1
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “2’inci Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi”ne katıldı. Tapu Kadastro İstanbul 2’inci Bölge Müdürlüğü binasında gerçekleşen kongrede konuşan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, ayrıca basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini değerlendirirken kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaş ilerlediği yönündeki soruları cevapladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini değerlendiren Özhaseki, “Arkadaşlar önce tespitimi söyleyeyim. Belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gördüğü en dobra, en yiğitçe düşündüğünü söyleyen bir devlet adamıyla karşı karşıyayız. Yaptıklarını söylediği gibi eğer kendisini eleştirmesi gerekiyorsa mertçe bunu söyleyebilen bir Cumhurbaşkanımız var. Keşke siyasi partilerimizin başındakiler de ara ara kendilerini eleştirse, yaptıkları hataları insanlara doğruca söyleyebilseler. Keşke yalan söylemekten vazgeçseler bu bir dilek, temenni. Yaparlar veya yapmazlar bilmem. Cumhurbaşkanımız elbette ne söylediğini izah edecektir önümüzdeki günlerde, ben de kendisiyle konuşmadım hangi maksatla bunu söylediğini bilmiyorum. Ama anladığımı söyleyeyim; en azından dünya güzeli bir kentte yaşıyoruz. İstanbul gibi bir kentte. Bu kentin halihazırda şehirleşmesi ve yapılaşması hususunda hepimizin eleştirisi var. Bu eleştirilen noktasından doğrusu birçok ortak sorumluluk var. İlk yıllardaki İstanbul niye kayboldu? 90'lı yıllara kadar devam eden müthiş bir göç dalgası vardı. Bu göç dalgası sırasında kimler belediye başkanıydı” dedi.
“2030 yılına kadar İstanbul'da büyük bir deprem olacağı beklentisini bütün bilim adamları ifade ediyor.”
Olası İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Fay hattının uzaması ve İstanbul açıklarına kadar gelip bir gaz sıkışmasıyla hepimizi tehdit etmesi söz konusu. Bir gerçekliği tespit edip bundan sonra neler yapabileceğimiz hususunu tartışabilmek adına ben bunları söylüyorum. Ufak tefek farklılıklarla birlikte 2030 yılına kadar İstanbul'da büyük bir deprem olacağı beklentisini bütün bilim adamları ifade ediyor. Ara ara bazı hocalarımız hayır bu 2040'ı, 2045 bulacak diyorlar. Allah'tan dileğimiz hiç olmasın ama eğer bir deprem geliyorsa ve bizim kapımızda bekliyorsa bir tehdit varsa bize düşen hazırlıklı olmak. İkincisi de bu deprem hususunda neredeyse bütün hocalarımızın ortak görüşü 7 ve üzerinde olacağı. Biz İstanbul olarak Türkiye olarak bu depreme hazır mıyız. Deprem geldiği zaman hoş geldi sefalar getirdi. Bize güveni var diyebilecek durumda mıyız. İşte bu konuyu araştırdığımız zaman doğrusu çok iç açıcı manzaralar karşımıza çıkmıyor” dedi. İHA