Bakan Albayrak: 2071 hedefi yolunda referandum bir eşik 

Enerji Bakanı Albayrak, istikrarın kalıcı hale gelmesi yolunda referandumun büyük önem taşıdığını belirterek, “Allah’ın izniyle milletimiz evet diyecektir” dedi. 

HAKKI KURBAN

Enerji Bakanı Bakan Albayrak, AK Parti’nin resmi yayın organı Türkiye Bülteni’ne, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan süreci ve anayasa değişikliği referandumunu değerlendirdi. Halkoylamasının Türkiye için önemli bir dönüm noktası niteliğinde olduğunu vurgulayan Enerji Bakanı Albayrak, “Türkiye’de istikrarın kurumsallaşması ve kalıcı hale gelmesi açısından, Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşması bakımından bu referandum önemli bir eşiktir” ifadelerini kullandı. 

Anayasa değişikliği ile çift başlılığın ortadan kalkacağını, yasamanın daha da güçleneceğini, yargı bağımsızlığının teminat altına alınacağını vurgulayan Bakan Albayrak, şunları kaydetti: 

Tam güçler ayrılığı için

Ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması, ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması, güçler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanabilmesi, bürokratik ve askeri vesayetin son bulması, hukukun tarafsız ve bağımsız olması için anayasa değişikliği 2023 ve ötesi hedeflere ulaşmada devletimize çok ciddi ivme kazandıracaktır. Allah’ın izni, milletimizin feraseti ile ülkemiz, milletimiz, devletimiz daha da güçlü yarınlara koşmak için evet diyecektir. 

O gece Canakkale ruhu dirildi 

Bakan Albayrak, 15 Temmuz'da sokağa çıkan vatandaşların sadece ülkesini düşündüğünü söyledi.

15 Temmuz darbe girişimini ilk duyduğu andan itibaren, “Bu büyük millet hainlere geçit vermez” diye düşündüğünü belirten Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dik duruşu, feraseti ve soğukkanlılığının, halka büyük bir moral ve cesaret verdiğini vurguladı. Albayrak, “Ben, o gece Çanakkale ruhunun tekrar dirildiğini gördüm. O gece eline bayrağını alan her vatansever; ne şahsını ne ailesini ne de canını-malını düşündü” diye konuştu. 

Çevre kirliliğini bahane ediyorlar 

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları modelinin önemini belirten Albayrak, “Hedefimiz 2023’te rüzgar, güneş ve yerli kömürde 5’er bin MW’lık kurulu gücü sisteme alarak, yerli ve yenilenebilir kaynaklı üretimimize 15 bin MW gibi büyük bir gücü eklemek” ifadesini kullandı. Albayrak, şunları kaydetti: Maalesef ülkemizde her türlü hizmete karşı çıkan bir grup var. Nükleer olmasın, HES’ler kapatılsın, kömür çıkartılmasın vb. istekler ortaya koyuyorlar. Çevre kirliliği, sürdürülebilir çevre vb. bahane edilerek Türkiye’nin gelişmesini, kalkınmasını istemiyorlar. Bu kişilerin ve destekçisi kuruluşların tek amacı var; tam bağımsız büyük Türkiye olmasın… Bizim daha müreffeh bir Türkiye sevdamız var. O yolda da ilerleyeceğiz.   

FETÖ’yle mücadele kararlılıkla sürecek

Milletin, milli şuurunu koruduğu sürece Türkiye’nin ulaşamayacağı hedef olmadığının altını çizen Albayrak, “Kim ya da hangi karanlık güç, hangi sinsi planıyla gelirse gelsin, bu milletin çelikten sinesine çarpacak ve tarumar olacaktır” ifadesini kullandı. FETÖ’ye yönelik mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürüleceğinin altını çizen Albayrak, şu değerlendirmeyi yaptı: Bir millete mesaj vermek isteyenlere cevabımız, ülkemizi çok daha güçlü konuma getirerek verecektir. 

Elektrik tüketimi 6 yıl içinde bir kat artacak

Türkiye’de elektrik tüketiminin 2023 yılına kadar yaklaşık iki kat artacağını ifade eden Bakan Albayrak, enerjide arz güvenliği için yerli kaynakları ekonomiye kazandırmaya çalıştıklarının altını çizdi. Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının yüzde 49.3’e ulaşarak rekor seviyeye geldiğini hatırlatan Albayrak, “Özellikle yenilenebilir enerji teknolojilerinde ülkemizi ithalata dayalı, bu alanda da dışa bağımlı bir halden kurtarmak istiyoruz” dedi.