AYM iddianameyi kabul etti! 52 HDP'li vekile siyaset yasaklansın

HDP iddianamesi oy birliğiyle kabul edildi. Anayasa Mahkemesi HDP'nin banka hesaplarına bloke konulması talebinin reddine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada iddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar verdi. Eksikliklerin giderildiğine hükmeden mahkeme HDP'nin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması yönündeki tedbir talebini reddetti.

ÖN SAVUNMA VERECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda "ceza davası" prosedürü izleniyor. Hazırlanacak tensip tutanağında kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. İddianame, ön savunmanın verilmesi için HDP'ye gönderilecek. İddianamenin partiye tebliğinden itibaren ön savunma için süre başlamış olacak. HDP'nin, belirlenecek yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor.

KARAR 3'TE 2 OY ÇOKLUĞUYLA

Kapatma davasını 15 kişiden oluşan heyet karara bağlayacak. Anayasanın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla karar verilebilecek.

5 YIL SÜREYLE SİYASİ YASAK

Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

VEKİL MAKAM ARAÇLARIYLA SİLAH VE ELEMAN TAŞINDI

İddianamede HDP'NİN PKK'nın siyasi kanadı olduğu, parti binalarının örgüt evi haline getirildiği kaydedildi. HDP'ye 'silahlı terör örgütünün illegal amaçlarına legal görünüm kazandırmak' gibi bir misyon yüklendiği belirtildi. Terör örgütüne bazı katılımları HDP'nin organize ettiği, milletvekillerinin makam araçlarıyla silah ve eleman taşıdığı anlatıldı. 55 HDP'li vekilden 52'si için siyasi yasak istendi.