Bakan Şimşek yurt dışındaki FETÖ'cü firmaların sayısını verdi

Başbakan Yardımcısı Şimşek ''Fetullahçı Terör Örgütü ağının parçası olan Türk şirketleri, yurt dışında iş bağlantıları kurdu. Türk İçişleri Bakanlığı bu şirketler hakkında İnterpol üzerinden bilgi almak istedi, ancak onların yabancı partnerlerinden değil. Başvurunun ekinde bulunan listede 9 bin 800 firma vardı. Sadece Almanya’dan değil 50’den fazla ülkeden. Bu şirketlerden herhangi biri hakkında bir süreç yok. Bu listeyi daha fazla yanlış anlamaları önlemek için yine de geri çektik'' dedi.

1

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin açık, liberal ve girişimci dostu bir ülke olduğunu vurgulayarak "Fetullahçı Terör Örgütü ağının parçası olan Türk şirketleri, yurt dışında iş bağlantıları kurdu. Türk İçişleri Bakanlığı bu şirketler hakkında İnterpol üzerinden bilgi almak istedi, ancak onların yabancı partnerlerinden değil. Başvurunun ekinde bulunan listede 9 bin 800 firma vardı. Sadece Almanya’dan değil 50’den fazla ülkeden. Bu şirketlerden herhangi biri hakkında bir süreç yok. Bu listeyi daha fazla yanlış anlamaları önlemek için yine de geri çektik." dedi.


Şimşek, Alman "Der Spiegel" dergisine verdiği röportajda, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini ve yatırımcıların soruları olmasını anlayabildiğini belirtti.

Kötü dönemin geride kaldığını vurgulayan Şimşek, "İş dünyasına güvence verebilirim. Türkiye, eskiden olduğu gibi açık, liberal ve girişimci dostu bir ülkedir." ifadesini kullandı.

Şimşek, Türk makamlarının Almanya’ya terörle bağlantılı yaklaşık 700 şirketin isminin yer aldığı liste verdiği iddialarına ilişkin bir soruya, şöyle cevap verdi:

“Medyadan bu listeden haberdar olduğumda hemen Adalet Bakanımızı ve İçişleri Bakanımızı aradım. İkisi de teröre maddi destek nedeniyle hiçbir zaman tek bir Alman şirketi hakkında soruşturma yapılmadığı konusunda güvence verdi. Fetullahçı Terör Örgütü ağının parçası olan Türk şirketleri, yurt dışında iş bağlantıları kurdu. Türk İçişleri Bakanlığı bu şirketler hakkında İnterpol üzerinden bilgi almak istedi, ancak onların yabancı partnerlerinden değil. Başvurunun ekinde bulunan listede 9 bin 800 firma vardı. Sadece Almanya’dan değil 50’den fazla ülkeden. Bu şirketlerden herhangi biri hakkında bir süreç yok. Bu listeyi daha fazla yanlış anlamaları önlemek için yine de geri çektik."

Gazetecinin, “Alman hükümeti, Türkiye politikasında yeni bir yön vereceğini açıkladı ve bunlar arasında Türkiye’deki Alman şirketlerine kefil olmayı inceleyeceği yer alıyor. Bu tehditleri ne kadar ciddiye alıyorsunuz?” şeklindeki soruya da Şimşek, “Almanya, Avrupa Birliği’nin (AB) liderliğini yapıyor. Almanya’nın söylediğini ciddiye alıyoruz. Ancak Alman hükümetinin davranışı açık bir şekilde yanlış bilgilere dayanıyor. Listenin moral bozukluğuna yol açtığını anlayabiliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ BU STRES TESTİNDEN BAŞARIYLA GEÇECEK"

Türkiye ve Almanya’nın 100 yıldan fazla bir zamandan beri yakın iki dost olduğunu vurgulayan Şimşek, "Evet bazı konularda şu an hemfikir değiliz. Evet, biz Türkler terörle mücadelede Almanya’dan daha fazla dayanışma isterdik. Ancak Türk-Alman ilişkileri bu stres testinden başarıyla geçecek." dedi.

Şimşek, Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin en alt noktada olduğu yönündeki görüşe katılıp katılmadığı yönündeki soruya, “Almanya rasyonel davranmıyor. Bu tartışmadan kimse fayda sağlamıyor. Biz daha çok Türk-Alman ortak girişimcileri nasıl destekleyeceğimizi, birlikte nasıl daha fazla refah oluşturabileceğimizi konuşmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinin son yıllardaki siyasi zorluklara rağmen fevkalade sağlam olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye, batıdaki birçok ülkeden farklı olarak finans ve ekonomik krizden güçlü bir şekilde çıktı. Türkiye 2010-2016 yıllarında ortalama yüzde 6’dan fazla büyüdü." açıklamasında bulundu.

"AVRUPA'DAKİ MÜTTEFİKLERİMİZDEN VE ABD'DEN EMPATİ GÖSTERMELERİNİ BEKLİYORUZ"

2016 yılının olağanüstü bir yıl olduğuna işaret eden Şimşek, “Neler geçirdiğimizi hatırlayın. Sığınmacı krizi, terör saldırıları, Rusya ile gerginlikler, başarısız darbe girişimi. Bu olaylardan ötürü birçok ülke resesyona girerdi. Türk ekonomisi büyüdü. Yeni borçlanmamız yüzde 2’nin altında. Böylelikle birçok AB ülkesinden iyi durumdayız." ifadeleri kullandı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin de 2016’daki durumu gösterdiğini ifade eden Şimşek, yakında onların da gerçekçi bir değerlendirme yapacaklarından emin olduğunu kaydetti.

Şimşek, FETÖ terör örgütünün Türk hükümetini kötü göstermek için elinden geleni yaptığını belirtti.

FETÖ’dan dolayı Türkiye’nin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya kaldığını ifade eden Şimşek, “Biz Avrupa’daki müttefiklerimizden ve ABD'den Türk halkı ile dayanışma içinde olmalarını ve empati bekliyoruz." dedi.

“BİZ VATANDAŞLARIMIZI SUÇ ÖRGÜTÜNE KARŞI KORUYORUZ"

FETÖ terör örgütünün on yıllardan beri devlete sızdığını anlatan Şimşek, terör örgütü üyelerinin tüm kurumlara yayıldıklarını aktardı.

Şimşek, FETÖ üyelerinin bir dönem polis ve yargıda etkin olduklarına işaret ederek, "Bir devletten, düşmanlarını çalıştırmayı devam etmesini ciddi bir şekilde kim bekleyebilir? Devleti FETÖ teröristlerinden temizlememiz görevimizdir. Bazılarının iddia ettiği gibi demokrasiyi mezara götürmüyoruz. Biz vatandaşlarımızı bir suç örgütüne karşı koruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Almanya ve ABD‘den darbecileri iade etmesini istediğinde yargının bağımsız olduğunun söylendiğini anımsatan Şimşek, “Ancak tersi olduğunda Türkiye’ye bu imtiyazı vermek istemiyorlar." ifadesini kullandı.

Burada bireysel bir olayı yorumlamayacağını belirten Şimşek, "Almanlara şunu söylüyorum. Bırakın yargımız, hakimlerimiz, savcılarımız sakin bir şekilde çalışmalarını yapsınlar." dedi.

İki ülke arasındaki gerginliğin azalacağına umudu olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Şimşek, “Evet. Bizim ilişkilerimiz güçlü ve tarihsel olarak gelişti. Almanya’da yaklaşık 3 milyon kökenli yaşıyor. Bu ilişkiler kolayca kesilemez.” şeklinde yanıt verdi. (AA)