Başbakan'dan Brüksel'de önemli mesajlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'de gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi'nde konuştu.

1

Başbakan Ahmet Davutolğu Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye Avrupa Birliği zirvesinde konuştu. Davutoğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bu toplantı hepimiz için ümit oluşturuyor. Sürekli olumsuz haberler alıyoruz. Her yandan kötü haberler geliyor. İyi haberlere ihtiyacımız var. Bu büyük ideali, emeli, birleşik Avrupa'yı ne zaman gerçekleştireceğiz. Bugün sadece göç konusunu konuşmayacağız. Avrupa idealine nasıl ivme kazandırcağız. Sizler hepiniz bir aile olarak Türkiye'nin de ailenin bir mensubu olarak görüyorsunuz. Ben de aslında 1 yıldan uzun zamandır başbakanım ama son seçimden bu yana ilk defa Başbakan olarak geliyorum buraya. Burada karşınızda yüzde 49.9 oy almış bir partinin Başbakanı olarak burada bulunuyorum.


TÜRKİYE'DE ÇOK DİNAMİK BİR DEMOKRASİ VAR

Dün TBMM'deyim. Çevremizdeki tüm olumsuz olaylara rağmen Türkiye'de çok etkin bir hükümet var, çok dinamik bir demokrasi var. Meclis'ten güvenoyu alacağız, bundan hiç kuşkum yok. Aramızdaki ortak güveni güçlendirmek için ben buradayım. Yarınki Meclis'te yapacağım teşekkür konuşmamda sizin de selamlarınızı ve siyasi iradenizi ifade edeceğim. Yeni ekonomik politikalarımızı, yeni bir adalet sisteminin daha etkin ve bağımsız işlemesini sağlamak amacıyla açıklayacağım. İstanbul'daki 3. büyük havaalanın projemizi açıklayacağım. Bu bile tek başına Türk ekonomisinin ne kadar canlı olduğunu göstermeye yeter.

AVRUPA KITASININ KADERİ HEPİMİZİN KADERİ

Bu metin konusunda anlaşmaya vardıktan itibaren katılım sürecimizin canlanacağına çok inanıyorum. Üst düzeyde enerji diyaloğu, siyasi diyaloğuna inanıyorum. Bu toplantıyı yılda 2 kez yapmak yepyeni bir sürece işaret ediyor. Katılım sürecinin canlanacağına inanıyorum. Bu zirve doğru zamanda gerçekleşen bir toplantıdır. Hepimizin burada toplanması bir fırsattır. Ankara'dan açık ve net mesaj vermek istiyorum. Biz bir Avrupa halkıyız, kıtanın kaderi, hepimizin kaderidir. Türkiye bu konuda elinden gelen herşeyi yapmaya hazırdır, sadece göçmen krizine cevap vermenin ötesinde. A

?AVRUPA BİRLİĞİ DE FACTO BİR DAYANIŞMADIR

Daha önce Avrupa liderlerinin açıklamalarına baktım. Bir lider şöyle diyor Avrupa birliği de facto bir dayanışmadır. Antisemitizme, islamofobiye karşı bir dayanışmadır. Türkiye bu ailenin bir üyesi olarak en etkin ve en olumlu katkı getirenlerden biri olacaktır bu sürece. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı olarak bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.