AYM’ye nafile başvuru

HDP’nin “bireysel itiraz” kapsamında AYM’ye düzenlemenin “iptali” talebinde bulundu. TBMM’de yapılan oylamalarda usul ihlali yaşanmadığı için açılan davadan sonuç alınamayacak.

Haklarında fezleke düzenlenmiş olan HDP’li 58 milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Trabzon milletvekili Haluk Pekşen dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliğine karşı, anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. HDP ve CHP’li Tanrıkulu’nun AYM’ye taşıdığı düzenleme anayasa değişikliğiyle gerçekleştiği için bu başvurulardan sonuç alınması mümkün değil. HDP’li vekiller adına yapılan başvuruyu HDP Anayasa Komisyonu Üyeleri Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş ile HDP’li vekiller Ayhan Bilgen, Erol Dora ve Aysel Tuğluk yaptılar. 

BİREYSEL İTİRAZ YAPILAMAZ 

HDP vekillerin ve CHP’li Tanrıkulu’nun AYM’ye başvuruları “biireysel itiraz” kapsamında yapıldı ve dokunulmazlıkları kaldıran düzenlemenin, “Anayasaya aykırı olduğu” ileri sürülerek “iptali” istendi. Ancak her iki başvurudan da sonuç çıkması mümkün değil. Çünkü, dokunulmazlıkları kaldıran düzenleme anayasa değişikliği ile gerçekleşti. Anayasa değişikliklerine karşı “bireysel başvuru” veya “bireysel itiraz” yapılamıyor. Anayasa’da öngörülen şartlarda açılacak olası iptal davaları için, en az 110 milletvekilinin imzası gerekiyor. HDP’nin TBMM’deki sandalye sayısı 59 olduğu için “iptal” davası açması söz konusu değil. 110 imza toplasa dahi çılan iptal davaları usul denetimiyle sınırlı olduğu için AYM’nin incelemesi de usul yönünden olacak. Düzenlemenin TBMM’de kabulünde  herhangi bir usul ihlali yaşanmadığı için olası iptal davasından sonuç alınmayacak. Bu durumda, AYM’ye dün yaptıkları başvurudan sonuç çıkması mümkün değil.