Bakan Fidan'dan dünyaya mesaj! ''Küresel adaletsizliğe karşı Türkiye var''

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin uluslararası meselelerde üstlendiği arabulucuk rolüne vurgu yaparak “Küresel eşitsizlikleri çözmek için her türlü imkanı seferber eden bir Türkiye var.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York Türkevi'nde gazetecilerle bir araya geldi; soruları yanıtladı. Türkevi'nin Türk dış politikasının vücut bulduğu bir mekana dönüştüğünü belirten Fidan, BM'nin bu yılki teması olan "Herkes için barış, refah, gelişim ve sürdürülebilirlik" konularında da Türkiye'nin öncü rol üstlendiğini vurguladı. New York'ta Ukrayna, Karabağ, Suriye, iklim değişikliği gibi stratejik önem taşıyan birçok görüşme yaptığını vurgulayan Hakan Fidan, "Bugün Ukrayna savaşı başta olmak üzere barış için arabuluculuk yapan, gıda krizini önleyen, bölgesel ekonomik ve siyasi işbirliği modelleri geliştiren, küresel adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri çözmek için her türlü imkanı seferber eden bir Türkiye var" diye konuştu.

ERMENİSTAN'A UYARI: FIRSAT PENCERESİ AÇIK

Bakan Fidan, "Güney Kafkasya'da istikrar ve normalleşme için yeni bir fırsat penceresi araladı" yorumunu yaptı. Fidan, "Bu fırsat penceresini vakit varken Ermenistan'ın daha iyi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

TÜRK DÜNYASI İÇİN ORTAK YATIRIM FONU

Türk Devletleri'nin ekonomik kalkınmasını teşvik etmeyi amaçlayan TURAN projesine değinen Dışişleri Bakanı Fidan, şöyle konuştu: "10. zirvemize giden yolda hazırlıklarımızı ele aldık. Gözlemci ülkeler olarak KKTC ve Macaristan aramızdaydı. Türk Dünyası olarak yatırımlarımız için ortak fon kurduğumuz, sivil koruma mekanizması tasarladığımız TURAN adını taşıyan özel ekonomi bölgesi açacağımız günleri görmekteyiz."