Başbakan Binali Yıldırım konuştu

Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

1

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Bu işe kalkışanlar şunu bilmelidir ki; dökülen her damla kanın hesabını öyle bir çetin soracağız ki bunu görecekler. Bu, bizim milletimize karşı en ulvi görevimizdir." dedi.


Yıldırım şöyle konuştu: 

Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Millet bedel ödemesin, gerekirse biz bedel ödeyelim' diyerek ortaya koyduğu iradenin hükümetimizin gereken adımların atmasında katkısı vardır. Herşeyden önce bu olay kamuoyuna malolduğu andan itibaren bizimle temasa geçen CHP, MHP, HDP yöneticileri bunun başka bir şey olduğunu ve burada parti hesabı asla yapılamayacağını, millete karşı yapılan bu alçakça girişimin karşısında olduklarını ve hükümete her türlü desteği vermek konusunda hazır olduklarını ifade ettiler. Biz de kendilerine teşekkür ettik ve 'Görüş, ideoloji farkı gözetmeksizin herkesin meydanlara inmesini, demokrasi nöbetine dahil olmalarını' istedik, kabul ettiler. Gösterdikleri bu asil davranıştan dolayı bütün siyasi partilerimize, onların taraftarlarına ve liderlerine milletim adına teşekkür ediyorum. 

ÇARŞAFLI KADIN İLE BAŞI AÇIK KADIN FOTOĞRAFI BENİ ÇOK ETKİLEDİ

Bir başka teşekkür Türk medyasıdır. Türk basın yayın kuruluşlarıdır. Böylesine olağanüstü durumda Türk Milleti'ne, Türkiye Cumhuriyeti değerlerine yakışır  darbenin asla ve asla meşruiyet kazanamayacağını ve bunun Türkiye'nin geleceğine darbe girişimi olduğu tezinden hareketle çok milli bir duruş gösterdi. İstisnasız bütün basın, yayın medya kuruluşlarımıza milletimiz adına teşekkür ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımız, görüş, düşünce farkı ortaya koymadan yollara düştüler, meydanlara indiler onlara çok teşekkür ediyorum. Bir fotoğraf gördüm çok etkiledi beni, çarşaflı bir hanımefendi bir kamyonun direksiyonunda yanında da başı açık, modern giyimli bir kadın muavin koltuğunda oturuyor. Kamyonun arkasında hınçahınç insan meydana süratle gidiyor. İşte Türkiye'yi birleştiren değerler. Bu fotoğraf gözlerimden damlaların düşmesine sebep olan fotoğraftır. 

BUNLAR ASKER ELBİSESİ İÇİNDE OLAN ELİ KANLI CANİLERDİR

Ayrımız, gayrımız yok. Bunu bu aziz millet 15 Temmuz gecesi bir kez daha ispat etmiştir. Milletimize teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Bu süreçte valilerimiz, emniyet müdürlerimiz, kaymakamlarımız ve bütün mülki amirler canla başla mesai mefhumu dikkate almaksızın çalışmışlardır. Çok büyük iş başarmışlardır. Özellikle kahraman polislerimiz canlarını siper ederek o alçaklara gereken cevabı vermişlerdir. Bu vesile ile demokrasi mücadelesinde darbe girişimini çökertmede, sivil şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağolsun. Bu darbe girişimi TSK bünyesinde başlatılmış olsa da, bunu yapmaya kalkışanların TSK'nın vatanını, milletini, bayrağını, seven subay, astsubay ve mensuplarıyla zerre kadar alakası yoktur. Bunlar asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı canilerdir, terör örgütünün mensuplarıdır. Onun için değerlendirmeleri yaparken aziz milletimden hükümetimiz olarak talebimiz şudur; lütfen bu canilerle silahlı kuvvetlerimizi aynı tutmayın. 

BİR BÜYÜK TEŞEKKÜRÜMÜZ DE YARGI VE ADALET CAMİASINA...

Silahlı kuvvetlerimiz ülkemizin gözbebeğidir, emniyet kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz terörle büyük bir mücadele vermektedir. Bu hain girişimde bulunanların asla ve asla silahlı kuvvetleri temsil edemeyeceklerini, bu hususu değerlendirirken askerimize, ordumuza, onların itibarına zarar verecek kurumsal yapısını yıpratacak hareketlerden vatandaşlarımız lütfen uzak olsunlar, bunu özellikle istirham ediyorum. Bir büyük teşekkür de yargı camiasına, adalet camiasına. İlk andan itibaren bu yasadışı, çılgınca kalkışmaya önderlik eden, teşvik eden ve sevkedenleri teker teker Türk adaleti yakalamıştır. Yıldızlarına apoletlerine bakmaksızın gerekeni yapmıştır. Savcılarımıza medyunu şükranız. Adalet Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın bütün mensuplarına teşekkür ediyoruz. Yurtdışından da dost ve müttefik ülkeler bu hareketin meşru bir hareket olmadığını, milli iradenin seçimleriyle işbaşına gelen meşru hükümete yapılan bu saldırın asla kabul edilemeyeceğini açık ve net şekilde ortaya koymuşlardır. 

BU HESABI GÖREMEZSEK BİZE BU VE ÖBÜR DÜNYADA RAHAT YOK

Milletin olduğu yerde illet olmaz. Millet buradayım, meydandayım dedi, bu çapulcular gelsin karşılarında biz varız dedi. Köprüde tankların tepesine çıkanlar, oradaki askerleri alıp, onlara nasihat edenler ve tankın üzerlerine yürüdüğünü bile bile meydandan ayrılmayan, kucağında bebeleriyle, yanlarında bastonlu dedeleriyle hep sokakta olan aziz milletime ne kadar teşekkür teşekkür etsek azdır. Bu işe kalkışanlar şunu bilmelidir ki, dökülen her damla kanın hesabını öyle bir çetin soracağız ki, bunu görecekler. Eğer bu hesapları görmezsek bize bu dünyada da öbür dünyada da rahat yok. Bu bizim milletimize karşı en ulvi görevimizdir. Bunu yaparken hırsla hareket etmeyeceğiz, kanun içinde hareket edeceğiz. Çünkü adalet herkese lazım. Duygusal olmaktan uzak, ama insan hayatının da ne kadar önemli olduğu bilinciyle hareket ederek bunların hesabını soracağız. 

BANKALAR, BORSALAL VE FİNANSAL SİSTEM TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Bu hususları hatırlattıktan sonra şu konularda da vatandaşlarımızı bilgilendirmek isterim. Bu girişim başladıktan sonra, Cuma günü gece başladı, Cumartesi-Pazar çeşitli çevreler Türkiye'de ekonominin altüst olacağı, hayatın duracağı şeklinde propaganda yaptılar. Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız yurtiçi ve yurtdışında temasları yaptılar. Allah'a şükür bugün itibarıyla finansal sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bankalarımız, borsamız, takas saklama gibi hizmetler eksiksiz yürütülüyor. Merkez Bankası işin başında. İhtiyaç olunca gereken her türlü tedbiri almak için hazır bekliyor. Ekonomik göstergelerindeki yaşanan değişim Türkiye'nin normal günlerindeki değişimden farklı değil. Değişim normal sınırlarda seyrediyor. Bu darbe demokrasinin, milli iradenin temsilcisi, siyasi otorite tarafından, hükümet tarafından bastırılmış, hayat normale dönmüştür, piyasanın verdiği mesaj budur. 

KONUŞACAK ÇOK SÖZ VAR YERİ GELİNCE HEPSİNİ PAYLAŞACAĞIZ

Bir başka tezvirat da darbe girişim dolayısıyla hükümet bütün enerjisini işini buna ayırdı dolayısıyla dış tehditlere, bölücü teröre karşı zaafiyet var diye. Bunlarda da yanıldılar, Türkiye'nin 100 yıllık geleneği var. 100 yıllık tecrübesi içerisinde küçümsenecek bir olay değil ama bunun gibi daha birçok tertipi de altedecek gücümüz oludğunu dünya alem bilmelidir. Dış tehditlere karşı alarm halimiz devam ediyor, bölücü terörle mücadelede en ufak bir gevşeme yoktur. Bu darbe teşebbüsü Türkiye'nin bekasına, demokrasisine karşı bir darbe oludğu ayan beyan bellidir. Bunların her ne kadar kainat imamı dedikleri bunu bizim haberimiz yok, hükümet öyle bir oyun oynuyor, kendi emellerini gerçekleştirmek için böyle bir tezgah içinde dese de bu işin adresinin çok net olarak belgeleriyle elimizde olduğunda kamuoyunun bilmesinde fayda var. Konuşacak, söylenecek çok şey var, ama hepsini zamanı gelince söyleyeceğiz. 

BUNUN ASLA VE ASLA KABUL EDİLİR YANI YOKTUR BUNU ANCAK ESED YAPAR

Şu anda biz kalkışmanın artçı etkilerini yok etmekle, arazi temizlemekle meşgulüz. Bu işi planlayanlar her ayrıntıyı akıllarınca hesap etmişler. Kimin hangi makama geleceği, kimin sıkıyönetim komutanı olacağı, kimin bakan, kimin müsteşar olacağı. Tam 12 Eylül darbesinin planlaması niteliğinde bir planlama. Ama 12 Eylül darbesinin bu darbesinin bu girişimden bir farkı var. 12 Eylül darbesi vatandaşların üzerine bomba atmadı, gelişigüzel taramadı, Meclis'ini, polis karargahlarını bombalamadı, cumhurbaşkanlığını bombalamadı. Bu ne demektir; bu devletin verdiği elbiseyi giyeceksiniz, onun imkanlarında yararlanacaksınız, aziz milletin dişinden tırnağından arttırıdığı vergi ve paralarla alınan silahları gelip meydana inen Türkiye'ye sahip çıkan bu aziz milletin evlatlarının üzerine yağmur gibi atacaksınız. Bunun asla ve asla kabul edilebilir bir yanı yok. Bunu ancak Suriye'de Esed yapar. 

VATANDAŞLARIMIZDAN RİCAM ŞUDUR: AYRIŞTIRICI OLMAYALIM BİRLEŞELİM

Türkiye'nin şanlı ordusunu cani Esed'in yaptıklarıyla karşılaştırmaktan hicap duyuyorum. Ama dediğim gibi bu bizim askerimizin TSK'nın işi değil. O bünyede yuvalanan teröristlerin kalkışmasıdır. Türkiye'nin, güvenliğin sigortası olan silahlı kuvvetlerimize, emniyet teşkilatımıza vatandaşlarımız toptancı şekilde kötü gözle bakmasın. Bu kurumlarımız bizim geleceğimizdir. Bu olayın soruşturma boyutu devam ediyor. Kolluk yönünden gözaltılar halen devam ediyor. Bundan sonra zerre kadar ihtimali bile gözardı etmeden bütün riskli alanları kontrol etmeyi sürdüreceğiz. Vatandaşımızdan isteğimiz şudur; ayrıştırıcı olmayalım, kucaklayalım, dostluk halkasını genişletelim. Senin partinle, düşüncenle, fikrinle diye takılmayalım. Gün bir olma, beraber olma hep birlikte Türk olma günüdür. 

AK PARTİ, CHP, MHP, HDP TOPLUMUN GELECEĞİNDE SÖZ SAHİBİDİR

Bu heyecan azalmasın devam etsin. Tehdit Türkiye'nin geleceğidir. AK Parti, CHP, MHP, HDP ve bütün toplumun paydaşları, bütün vatandaşlarımız Türkiye'nin geleceğinde söz sahibidir. Bu bizim ortak kaderimizdir. Şu anda komuta kademesi işbaşındadır. Durum kontrol altına alınmıştır. Hem askeri yönden hem emniyet güçlerimiz gece gündüz büyük fedakarlık yapan görevlerini icra etmektedir. Hükümetimiz de bir dizi çalışmalarını yapacaktır. Meclis normal çalışmalarına devam edecek. Kanun görüşmeleri kaldığı yerden devam edecek. Gündüz vatandaşlarımız işine gücüne gidecek, akşamları mesaiden çıkacak meydanlarda bir müddet daha demokrasi nöbetini tutmaya devam edeceğiz. Bu hem nöbet hem de demokrasi şölenidir. Biz de arkadaşlarımızla başkanları, milletvekillerini, yöneticilerini bu şenliğe davet ediyoruz. 

208 ŞEHİDİMİZ BİN 491 YARALIMIZ VAR. GÖZALTINA ALINAN KİŞİ SAYISI 7 BİN 543

Darbe kalkışmasında ne yazık ki 208 şehidimiz var. Bunların 60 tanesi polis, 3 tanesi asker, 145 tanesi de sivil kahraman şehitlerimizdir. Sivil şehitlerimiz derken, onlar Türkiye'deki şehitlik mertebesinin en üst düzeyine çıkmışlardır. Şehitterler, düşmana karşı kalkışıp şehit olan askerimiz, polisimiz hangi statüdeyse aynen yararlanacaklardır. Yakınları ve bu kalkışma esnasında zarar gören tüm vatandaşlarımızın zararları eksiksiz giderilecektir. Bin 491 yaralımız var. Gözaltına alınan şahıs sayısı 7 bin 543'tür. Bu rakamlar değişebilir. Bunlardan  100 tane polis, 6 bin 38 tane çeşitli rütbelerde asker, 755 hakim savcı, 600 tane sivil olmak üzere dökümü bu şekilde. Gözaltılardan tutuklanan 316. Bu rakamlar değişecektir. Darbecilerden ölü olarak ele geçirilen 24, yaralı ele geçirilen 50, gözaltında olanlar 7 bin 271. HSYK'da aldığı kararla 5 kişinin üyeliğini düşürmüş ayrıca 2 bin 735 hakim savcı, üst yargıdan ve çeşitli kademelerdeki yargı mensupları hakkında açığa alınma kararı verilmiş, bunların infazı devam ediyor, soruşturmalar başlatılmıştır. 

MALİYE VE İÇ İŞLERİ BAKANLIKLARINDA EL ÇEKTİRMELER DEVAM EDİYOR

Bakanlıklarımızda da bu olayla birlikte, bu terör örgütüne o veya bu şekilde katılmış kamu görevlilerini aynı şekilde tasfiye edilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. İlk etapta Maliye Bakanlığımız bugün itibarıyla bin beşyüze yakın kamu görevlisinin görevden el çıkartmaları başlamıştır. İçişleri Bakanlığı 8 bin 777 çeşitli kademelerdeki emniyet, mülki idare, kaymakam, eski vali, jandarma, sahil güvenlik, emniyet içerisinde çeşitli kademelerde görev alan paralel yapı ile ilişkisi olan personel açığa alınmıştır. Bunların icrası halen devam etmektedir. Olayın bundan sonraki kısmı da önemli. Gerek hukuki, yasal yönden idare yönden bazı kararlar süratle alındı, alınıyor ve uygulamaya girecek. Bunu zaman ilerledikçe kamuoyuna ve milletimize paylaşmaya devam edecektir. Yavrularımızın, geleceğimizin karartılmasına yol açacak meşru olmayan, yasa dışı olan bu haraketlerin bir daha yaşanmaması için gereken her türlü tedbiri alacağız. 

TORUNUM CEVAP VEREMEDİM AMA CEVABI ÖYLE BİR VERECEĞİZ Kİ TÜM DÜNYA GÖRECEK

Benim 12 yaşındaki torunum "Dede bunlar bizim askerimiz değil mi? Niye insanları öldürüyorlar?"Ben buna cevap veremedim, ama cevabı vereceğiz öyle vereceğiz ki, bütün dünya görecek. 

SORULAR VE CEVAPLAR

Soru: Fethullah Gülen cemaati dışında bu darbede başka güçler olduğunu düşünüyor musunuz? YAŞ toplantı ertelenecek mi?

YAŞ toplantısına kısa bir süre kaldı. Şartlar neyi gösteriyor, önümüzdeki günlerde karar vereceğiz. Kalkışmayı başlatan terör örgütü, paralel devlet yapılanması, Fethullah terör örgütü mensuplarıdır. Bu süreçte bunlara katılan var mıdır, yok mudur, tabii ki Türk adaleti bunun inceden inceye bütün ayrıntılarıyla ele alacak, gerçeği ortaya çıkaracaktır. Hiçbir bir şey, hiçbir kimsenin yaptığı şey yanına kar kalmayacak, karanlıkta hiçbir şey bırakılmayacak, bu bizim milletimize karşı borcumuzdur. 

Soru: Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili süreç başladı mı? İdam cezasına ilişkin olarak bir beklenti var?

Dostlarımıza teşekkür ettik. Demokrasiden yana tutum içerisinde olduğu için teşekkür ettik. ABD bizim dostumuz, stratejik ortağımızdır. Güvenlik, ticaret konusunda derin ilişkilerimiz vardır. ABD yöneticilerine diyorum ki, bir ülkede demokrasiyi sona erdirmek, yerine ne idüğü belirsiz bir rejim getirmek, adını bile koyamıyoruz, din adına yapıyorsanız burada din yok, dini değerler yok. Hangi saiklerle yaptıkları belli olmayan, hedefleri, amaçları karanlık olan bir küresel tehdit var. Bundan daha iyi delil olur mu. Bir ülkenin seçilmiş hükümetini, milli iradesini yok etmeye çalışan bir haşhaşi örgüt mensuplarını, ona direktifler veren, başındaki kanaat önderi dedikleri kişinin bütün sevk ve idaresine rağmen dostlarımız hala bize 'delil gösterin' diyeceklerse, kusura bakmasınlar biz orada hayal kırıklığı yaşarız. Burada dostluğumuzun sorgulanması bile gündeme gelebilir. Herşeye rağmen bütün belgelerle Adalet Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. 

İdamla ilgili sokaklarda tezahüratlar yapılıyor. Türkiye hukuk devleti. Biz vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. Vatandaşlarımızın isteği bizim için emirdir. Ama şu olayın sıcaklığı, heyecanı içerisinde aceleci bir karar vermek doğru değildir. Vatandaşımızın bu talebini de gözardı edemeyiz. Meclis etraflıca düşünür, konuşur. Bu Anayasa değişikliği gerektiren bir husustur. Burada halkın kanaatine göre hareket ederiz. Peşinen reddetmeyiz, peşinen de kabul etmemiz şu aşamada sağlıklı sonuçlar vermez. 

Soru: 15 Temmuz'un ardından  zaman zaman bazı helikopterlerin F-16'ların uçtuğu yönünde haberler geliyor. TSK'nın envanterinden mühimmat eksikliği sözkosu mu?

Envanterde ilk anlarda hareketlilikten dolayı eksiklikler vardı. Şu anda envanterlerde kaydadeğer eksiklik yok. Bunların kontrol dışı harekete geçmelerini önleyecek gerekli tedbirler alınmıştır. Milletçe büyük bir travma yaşıyoruz. Bir yerden bir saksı düşse bomba patladı zannediyor, bu gayet normal. Her ihbarı en ince ayrıntısına kadar değerlendiriyoruz, hiçbir şeyi şansa bırakamayız. Hava sahamızın güvenliği konusunda problem yok. Hava sahamız belirle yerlerde askeri uçuşlara kapalıdır, emir ve talimat dışındaki uçuşlara. Herhangi bir tanımlanmayan bir hava aracı, cisim gözüktü. Hava savunma komutanlığı talimat veriyor, kontrol altına alınıyor, takip ediliyor, tehdit oluşturuyorsa gereği yapılıyor. Gece gündüz kontrol devam ediyor. 

Soru: Birçok subay gözaltına alındı? Şu anda TSK'da bu subayların yeri nasıl doldurulacak? Emekliler yeniden çağıralacak mı? Akın Öztürk'le ilgili Milli Savunma Bakanının kalkışmaya katılıp katılmadığı konusunda 'net bir bilgi yok' denildi. Parklarda provokasyonlara yönelik önlemler alınıyor mu?

Her an her kesimden provokasyon beklenebilir. Bizim uyarımız bu noktadadır. Bugün yaşantılarımızın farkını düşünecek zamanı değildir, kılık kıyafetimizin farkını düşünecek zaman değil, fikirlerimizin farklılığını ön plana çıkaracak gün değil. Bugün bir olma, beraber olma, ülkeye sahip olma günüdür. Tüm siyasi partilere mensup olan kardeşlerimizden bizim istirhamamız, bir araya gelelim, ayrılıkları gayrılıkları bırakalım. Ülkemizin, yavrularımızın geleceği için tek Türkiye haykırışını bütün dünyaya duyuralım. Bahsettiğiniz isimler veya başkaları Türk yargısının elindedir. Bunlar yapılan soruşturmalarla ortaya çıkacaktır. Bizim görevimiz bu melanete bulaşanları Türk adaletine teslim etmektir. Bu da başarıyla yapılmıştır, bundan sonrası Türk yargısının yapacağı iştir. Emekli askerleri çağırma gibi bir çalışmamız yok. Türk Ordusu güçlüdür, her türlü imkan ve kabiliyete sahiptir. Sayın Cumhurbaşkanımıza dirayetinden ötürü şükranlarımı sunuyorum, milletime teşekkürlerimi sunuyorum. Herkese teşekkür ediyorum.