Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD ve Fransa açıklaması: Bizimle işbirliği istiyorlar

Bakan Çavuşoğlu “ABD, Akdeniz'den Kafkasya'ya kadar birçok alanda bizimle işbirliği arzusunda. Fransa da Afrika'da bizimle birlikte çalışmak istiyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber özel yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

ANTALYA FORUMU: Antalya Diplomasi Forumu'nu ilk defa gelecek hafta gerçekleştireceğiz. 47 bakan katılımı teyit etti. Akademisyenler de katılacak.

NATO ZİRVESİ: Sayın Cumhurbaşkanımızın, Biden ile görüşmesi ön planda ama bu zirvenin kendisi de çok önemli. Cumhurbaşkanımızın çok fazla ikili görüşmesi olacak. Macron, Merkel ve Johnson ile görüşmeler olacak. ABD yönetiminin birçok stratejik alanda Türkiye ile çalışma arzusunun olduğunu görüyoruz. Biden'ın kendisinde de var. Var olan sorunların çözülmesi için bir bilgi kağıdı kendilerine verdik. Suriye konusunda ABD bizimle daha iyi çalışmak istiyor. Libya ile yakından ilgileniyorlar.

FRANSA İLE İLİŞKİLER: Macron ile Cumhurbaşkanımızın son görüşmesi gayet müspetti. Bir iki konuda görüş ayrılığımız var. Libya'daki ayrılık azaldı. Fransa bizimle Afrika konusunda da istişare yapmak istiyor.

TÜRKİYE ŞEFFAF: Türkiye'nin politikaları son derece şeffaf ve ilkeli. Rusya ile iyi ilişkiler kuruyoruz. Birlikte ticaret yapıyoruz. Ancak anlaşamadığımız konular da var. İlişkilerde her zaman açık ve net olduk.

İSRAİL: Kimin hükümet kurduğu önemli değil, yeni yönetimden uluslararası toplumun beklentileri var. Saldırgan politikadan vazgeçmeleri gerekiyor.

YUNANİSTAN: Ekonomik ilişkiler için 25 maddelik eylem planı hazırladık. Yeni sayfa açmamız taviz verdiğimiz anlamına gelmez.

MAHMUR İÇİN BM'Yİ UYARDIK

Çavuşoğlu, Mahmur kampıyla ilgili de şunları söyledi: "Bu kamp artık bir mülteci kampı olmaktan çıkıp teröristlerin eğitildiği PKK'lıların bir kuluçka kampına dönmüştür. Bunu çözecek olan Irak yönetimidir. Girişleri çıkışları PKK kontrol ediyor. BM'ye gerekli bildirimlerde bulunduk. Burada BM'nin hiçbir suçu yoktur demek istemiyorum ama burada BM'nin kontrol ettiği bir kamp değil. Biz diyoruz ki sizin burayı temizlemeniz lazım. Siz yapamıyorsanız biz yapalım."