Bakan Bozdağ'dan FETÖ elebaşının iadesine ilişkin önemli açıklamalar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ FETÖ elebaşı Gülen'in iadesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

1

Bakan Bozdağ ABD ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terörist Gülen'in iadesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bozdağ, "Türkiye'nin hassasiyetlerini birinci elden en yüksek makamına anlatma imkanını bulacağız. Durumu değerlendireceğiz. Aramızda bulunan iade anlaşması çerçevesinde karşılıklı yükümlülüklerimizi bir kez daha gözden geçireceğiz. Dosyada Fetullah Gülen'in iade talebinden daha fazlası var. Fetullah Gülen'in geçici tutuklanma ve iade dosyalarıdır. " dedi.

Bakan Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şunlar;

Türkiye'nin hassasiyetlerini birinci elden en yüksek makamına anlatma imkanını bulacağız. Durumu değerlendireceğiz. Aramızda bulunan iade anlaşması çerçevesinde karşılıklı yükümlülüklerimizi bir kez daha gözden geçireceğiz. Dosyada Fetullah Gülen'in iade talebinden daha fazlası var. Fetullah Gülen'in geçici tutuklanma ve iade dosyalarıdır. Aramızdaki sözleşmenin öngördüğü şartları fazlasıyla taşımaktadır. ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye için Fetullah Gülen aynı anlamı ifade ediyor. Bu çok net bir konudur. Türkiye'de birçok suçlara katılmış, 241 kişinin verdiği talimatlarla ölümüne sebep olmuş bir kişi Pansilvanya'da yaşıyor ve oradan terör örgütünü hala yönetmeye devam ediyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. 

ABD ADALET BAKANLIĞI ÇALIŞMA İRADESİNİ ORTAYA KOYDU

Bunun da altını özellikle bir kez daha çizdiğimizi ifade etmek isterim. ABD Adalet Bakanlığı bu konuda Türkiye ile yakın çalışma iradesini ortaya koymuştur. Bize uzmanlar gönderdiler. Umarımız ki bu konuda Türkiye'nin beklentilerine aramızdaki anlaşmanın gereklerine uygun bir karar verirler. Terör örgütünü sevk ve idare edememesi başka ülkeye iade edilme ihtimaline karşı geçici tutuklanmasını talep ettik. Aramızdaki anlaşma gereği bir tedbir. Bunun yerine getirilmesini ABD'li makamlardan talep ettik. Anlaşma gayet net ve açık. Tarafların yükümlülükleri gayet açık. Anlaşmanın taraflarca amasız, fakatsız yerine getirilmesine ihtiyaç olduğu açık. 

OLUMSUZ YANIT GELİRSE İLİŞKİLERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENECEK

ABD'de Fetullah Gülen'in yaşıyor olması Türk halkının ABD'ye bakışını çok olumsuz etkiliyor. İade sürecinin uzaması, geçici tutuklama talebinin yerine getirilmesi, iadeye ilişkin 9 maddenin ikinci fıkrasının uygulanmaması Türk halkında büyük rahatsızlığa yol açıyor. İade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri elbette ki, olumsuzluğa yöneltecektir. Biz istiyoruz ki, Türk-ABD ilişkileri olumsuz noktaya gelmemesidir.