Barış Erdoğan'a bağlı

Dünya Lviv'deki tarihi zirveyi nefesini tutarak izledi. Uluslararası medya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rolüne dikkati çekerek, “Ukrayna ve Rusya arasında barış Erdoğan'a bağlı” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de gerçekleştirdiği üçlü görüşme uluslararası medyada ilk haber oldu. Tüm dünyada manşetten verilen haberlerde, barışın Erdoğan'a bağlı olduğu ifade edildi.

Erdoğan daha önce, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlayan Rusya'ya giderek Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Erdoğan, bu süreçte Zelenski ile de defalarca telefon görüşmesi yapmıştı.

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR EDİLMELİ

Erdoğan, daha önce de Ukrayna ve Rusya'yı bir müzakere masasına oturtmaya çalıştı. Birçoğu bunun bir çıkış yolu, barış için bir olasılık olabileceğini umuyor.

Politico, Ukrayna liderinin Erdoğan'a teşekkür etmek için sebepleri olduğunu ve Türkiye'nin ablukaya alınan limanlardan tahıl ihracatının yeniden başlamasına izin vermek için Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yaparak Karadeniz'de tarafsız bir güç olduğunu yazdı.

KRİZİ HAFİFLETEBİLİR

Üçlü zirveyi "Ukrayna, Türkiye ve BM liderleri Lviv'de" başlığıyla gören ABD'nin Washington Post gazetesi, haberde şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin davetini kabul etti ve küresel tahıl krizini hafifletmeye yardımcı olmak için Ukrayna tahılının dünya pazarlarına gönderilmesine izin veren anlaşmayı gözden geçirmek ve altı aylık savaşı sona erdirmenin yollarını görüşecek."

GUTERRES ÖNCEDEN GELDİ

Al Jazeera'den Teresa Bo, BM başkanı Antonio Guterres'in Ukrayna ve Türk cumhurbaşkanlarıyla yapacağı görüşmeden önce batı Ukrayna şehri Lviv'e geldiğini aktardı. Lviv'den konuşan Bo, "Şehri geziyor, üniversitelere gidiyor ve burada Ukraynalı milletvekillerinin Birleşmiş Milletler tüzüğünde uluslararası insancıl hukuk taslağının hazırlanmasında oynadıkları rol hakkında konuşuyor" dedi.

GÜNDEMDE TAHIL VE NÜKLEER KRİZ VARDI

Al Jazeera muhabiri Bo, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasındaki üçlü görüşmenin barış için bir şans sunduğunu söyledi. Batı Ukrayna kentinden konuşan Bo, üçlü görüşmelerin üç ana konuya odaklandığını kaydetti. Tartışılan ilk konunun, dünyanın diğer bölgelerine yapılan tahıl ihracatı olduğunu aktaran Bo, "Üzerinde durulacak ikinci konu ise Mart ayında Rus kuvvetlerinin ele geçirerek üs kurduğu nükleer santral Zaporizhzhia'da neler olduğu" açıklamasında bulundu.

Bo, "Uluslararası toplum, uzmanların savaşı kontrol etmek için bölgeyi ziyaret etmesine izin verilmesini umuyor" dedi. Bo, üçüncü konunun, Ukrayna'daki anlaşmazlığa siyasi bir çözüm bulma olasılığının Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın varlığına bağlı olduğunu ifade etti.

ERDOĞAN SAYESİNDE ÇOK ŞEY BAŞARILDI

France 24'ün dış haberler bölümünün baş editörü Rob Parsons, görüşmenin belirli konularda ilerleme, özellikle de Odessa'dan Boğaz üzerinden Akdeniz'e tahıl ihracatıyla ilgili olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan övgüyle bahseden Parsons, şu ifadeleri kullandı: "Odessa üzerinden tahıl ihracatında bir vardiya sağlamak için nüfuzunu kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmaları sayesinde şimdiden çok şey başarıldı." İngiltere merkezli Independent gazetesi, bölgedeki krize çözüm bulmayı amaçlayan üçlü zirvenin Lviv'de gerçekleştiğini yazdı. Gazete ayrıca Türkiye'nin Karadeniz limanlarında sıkışıp kalan milyonlarca ton tahılı ihraç etmenin önünü açan anlaşmaya aracılık ettiğini vurguladı.