BAE dönüşü kritik açıklamalar! ''Cumhur İttifakı 6'lıya kapalı''

Başkan Erdoğan, BAE ziyareti dönüşünde dış ilişkilere ilişkin önemli gelişmelerin işaretlerini verdi; iç politika ve ekonomiye ilişkin kritik açıklamalar yaptı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BAE ziyareti dönüşünde, ziyaretten memnuniyetini dile getirdi, yatırım, ticaret ve güvenlik işbirliğinin karşılıklı güvene dayalı olarak ilerletileceğini vurguladı. Erdoğan, diplomasi trafiğinin İsrail'le devam edeceğini, Suudi Arabistan ve AB ile diyaloğun da sürdüğünü belirtirken, Rusya-Ukrayna gerilimine karşı iki ülke liderlerinin katılımıyla üçlü zirve için girişimlerinin devam edeceğini de söyledi. Erdoğan, Ege adalarını Lozan Anlaşması'na aykırı olarak silahlandıran Yunanistan'ı da en üst düzeyden tekrar uyardı.

Başkan Erdoğan BAE ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, gazetecilerin BAE ve diğer ülkelerle ilgili gelişmelere ilişkin sorularını şöyle cevapladı:

BAE İLE İKİLİ İLİŞKİLER: "Ziyaretimizin ilk gününde değerli kardeşim Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid ile son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinin daha da geliştirilmesine yönelik atabileceğimiz ortak adımları ele aldık. İş birliğimizde, son dönemde sağlanan ivmeyi muhafaza etmek ve ileri taşımak konusundaki iradenin karşılıklı olduğunu memnuniyetle müşahede ettik."

BÖLGESEL GÜVENLİK: "Bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk, BAE'nin güvenlik ve istikrarına verdiğimiz desteğin altını çizdik. Körfez'in güvenliğini, kendi güvenliğimizden ayrı görmediğimizi vurguladık. BAE'deki kardeşlerimizden büyük muhabbet ve yakınlık gördüğümü özellikle dile getirmek istiyorum. Ortak çıkarlarımız ve bölgemizin istikbali için bu gayreti, karşılıklı saygı ve güven temelinde sürdürmekte kararlıyız."

EKONOMİK İLİŞKİLER: "Çeşitli alanlarda 13 mutabakat zaptı ve protokol imzaladık. Savunma sanayii alanında imzalanan niyet mektubuyla, atılacak ortak adımlara ilişkin koordinasyonu sağlamak üzere anlayış birliğine vardık. Kara ve deniz taşımacılığı mutabakat muhtırasıyla lojistik maliyetlerinin düşürülmesi sağlandı. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri gecikmeksizin başlatılacak. Ayrıca sağlık, sanayi ve ileri teknolojiler, iklim değişikliğiyle mücadele, tarım, kültür, gençlik, iletişim, arşiv, meteoroloji, afet ve acil durum yönetimi alanlarında da anlaşmalar imzaladık. BAE'li yatırımcıların ülkemize gösterdikleri alaka çok yüksek. Teknoloji şirketlerimize, büyük projelere, start-up firmalarımıza, kuluçka merkezlerimize ve teknoparklarımıza yatırım yapmak istiyorlar. Biz de kendilerine destek vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik."

RİYAD İLE SOMUT ADIM İSTİYORUZ

SUUDİ ARABİSTAN: "Biz Suudi Arabistan'la da olumlu diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde somut adımlarla ilerleme arzusundayız."

İSRAİL: "İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Herzog'la da muhtelif vesilelerle olumlu telefon görüşmeleri gerçekleştirmiştik. Kendisinin mart ayında ülkemize bir ziyareti öngörülüyor. Tabii bu ziyareti olumlu karşılıyoruz. İnşallah uzun bir aradan sonra böyle bir adımın atılması Türkiye-İsrail ilişkileri açısından iyi olacaktır."

LİBYA: "Libya'ya başından itibaren elimizden gelen her türlü desteği nasıl verdiysek, bundan sonra da vermeye gayret edeceğiz. İstiyoruz ki, öyle bir seçim yapılsın ki bu seçimle beraber Libya halkı hakikaten istediği bir yönetim biçimine kavuşsun. Sayın (Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı) Dibeybe'ye karşı yapılan girişim üzücüdür. Diğer taraftan Fethi Başağa da adaylığını açıkladı; onunla da, Dibeybe ile de, Halid el-Mişri ile de münasebetlerimiz iyidir. Bütün mesele, Libya halkının tercihini kimden yana yapacağıdır. İnşallah en kısa zamanda hayırlısıyla bir neticeye varılmasını arzu ediyoruz. Fakat geçici yönetim mantığıyla 1,5 yıllık bir hükümet kurulsun deniliyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. Adam gibi bir seçim yapılmalı ki Libya bu noktada güçlü bir yönetim kadrosuyla uzun süreli bir adımı atmış olsun."

AB İLE VİDEO KONFERANS TRAFİĞİ

AVRUPA BİRLİĞİ: "Avrupa'da 'görüşme yapalım' diyen devlet başkanları var. Onlarla da belki bu hafta veya önümüzdeki hafta içerisinde video konferans görüşmeleri yapmaya devam edeceğiz. Temennimiz o ki bu ziyaretleri verimli bir şekilde sürdürmeye devam edelim. Bakan arkadaşlarımız da yeni ziyaretlerini sürdürmeye devam edecekler. Örneğin önümüzde bir Münih Konferansı var, Dışişleri Bakanımız katılıyor."

ZELENSKİ, PUTİN, ERDOĞAN ZİRVESİ

UKRAYNA: "Sayın Zelenski ile yaptığımız görüşmede, 'Putin, Zelenski, Erdoğan' olarak yapılacak üçlü bir görüşmeye olumlu yaklaştığını ifade etti. Sayın Putin'in de bu konuya olumlu yaklaşması halinde İstanbul veya Ankara'da bir araya gelmeyi inşallah gerçekleştirebiliriz. Bu arada da Sayın Putin ile telefon diplomasisi yapmak suretiyle buna nasıl baktığını kendisinden öğrenmek isteyeceğim. Buna göre de işi takip etme gayreti içerisinde olacağız. Zira bölgede gerçekten bir savaş çıkması hayra alamet değildir."

PUTİN-MACRON FOTOĞRAFI: "Sayın Putin ve Macron'un görüşmesinde ortaya çıkan görüntünün ne anlama geldiği hususunda bizim ilave bir yorum yapmamıza esasen gerek yok. Biz Ukrayna-Rusya arasındaki krizin diplomatik ve barışçıl yollarla çözüme kavuşması için üzerimize düşen sorumluluğu samimi bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz."

ATİNA ADALARI ZORLAMASIN

YUNANİSTAN: "Silahsızlandırılmış statüde bulunan adalarda anlaşmalara aykırı olarak yürütülen askeri faaliyetlere sessiz kalmamız mümkün değil. Nitekim bu konuyu BM'nin gündemine taşıdık. Fakat Yunanistan'ın bu işi böyle devam ettirmesi halinde tabii ki gerekli olan neyse bu uyarıyı biz de en üst düzeyde yaparız. Çünkü adalar konusu hep tartışmalıdır. Bizi bu tartışmalı konuları gündeme getirme mecburiyetinde bırakabilirler. Bunun için de Bakanım 'Bizi bu konuları tartışmaya açmak zorunda bırakmasınlar' diye onlara alt düzeyden bir uyarı yaptı. Hayırlı da oldu."

YUNANİSTAN'IN GÖÇMENLERİ ÖLÜME İTMESİ: "Yunanistan sınırında 19 insanın donarak ölmesi yenilir yutulur bir olay değil. Tabii biz bunu Avrupalılara duyuruyoruz. Elbette göçmenler için kendi yaptıklarımızı da duyuruyoruz. Bundan sonra da yine duyurmaya devam edeceğiz."

KİMSE ENDİŞE ETMESİN VATANDAŞI EZDİRMEYİZ

Başkan Erdoğan, KDV indiriminin fiyatlara yansıtılması konusunda Hazine Maliye Bakanı Nebati'nin patronlarla görüşeceğini, ayrıca fiyat denetimlerinin sıkılaştırılacağını söyledi. Erdoğan, "Gerek elektrik konusunda gerek diğer konularda vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz" dedi.

Erdoğan, BAE ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin ekonomi ve iç politikaya ilişkin sorularını da şöyle cevapladı.

VATANDAŞ SIKINTIYA GİRMEYECEK

ELEKTRİKTE İNDİRİM: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hazırlıklarını yapıyor. İnşallah kabine toplantısında etraflıca görüşeceğiz ve ondan sonra da açıklamamızı bütün detaylarıyla yapacağız. Vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntı çekmesine sebebiyet verecek adımlara fırsat vermeyiz. Zaman zaman ekonomi ile alakalı konularda yalan yanlış konuşuyorlar. Ama gerek elektrik konusunda gerek diğer konularda, bunların hiçbirine biz vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz."

KILIÇDAROĞLU'NUN FATURASI: "Bir siyasi partinin genel başkanı 'Ben elektrik faturasını ödemeyeceğim' diyorsa bu ne anlama gelir? Ödemezsen elektriğin kesilir."

NEBATİ PATRONLARLA GÖRÜŞECEK

KDV İNDİRİMİ YANSITILMAZ' ENDİŞESİ: "Bir defa hiç endişeli olmayın. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız bunları yakın markaja almış durumda. Bazı ürünlerde KDV indirimi sonrası fiyatlar belli oranlarda geri gelmiş görünüyor. Öyle veya böyle inecek. Ben 'süratle bunların üzerine gitmeniz gerekiyor' dedim. Nureddin Bey onların patronlarıyla da bizzat görüşmek suretiyle üzerine gitmeye ve teftişe devam edeceğiz. Biz devlet olarak temel gıda ürünlerinde KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik ve 'ek olarak sizden de en az yüzde 7 fiyat indirimi bekliyoruz' dedik. Bu toplamda 14 puan eder. Onlardan da daha sonra bu istikamette açıklamalar aldık. Şimdi bu devam etmezse biz bunların üzerine çok farklı bir şekilde gideceğiz. Bir defa vatandaşımızı bunlara ezdirmeyeceğiz. Bir-iki ay içerisinde bu rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın."

CUMHUR İTTİFAKI 6'LIYA KAPALI

MUHALEFETİN 6'LI TOPLANTISI: "Bir defa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni bu milletin kendisi getirmiştir. Bunu kabul etmeyenler en başta millet iradesine saygısızlık yapıyor demektir. Tabii bunların bir araya gelmeleri manidar. Niye 28 Şubat? Bu da garip. Öbür taraftan HDP'yi çıldırtıyorlar. Oldu olacak onu da alın yanınıza. Bunlar daha çok bir araya gelirler ama bunlardan bir şey çıkmaz. Biz ise Cumhur İttifakı olarak; AK Parti, MHP, BBP olarak emin adımlarla kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. (İleride bu 6 muhalefet partisinden Cumhur İttifakı ile birlikte olmak isteyenlere kapınız açık mı' sorusu üzerine) "Haşa. Öyle bir şey olur mu? Böyle bir şeye benim kendi tabanım da müsaade etmez."

YALAN HABERE 3'LÜ ÖNLEM

SOSYAL MEDYA YASASI: "Sosyal medya elbette ciddi bir imkân. Ama bu imkânın dezenformasyon ve yalan haberle gerek kişilik haklarını gerek toplum huzurunu gerek ülke güvenliğini tehdit eder şekilde kullanılmasına sessiz kalmak da söz konusu olamaz. Geldiğimiz nokta, dezenformasyonla daha etkin mücadele etmek adına yeni kanuni düzenlemeler yapmayı zaruri kıldı. Çalışmalarda sona gelindi diyebiliriz. Bu çalışmada üç ana unsur var; yalan haberin, dezenformasyonun sistematik bir şekilde yaygınlaşmasını engelleyecek bir düzenleme olacak. İkincisi, sosyal ağ sağlayıcılarına, sosyal medya şirketlerine ve kullanıcılarına yönelik yeni düzenlemeler ve sorumluluklar gelecek. Üçüncüsü de internet haber sitelerine yine dezenformasyonu önleme adına bazı sorumluluklar getirilecek."

7 MADDEDE GÜNDEMİN ÖZETİ

* BAE ziyaretinden memnunum, karşılıklı güven temelinde ileriye taşıyacağız.

* Diplomasi trafiği İsrail'le devam edecek, S. Arabistan ve AB ile de sürecek.

* Rusya-Ukrayna gerilimine karşı üçlü zirve için çaba gösteriyoruz.

* Yunanistan Ege adalarını silahlandırırsa tartışmalı konuları önüne koyacağız.

* 6 muhalefet partisi başkanı HDP'yi çıldırttı, onu da almalıydılar.

* Bu partilerin Cumhur İttifakı'na gelmesini tabanım kabul etmez.

* KDV indiriminin etikete yansıması için patronlarla da görüşülecek.

ERDOĞAN, BAE'DE GENÇLERLE BULUŞTU: GENÇLER GÖNÜL ELÇİLERİMİZ OLMALI

Başkan Erdoğan, BAE'de gençlerle buluştu. Erdoğan "Abu Dabi'de gençlik alanında işbirliğine dair mutabakat muhtırasını imzaladık. Gençler olarak sizlerden Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında gönül elçileri olarak hareket etmenizi bekliyoruz" dedi. Erdoğan, "Cumhuriyetin 100. yılında milli ve özgün roketimizde aya sert iniş gerçekleştireceğiz. Uzay programımızı açıkladığımız günlerde Birleşik Arap Emirlikleri de umut olarak adlandırdığı Mars misyonunu gezegenin yörüngesine başarıyla yerleştirmişti. O dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile Sayın Bakan Amirin'in sosyal medya üzerinden iki ülkenin uzay programlarına karşılıklı takdirlerini ifade etmesi dostluğumuzun baki olduğunu tüm dünyaya göstermiştir" dedi.