Avrupa’nın Türkiye tutumu samimiyetsiz 

Başkan Erdoğan, AB üyeliği için Macaristan’ın verdiği desteğe teşekkür etti, Türkiye’yi oyalayan AB’ye, “Samimi olmak lazım. Ne bizi yorun, ne biz sizi yoralım” diye seslendi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği Macaristan’da askeri törenle karşılandı. Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlanan Erdoğan, önce ikili ardından heyetler arası görüşmeye geçti. Liderler ikili anlaşmaları imzaladı.

Başkan Erdoğan ardından Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la ortak basın toplantısı yaptı. 

ARTIK YOLUMUZA BAKALIM 

“Macaristan’ın 15 Temmuz’da ve FETÖ ile mücadelede verdiği desteği unutmayacağız” diyen Başkan Erdoğan, Macaristan’ın AB sürecimize verdiği desteğin de önemli olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili yaklaşımının samimiyetsiz olduğunu ifade eden Erdoğan, “Sene 63, sene 2018. 1963’ten beri oyalanan bir Türkiye var. Hiçbir AB ülkesi adayına böyle bir zulüm yapılmadı. Ne evet ne hayır. Evetse evet, hayırsa hayır. Samimi olmak lazım. Ne bizi yorun, ne biz sizi yoralım. Bu kadar açık ve net olmak lazım. Ben siyasette açıklığı, netliği, dürüstlüğü severim. Bu adımı da buna göre atmalıyız. Şu anda sabır noktasındayız. Sonu hayır olur diyorum” ifadelerini kullandı. 

Macar ordusu için bize destek verin

Macaristan Başbakanı Orban’ın açıklamalarından satır başları şöyle: Türk heyeti zaten biliyor ki Macaristan’da Macar silahlı kuvvetlerinin güçlendirmesi için enerjimiz ve paramız kalmadı ve silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesinde Türkiye’den destek bekliyoruz. Hem savunma sanayiinden hem de tecrübelerinizden. Bugün ekonomik sorunlar da gündeme geldi. Türkiye’nin ekonomisi en kuvvetli ekonomiyi temsil ediyor. Sayın Erdoğan’ın amaçlarını da biliyoruz. Amacı Türkiye dünyanın 10 kuvvetli arasına getirmek. Başarılı bir görüşmeyi bitirdik. Türkiye - Macar ilişkileri nereden bakarsak bakalım başarıldır. Bizim amacımız çok daha başarıya ulaştırmak. Bunun için ekonomik şartları korumamız gerekiyor. 

MALEV ve THY ortak çalışma yapacak

Dünyanın değişik yerlerinde ne gibi yatırımlara müşterek olarak girebiliriz, bunları ele alma fırsatımız oldu. Bunun dışında ulaşımda ne gibi ortak adımlar atabiliriz bunu görüşme imkânımız oldu. Özellike THY’nin Macaristan ile ortak çalışmaya gidip örneğin Budapeşte’den Hindistan’a gitme sözünü Sayın Başbakan’a verdik. 

Kaşıkçı çıktıysa bunu ispat etmeniz gerek

Başkan Erdoğan, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili şunları söyledi: Dışarı çıkıp çıkmadığını oradaki görevlilerin ispat etmesi lazım. Bunu niçin ispat etmiyorsunuz. Nişanlısı dışardan bekleyen bir gazeteci sıradan birisi değil. Dışarı çıktığı zaman nişanlısıyla gideceği yere gitmez mi, gider. Elde herhangi bir belge, bulgu yok. Başkonsolosluk yetkileri ‘buradan çıktı’ demekle kendilerini kurtaramaz. 

Eğer çıkmışsa siz bunu görüntülerle de olsa ispat etmelisiniz. 

Afrika’ya saglık desteği 

Emine Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’in eşi Anita Herczegh ile bir araya geldi. Herczegh ile Macar kültürünün sergilendiği defileyi izleyen Emine Erdoğan, daha sonra Semmelweiss Üniversitesi’nde TİKA’nın desteğiyle Türkiye ile Macaristan eşgüdümünde Kenya’da yürütülen sağlık faaliyetlerine ilişkin programa katıldı. 

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Bu uygulama, Türkiye ile Macaristan’ın sağlık alanındaki tecrübelerinin, Afrika’ya aktarılması açısından bir ilk olma niteliğini de taşıyor. Sağlık alanındaki çok taraflı işbirliğinin ne kadar verimli olabildiğini gösteren bu başarılı tecrübe, başka projeler için de ilham kaynağı olacaktır” dedi.