1
AB Bakanı Ömer Çelik'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;
Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları konusunda yeryüzünde hiç kimse mükemmel değil. O zaman ne yapacağız? Demokratik devletler olarak birbirimizle daha çok dayanışma içerisinde olacağız. Bazen basın özgürlüğü, ifade hürriyetiyle ilgili soru sorulduğunda zannediliyor ki biz rahatsız ediliyor. Hayır, bunlar bizim en sevdiğimiz kavramlar. Birisi bize gelin dünyada, başka coğrafyalarda demokrasi için, hukuk devleti için daha fazla geliştirelim diyorsa kapımız 24 saat açıktır. Geçen Kanada'da bir yemekteydim. Birisi bana dedi ki, "Sana bir soru soracağım ama 1 saniye içinde cevap ver". Olur dedim. "Seçme durumunda kalsan senin için demokrasi mi, hukuk devleti mi önemli?" "Hukuk devletidir" dedim, çünkü Sokrates'i de oylamayla seçtiler.
MİSAFİR ETTİĞİMİZ MÜLTECİLER SLOVAKYA NÜFUSUNUN YARISI
Avrupa Parlamentosu'nun "müzakereler askıya alınsın" kararı demokrasi tarihinin en vizyonsuz kararıdır. Türkiye terörle mücadelesini tavizsiz sürdürecektir. Hukuk devleti içinde insan haklarına bağlı olarak sürdürecektir. FETÖ'cü darbe girişiminden sonra aldığımız OHAL kararını da bu çerçevede düşünülmelidir. 1295 km sınırında terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bu ülke diyor ki, "Ben Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlıyım, delegasyon hakkımı kullanıyorum" diyor. Gözününüzün önüne şunu getirin, Türkiye'nin misafir ettiği mülteci sayısı Slovakya'nın nüfusunun yarısıdır.
FASILLARI AÇMAYA HAZIRIZ BU KAVRAMLARDAN KAÇMAYIZ
23 ve 24 fasılları açalım. Bunları resmi bir şekilde konuşalım. İfade özgürlüğü ve deemokratik değerlerle ilgili tüm fasılları açmaya hazırız. Bu kavramlardan kaçmıyoruz. Fasılları açarsınız, net bir şekilde konuşuruz. Fotoğraf ortaya çıkar. Biz bundan çekinmeyiz. Özellikle ekonomi açısından AB ile Kanada arasında gerçekleştirilen sekrbest ticaret anlaşmasının içeriğini yakından takip ediyoruz.
AVRUPA'DA BİR SİYASİ MATRUŞKA OLUŞTURDULAR
Dünyanın gözünün önünde Halep'te insanlık yok ediliyor. Demokrasinin beşiği Avrupa'da bizi çok kaygılandıran gelişmeler var. Aşırı sağ, ırkçılığın yükselişine karşı hep beraber mücadele etmemiz lazım. Bir siyasi matruşka oluşturdular. Avrupa'daki her ülkedeki seçimde bir Türkiye karşıtlığı yaşanıyor. Matruşka'nın ilk bebeğini kaldırın, ırkçılık, İslamofobi çıkar. Ama en temelde bunu yapanlar Eurofobiktir, Avrupa'nın temel kavramlarına karşıdırlar. Her seçimden sonra aşırı sağ biraz daha güçleniyor.
TÜRKİYE AB ARASINDAKİ AJANDA ÇOK DAHA BÜYÜKTÜR
Türkiye AB arasındaki ajanda çok daha büyük bir ajandadır. Bunun temelinde Türkiye'nin katılım müzakereleri oluşturmaktadır. Önümüzdeki dönem her bakımdan bizim için çok daha yoğun bir dönem olacaktır. AB'deki dostlarımıza, hukuk ve insan hakları temelinde sahip olmasını arzu eden dostlarımıza buradan bir kez daha Türkiye-AB ilişkilerinin çok daha güçlü olması, yapıcı bir diyalog olması gerektiğini, AP'nin aldığı kararın vizyonsuz ve marjinal bir karar olarak tarihe geçmesi gerektiğini ifade ediyorum. Türkiye'nin AB'ye tam ortaklık bağlamında en yakın ortağımız sivil toplum örgütleridir.