Başbakan Yıldırım: Evet ile daha da güçlenir 'Hayır'da yola devam ederiz 

16 Nisan için ‘Bu bir referandum, seçim değil’ diyen Başbakan Yıldırım “Artık söz millette. ‘Evet’ de çıksa ‘Hayır’ da çıksa Türkiye’yi kimse bölemez. ‘Evet’ ile daha güçlenir, ‘Hayır’da işimize gücümüze bakarız” dedi. 

1

Murat Kelkitlioğlu

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü’nde aralarında AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu'nun da bulunduğu TV, gazete ve ajansların temsilcilerine açıklamalarda bulundu. TÜİK vasıtasıyla yaşam memnuniyet araştırması yaptırdıklarını belirten Yıldırım şöyle konuştu: 

Vatandaş gelecekten umutlu 

Mutlu olduğunu söyleyen insanların oranı 2015’te yüzde 56,6, 2016’da yüzde 61,3. Mutlulukta en önemli iki parametre aile ve sağlık. ‘Gelecekle ilgili düşünceniz ne, umutlu musunuz?’ diye sorulmuş. 2015’te yüzde 74,4’ü, 2016’da yüzde 76,8. Hükümetin hizmetlerinde ulaştırma, asayiş, sağlıktan memnunlar. 

Türkiye asla bölünmez 

‘Evet çıkmazsa ülke bölünür’ dedim, Kılıçdaroğlu kıyameti koparttı. Benim söylemim şu; Ülke daha güçlenecek, birliğimizi daha kolay temin edeceğiz. Bölücü örgütler ‘hayır’ kampanyası yapıyor, CHP de bu kafileye katılarak onları sevindirmesin. Yoksa vatandaş ‘hayır’ da verir, ‘evet’ de verir. ‘Evet’ çıksa da çıkmasa da bu ülkeye bir şey olmaz. Hayır çıkarsa, işimize gücümüze bakarız. Türkiye bölünmez, Türkiye'yi bölmeye kalkanlar boyunun ölçüsünü 15 Temmuz'da aldı, bundan sonra da almaya devam edecek. 'Anlamlı evet' bu millet hangisini anlamlı buluyorsa bizim başımız gözümüz üzerinde yeri vardır' demektir.

Referandumda patron halk

Anketten çok bir şey yok. Bu anketlere itibar ederim ancak kendim yaparsam. Gerçek anket 16 Nisan. Hepimiz boyumuzun ölçüsünü alacağız. 

CHP kampanyayı yumuşattı 

Biz bu sistemi savunduk. CHP parlamenter sistemi güçlendirelim dedi. Kılıçdaroğlu’na ‘ikisini de halka götürelim’ dedim, yanaşmadı. CHP’de çok fazla değişiklik oluyor.Yani dümen tutmuyor. Ancak kampanyada yumuşamış görünüyorlar. Kampanyada ayrıştırıcı söylemler olmamalı. İzmir Marşı’nı kampanyada kullanmaları yanlış, herkesin sevdiği bir şarkı, içinde Atatürk var. 

İnisiyatif Fırat Kalkanı ile arttı

Türkiye, terör örgütüyle gerçek anlamda mücadele yapan ülke olduğunu dünyaya gösterdi. 3 bin civarında DEAŞ'lı etkisiz hale getirildi. ‘Kılıçdaroğlu Rakka’da ne işimiz var’ diyor. Onların buradaki işlerinin önüne geçmek, yok etmek, terörü kurutmak için işimiz var.  Türkiye’nin bölgede inisiyatifi Fırat Kalkanı ile arttı. 

Kongre 2018’de   

AK Parti kongreleri bu sene en alt düzeyde başlıyor. 2018’de normal kongremizi yapacağız. Erken seçim yok. 

İlk durak Kahramankazan

"Mitinglerimize Kahramankazan'dan başlıyoruz" diyen Yıldırım Cumhurbaşkanı'nın bu kampanyada etkin biçimde var olacağını belirtti.

Suriye Suriyelilerin olmalı 

“Ateşkesin sürekli olması için ABD’nin de bölgede daha görünür olması lazım. Suriye Suriyelilerin olmalı. Ama bütün unsurlarıyla beraber” diyen Yıldırım şöyle devam etti: 

ABD bölgede görünür olmalı

ABD burada YPG ve PYD ile operasyon yapmak istiyor. PKK’ya güç vermek, güçlendirmek, palazlandırmak anlamına gelir. Onun için biz karşıyız. Herkes bu sürece dahil olsun, sorumluluk alsın diye de çağrıda bulunuyoruz, Cenevre görüşmelerinin tekrar canlanması için yine ön ayak oluyoruz. Bütün Suriye’nin bütün paydaşların birbiriyle yaşayacağı toprak bütünlüğü sağlanmış bir Suriye, Irak hedefimiz. 

BİZ HERKESİN İŞARETİNİ YAPARIZ 

AK Parti grup toplantısında 'Bozkurt işareti' yapmasını Başbakan Yıldırım şöyle açıkladı: Engellileri selamladım. 

'Ülkücüleri unutmayın' diye bağıranlar olunca ben de o işareti yaptım. 'Biz 80 milyonu kucaklayacağız' derken işte bunu kastettik.

Referandum sürecinde MHP ile ortak kampanya iddialarına Başbakan Yıldırım “MHP ile yapacağımız işleri aleni yapıyoruz. Başından beri anayasa değişikliği kararından uzlaşma içinde bir yola girdik. Bu kampanya döneminde MHP ile ortak etkinlik yapma konusu şu anda karara bağlanmış bir şey değil. Programları AK Parti olarak biz ayrı yapacağız, onlar ayrı yapacaklar. Belki süreç içerisinde, hangi formatta olacağını şu anda söyleyemem ama bir iki programda beraber olabiliriz" dedi. 

Ülkücüleri unutmadık

Partisinin grup toplantısında ‘Bozkurt işareti” yaptığının hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Ülkücüleri unutmayın diye bağırdılar, ben de o işareti yaptım. Biz herkesin işaretini yaparız. ‘80 milyonu kucaklayacağız’ derken bundan tek istisna olan terör örgütleridir” dedi. 

Ege için kırmızı çizgimiz net 

Kardak ve FETÖ’cü askerlerin iadesi konusunda Yıldırım "Birbirimizin hukukuna riayet etmemiz lazım. Yunanistan, adalar konusu, Ege hatları konusunda bizim duruşumuz çok net. Tahriklere, pabuç bırakmayız” dedi.

DİTİB olmasa Avrupa yandı 

DİTİB imamlarına yöneltilen casusluk suçlamalarına Yıldırım şöyle cevap verdi: DİTİB olmasa Selefilik, El Kaide, DEAŞ, Nusra gibi aşırı akımlar alır başını gider ve Avrupa başa çıkamaz.

Kıbrıs'ta lastik patladı

Rum kesimi hep uzlaşma yanlısı görünüp Enosis dedi. Neden oyaladın? Bu çocuk oyuncağı değil.

BEYANATLARI MÜSPET GELİYOR

ABD ile Türkiye'nin FETÖ ve PKK/PYD talepleri konusunda Yıldırım "Yeni bir sayfa diyerek yola çıktık. Olmazsa dünyanın sonu değil. Ancak gelişmeler müspet" dedi.

ABD YÖNETİMİ BİZİ DAHA İYİ ANLADI 

Gülen’in iadesiyle ilgili Yıldırım, “Trump yönetiminin farklı bir yaklaşımı olacağı görünüyor. Meselenin ne demek olduğunu iyi anladıklarını sanıyorum.Tercihimiz iade ancak başka ülkeye çıkarılmasını da müspet karşılarız” dedi.

RUSYA'NIN YERİ AYRI, ABD'NİN AYRI

Rusya ve ABD ile ayrı işbirliğimiz olduğunu söyleyen Yıldırım, Atatürk’ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözünü hatırlattı.

İDAM KONUSU 16 NİSAN SONRASI! 

 MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin idam çıkışı için Yıldırım "Referandum sonrası MHP ile oturur konuşuruz" dedi. 

MİT’TEN BYLOCK RAPORU İSTEDİM 

“MİT'ten Bylock listesi istedim” diyen Yıldırım "Vekil, bakan, siyasetçi ne varsa getirin dedim. Getirdiler bir şey yok. MİT Müsteşarı’nın beni yanlış yönlendirmesi mümkün olmayacağına göre muhalefetin bunu iki de bir dile getirmesinin anlamı yoktur. Beni yanıltıyorlarsa  da bedelini ağır öderler. 

VEKİLLİĞİ KANUNA GÖRE DÜŞÜRÜLDÜ

Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili Yıldırım "Kesinleşmiş cezası olan vekil için yasa çok açık" dedi.