Bakan Çelik'ten çok net PYD açıklaması

AB Bakanı Ömer Çelik, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'le yaptığı ortak basın toplantısında, Cerablus harekatından rahatsız olanlar varsa Türkiye'ye yönelik terörü önlesin diye konuştu.

1

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'le birlikte kameraların karşısına çıkan AB Bakanı Ömer Çelik, Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu. 


Çelik'in ve mevkidaşı Koends'in konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı öldürülmek isteniyor, F-16'lar tarafından bombalanmak isteniyor ama o ülkesini terketmiyor. Korkaklar dağın arkasına saklanıyorlar, tankın önüne çıkanlar demokrasi kahramanlarıdır. Türkiye FETÖ, PKK-PYD, DAEŞ'le mücadelesini sürdürecek. Bizim bu mücadelemiz egemen bir devlet olarak kendi güvenliğimiz içindir. Ama aynı zamanda kendi güvenliğimizle ilgili attığımız her adım AB'nin güvenliğiyle ilişkilidir. DAEŞ'le yürüttüğümüz mücadele kadar, FETÖ ve PKK ile yürüttüğümüz mücadeleye dostlarımızın verdiği desteğin altını çiziyoruz. Bugün Hollanda'nın çok değerli bir Dışişleri Bakanını misafir etmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz.

15 TEMMUZ GECESİ GERÇEKTEN ÇOK ETKİLENDİM

KOENDERS: 15 Temmuz gecesinde olanları çok canlı bir şekilde hatırlıyorum. Orada kanlı ve zalim bir darbe girişimini görmekten gerçekten çok etkilendim. Üzerinden geçen bu kritik dönemde açık olmanın önemine inanıyoruz. Darbeyi bastırmak için sokaklara çıkan halkı da takip ettik. O geceyi hatırlayacak olursak, bu sadece Türkiye'ye yapılan bir saldırı olarak görünmüyor. Bu aynı zamanda hukukun üstünlüğüne, Anayasal düzenine yapılmış bir saldırıdı. En güçlü ifadelerle bunu kınıyoruz. Bombalanan yerleri gördüm, çok etkilendim. Hiç kimse hukukun üstünde olamaz. Herkes yaptığının hesabını vermek zorundadır. Türkiye bu sürecin devamında kurumsal gücüyle, bu süreci ilerletecektir. Türkiye şu anda belli başlı örgütlerle de mücadele veriyor. Biz birlikte çalışabileceğimizin nasıl bir zemin olduğunu o gece gördük. 

AVRUPA MÜLTECİ KONUSUNDA TÜRKİYE'Yİ ALKIŞLIYOR

Türkiye bulunduğu coğrafya itibarıyla gerçekten çok komples bir yerde konumlanmaktadır. Türkiye şu anda 2,5 milyondan daha fazla mülteciye misafirperverlik gösteriyor. Bu Avrupa'da alkışlanıyor. Türkiye ile AB arasında özellikle terörle mücadele alanında işbirliği en güçlü şekilde devam etmelidir.

RAHATSIZ OLAN TÜRKİYE'YE YÖNELİK TERÖRÜ ÖNLESİN

ÇELİK: Burada yürütülen mücadele hem Türkiye'nin dolaylı olarak AB'nin de güvenliğini sağlayan, müttefiklerimizin güvenliğini sağlayan bir mücadeledir. Türkiye oraya müdahale ettiği zaman terörizme karşı müdahale ediyor. Hiç kimsenin bize "Şu terör örgütü ile mücadele edin bu terör örgütünü görmezden gelin" deme hakkı yoktur. Çatışma olmamasını isteyenlerin yapacağı o terör örgütlerini bertaraf etmektedir. Burada Türkiye değil karşı tarafa bir şey söyleyeceksiniz. Türkiye DAEŞ'e karşı mücadele etti ilk tepki nereden geldi? PYD'nin DAEŞ'le mücadelesi terör örgütü mücadelesi değil orada toprak oluşturma mücadelesidir. Terör örgütü PYD, fiili durum peşinde. DAEŞ, PYD, PKK, FETÖ arasında fark yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Suriye'deki Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların hiçbirinin kazanımına karşı değildir. Türkiye'ye söylenecek hiçbir şey yok, Fırat'ın batısında PYD, PKK unsuru varsa Türkiye müdahale eder. Buna bütün müttefiklerimizin doğrudan destek vermesi gerekir.

AB BAKANI 1 AY GEÇTİKTEN SONRA TÜRKİYE'YE GELDİ

Almanya'dan, darbeyle ilgili olarak Hollanda'nın gösterdiği tavrı beklerdik. Darbe girişiminden bu yana yaptıkları açıklamaları üstüste koyun 100 cümleden bir tanesi Türkiye ile dayanışma içindir 99'u Türkiye'yi eleştirmektir. Mülteci krizinde bir ay içinde defalarca Alman yetkililer Türkiye'yi ziyaret etti. 1 ay geçtikten sonra AB Bakanı geldi. Bugün demokrasi adına dayanışma günüdür. 

BİRBİRİMİZİN YÜZÜNE BAKARAK KONUŞMALIYIZ

KOENDERS: AB'den belli ifadeler ve beyanlarda bulunuldu. Bazı konularda belli yanlış anlaşılmalar oldu. AB de eleştiriyi alabilmeli. Çünkü stratejik bir ortaklıktan bahsediyoruz. Ortaklıklar birbiriyle açık bir şekilde konuşabilmeliler. Biz en güçlü ifadelerle bu teşebbüsü kınıyoruz. Birbirimizin yüzüne bakarak konuşmalıyız. Birbirimizi önemsiyor ve seviyoruz ki, zaman zaman anlaşamadığımız konular olabiliyor. Demokrasi, insan hakları, ekonomi alanında bu görüşmeleri devam ettirmeliyiz.