Avrupa Konseyi zehirlendi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Herkes benimle hemfikir. AKPM itibarını kaybetti. Bu, Avrupa’nın tüm kurumlarına sirayet etti” dedi. 

1

EMİN PAZARCI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana dönüşü Emin Pazarcı'nınsorularını cevapladı. 

AP’NİN ‘AFRİN’DEN ÇEKİL’ ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi’nin “zehirlendiğini ve itibarını kaybettiğini” söyledi. Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği “Türkiye Afrin’den çekilsin” kararı için de “Kayda değer bir şey değil, ciddiye almıyoruz” dedi. Astana dönüşü sorularımızı cevaplandıran Çavuşoğlu, AP’nin kabul ettiği “Türkiye’nin Afrin’den çekilmesi” ile ilgili karar tasarısına sert tepki gösterdi ve şunları söyledi: “Oradaki cümleler daha önce AB’nin yaptığı açıklamadan farksız. Rapor, Doğu Guta’ya ilişkin. Taslakta böyle bir ifade yoktu. PKK’lı, sol grupların verdiği önergelerle böyle oldu. Tavsiye niteliğinde. Ciddiye alınacak, kayda değer bir şey değil.”   

IRKÇI AKIMLAR VAR  

“Gezi olaylarından sonra çok ciddi dezenformasyon oldu. Darbeden sonra aldığımız tedbirleri meşru değilmiş gibi göstermek istediler. AKPM, demokrasi ve hukukun üstünlüğü evi olmaktan çıktı. Bu konuda yöneticileri de çok rahatsız. Eskiden orada aklı başında, saygın insanlar olur, lafları dinlenirdi, terör örgütlerine prim verilmezdi. Objektif ve dengeliydi. Avrupa’daki akımlarla birlikte orada çok ciddi zehirlenme oldu. İslam, göçmen düşmanlığı ve ırkçılık... Türkiye’ye yönelik saldırıların altında bu var." 

UMUT DEGİL KARARLILIK 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi: “Astana’da Doğu Guta’yı da konuştuk. Orada el Nusracıları ve El Kaidecileri öldüreceğiz diye herkesi öldüreceğiz demek iş mi? Oraya yönelik bir stratejimizin olması gerekir. İkincisi bunları İdlib’e gönderiyorsunuz, yarın terörist var diye buralara da mı saldıracağız. Teröristler etkisiz hale getirilir. BM Güvenlik Konseyi kararı var. Bazı yerlerde ‘hope’ yani ‘umut’ denilmiş. Ne umut etmesi, kararlılık ifadesini kullandık. Buna benzer dokunuşlar yaptık metne.” 

TERÖR BİTERSE ENDİŞE KALMAZ 

“İdlib’de yavaş olmamızın sebebi El Nusra. Bunlar bizim gitmemizden rahatsız. Yarın saldırınca gelip rejim mi koruyacak bizi? 6 oldu gözlem noktası, sıkıntı yok. İranlılar başından beri Afrin’e rejimin gelmesinden yanaydı. Biz onlara gerekli şeyleri söyledik. Rejim olduğu zaman benim sorunum çözülecek mi? Bana garanti veriyor musun? Yarın buralardan teröristler temizlendikten sonra onların da endişesi kalmaz, bizim de kalmaz. Daha neyin peşindesin?“

ALTERNATİF DEĞİL DESTEKLEYİCİ 

“Astana’da geçmiş işlerin muhasebesi yapıldı. Mevcut sorun Doğu Guta. Anayasa komisyonu bir an önce kurulsun. Astana sürecine de Soçi toplantılarına da zirve olarak devam edeceğiz. Siyasi sürece bağlıyız, sapmamamız gerekiyor. Ateşkesin Doğu Guta dâhil, buralarda tam olarak tesis edilmesine çalışıyoruz. Astana’da yapılanlar Cenevre’deki süreci destekleyici işler. Orada yapılamayan işleri biz destekliyoruz. Astana Cenevre’ye alternatif değil, destekleyici. Cenevre’nin tekrar başlamasına da vesile olmuştur.”

SAĞDUYULU BAZI ÜLKELER RAHATSIZ

"AKPM’nin sağduyulu ülkeleri de rahatsız. Her ülkenin imajı önemli, ama bizim için imaj mı güvenlik mi derseniz, güvenlik daha önemli. Tedbirleri alıp, emin olduktan sonra yine imajımızı üretiriz. Biz bu tedbirleri almazsak gelecekte risk altında oluruz. Bizden 10 kat daha fazla tedbir alıyorlar. AKPM maalesef itibarını kaybetti. Herkes benimle hemfikir. Bu Avrupa’da tüm kurumlara sirayet etti.”