabık kaldık. İyi bir işbirliği oldu. Ortak hedeflerimiz konusunda son derece işbirliğine açık bir tavır sergilendi. Hangi konuda hassas olduğumuz aşikar. Dolayısıyla bunu olağanüstü birkriz gibi görmemek lazım. Önemli olan neticedir, 11 yıl sonra ilk defa Türkiye-AB zirvesi gerçekleşiyor bu da yeni hükümetimizin kurulma aşamasında oluyor. Bu ortaklığın önemi konusunda tüm dünyanın ve tarafların daha çok ikna olduğu bir süreç yaşanmıştır. 


RUS PİLOTUN CENAZESİ BİZE TESLİM EDİLDİ

Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi, alındı. Gece Hatay'da bulunan Ortodoks din adamları tarafından da yürütülen katkılarla kendi dini geleneği çerçevesinde, cenaze işlemleri dini tören açısından da yapıldı. Cenaze Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek. Bu hava sahası ihlali Türkiye'nin sadece ve sadece kendi hava sahasını koruma için yaptığı bir görevdir. O esnada hangi uçak olmuş olsaydı aynı tavır sergilenirdi, Rusya'yla ilgili bir kasıt sözkonusu değildir. Sorumluluğu Türkiye'ye atmaya dönelik çabalar uluslararası hukuk açısından geçersizdir. Türkiye ile Rusya'nın komşuluk ilişkileri açısından da doğru değildir. Bu çerçevede ekonomik müeyyideler konusuna girersek Türkiye tek taraflı olarak Rusya'dan ekonomik çıkar elde ediyor değil. Karşılıklı olarak birçok alanda ortak çıkar ve komşuluk ilişkilerimiz var. Rus yetkililerin bütün bunları gözönüne alarak soğukkanlı ve olayı bütünüyle değerlendirmelerini beklemek en doğal hakkımız. Bütün bu konuları ele aldık, Türk-Rus ilişkilerini masaya yatırdık. Doğabilecek ekonomik sonuçları sayın Mehmet Şimşek'le ele aldık. Brüksel'den döndükten sonra tekrar değerlendireceğiz. Birinci önceliğimiz Rusya'yla iletişim kanallarını açık tutmaktır. Rusya'nın Suriye'deki operasyonları konusunda iletişim ve koordinasyonu sağlamaktır.

OPERASYON BAŞKA SİVİLLERİ BOMBALAMAK BAŞKA

İki koalisyon güçlerinin DEAŞ'a karşı mücadele ediyorsa ortak bir eylem planı şarttır. DEAŞ'a operasyon yapıyorum diye sivil halkı bombalamak, Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren bir konudur. Bu uçak düşmemiş olmasa da Rusya'yla olan görüşmelerde bunu dile getirecektir. Türk hava sahasını, deniz ve kara sahasının korunması TSK'nın görevidir. Bu görev yerine getirilirken herhangi bir olaydan bağımsız olarak söylüyorum, TSK'ya angajman kuralları Başbakanlık direktifiyle verilir. Sadece Başbakanlık talimatına münhasıran eylemlerle ilgili olarak yetki Genelkurmay Başkanlığı'na oradan da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilir. Suriye Türk savaş uçaklarını düşürdüğünde Suriye'ye angajman kuralları o zamanki sayın Başbakanımız tarafından verilmiştir. 

HDP'LİLERDEN İKİ ŞEHİTİMİZ İÇİN LAF DUYDUNUZ MU?

Dün muhterem eşleri Türkan eşlerini aradım. Kayıp sadece Elçi ailesinin kaybı değildir. Sadece baroların ve avukatlarımızın değil bütün Türkiye'nin kaybıdır. Olayla ilgili soruşturma bütün kapsamıyla yürütülüyor. Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan siyasilere sesleniyorum. Ankara'da DEAŞ eylem yapar bu işi devlete maletmeye kalkarsanız. Sayın Tahir Elçi konusunda aynı şeyi söylerseniz, orada şehit olan 2 polisimizi yok sayarsanız. Herhangi bir HDP'liden 2 şehit polisimizle ilgili laf duydunuz mu? Her olayı istismar ederek terör örgütünün sözcülüğünü yapanlar bilsinler ki, bu olay aydınlatacaktır, üstünün örtülmesi sözkonusu değildir. Ne gerekiyorsa yapılacaktır. İçişleri, Adalet bakanlarımız ve Emniyet müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyorlar. Teröristler bu saldırıyı yaptıktan sonra, polislerimiz şehit olduktan sonra oradan ellerini kollarını sallayarak gitmelerine kimse izin vermez. 


ELÇİ'NİN YANINDA BULUNAN SİLAH TERÖRİSTLERE AİT!

Teröritlerin polislere saldırısı olmasaydı bu olay yaşanmayacaktı. Hendekler kazınmamış olsaydı bu olaylar olmayacaktı. Bütün bu olayların sorumlusu bölücü terör örgütüdür. Sayın Tahir Elçi'nin vefat etmesiyle ilgili bütün detaylarıyla soruşturma yürütülüyor. Bu olayın aydınlatılmasını isteyenlerle hep birlikte şu soruyu soralım. O olayı aydınlatmak üzere giden başsavcı ve ekibine roketatarlarla kim saldırdı? Eğer birisi bu olayın örtülmesini istiyorsa bu terör örgütüdür. Bu olay mutlaka aydınlatacaktır. Sayın Elçi'nin yanında bulunan tabanca, ondan önce ilk polisimizi şehit eden tabanca olduğu tespit edilmiştir. Şehidimizin mubarek bedeninden çıkan merminin bu tabancadan ateşlendiği tespit edilmiştir. Bütün bu izlerin üzerinden gidilecektir. Hemen bunu da istismar ediyorlar. Ben sebep ne olursa olsun, ister suikast şeklinde isterse polislerimizin şehit edilmesi üzerine çatışma arasında kazaen hayatını kaybetmiş olsun bu mesele mutlak surette aydınlatacaktır. 

Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesi bütün Türkiye'nin kaybıdır.