Artık tokat atılınca yanağımızı çevirmiyoruz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye inandığı yolda başarılı bir şekilde yürüyor. Avrupa bunu hazmedemiyor. Ama demokrat olurlarsa ilişkiler düzelebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Merkezli El-Cezire Televizyonu'na değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği başarılara değinen Erdoğan, "Türkiye artık bir yanağına tokat vurulduğu zaman öbür yanağını çeviren bir ülke değil, inandığı yolda başarılı bir şekilde yürüyor. Eğitimde, sağlıkta, adalette, bütün altyapı-üstyapı yatırımlarında çok ciddi bir medeniyet yarışında performans yakaladı. Tabii bunu hazmedemiyorlar, sıkıntı burada" dedi. 

ŞU ANDA ÇILGINA DÖNDÜLER 

Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye savaş açtığını vurgulayan Erdoğan, “Şu anda çılgına dönmüş vaziyetteler, onlar başka şey bekliyorlardı. Almanya'da 'evet' oylarının bu denli yüksek çıkışı bunları çıldırttı. Aynı şey Avusturya'da, Hollanda'da yaşandı” diye konuştu. 

AVRUPA DEMOKRAT OLMALI 

Erdoğan, “Şimdi biz onlara diyoruz ki demokrat olun, demokrat olduğunuz sürece bir sorun yok ama Türkiye'yi 54 yıl Avrupa Birliği'nin (AB) kapısında bekletenlerin demokrat olma diye bir şeyi olamaz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Avrupa ile ilişkilerin düzelme yoluna girmesini temenni ettiklerini de söyledi ancak bir 54 yıl daha beklemeyeceklerini de vurguladı. 

Yargıtay zirvesi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca'yı kabul etti. 

TRUMP-PUTiN ARADI

Merkel’in aramaması suçluluk psikolojisi   

Halk oylamasının ardından Trump ve Putin gibi dünyanın çok farklı ülkelerinden liderlerin aradığı hatırlatılarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in henüz aramamasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Tabii şimdi bunu bir suçluluk psikolojisi olarak değerlendirebiliriz; bu bir. İki; bunu fırsat bulursanız kendilerine sorun" yanıtını verdi.   

Aman bakana tepki

Bize tehdit sallama önce seviyeni bil

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in idam cezası tartışmalarına ilişkin “AB kapısı kapanır” sözlerine de tepki gösteren Erdoğan, “Sen kimsin ya, bize böyle bir tehdit sallıyorsun? Önce seviyeni bileceksin. Halkım idamla ilgili kararı veriyorsa verir, iş biter. AB'ye almıyorlar; almazsanız almazsınız, 54 sene almadınız, ne oldu?” dedi. 

Zorlukları aşacağız

Partime dönüşüm ayrı bir güç katacak 

Erdoğan referandum sonrası zorlukların aşılması konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: En kötü ihtimallere karşı dahi siyaset etmesini elhamdülillah başarmışız, bundan sonra da bunu başarabilecek kabiliyetteyiz. Partimize dönüş imkanı geldiği ve bu da ayrı bir güç katacağı için, bu çalışmaları çok daha başarıyla geleceğe taşıyacağız. 

CHP LiDERİNE TEPKİ

Milletin iradesine saygısızlık hakkın yok  

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Referandum sonucunu tanımıyoruz, tanımayacağız” şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi. Erdoğan, “YSK’nın kararı kesin, bu iş bitti. Millet iradesine saygısızlık hakkın yok” ifadelerini kullandı, kararın AYM'ye ve AİHM'e götürülemeyeceğini de vurguladı.

Trump'tan bunu beklemem

Erdoğan, ABD’de Obama yönetiminin YGP konusunda kendilerini aldattığını ancak yeni yönetimin aynı yoldan gideceğine ihtimal vermediğini söyledi. 

16-17 MAYIS'TA GÖRÜŞME

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde YPG konusunda uyarıda bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin NATO’da müttefik olduğunu ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan A News kanalına yaptığı açıklamada Trump ile 16-17 Mayıs tarihlerinde görüşeceğini de açıkladı. Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki liderin 25 Mayıs'taki NATO zirvesi öncesinde bir araya geleceklerini açıklamıştı.

İran rahatsızlığı 

Pers yayılmacılığı baş ağrıtır durumda

Erdoğan, "Onlarla görüştüğümüz zaman, 'Biz Irak'ta, Suriye'de toprak bütünlüğünün yanındayız' diyorlar fakat uygulamaya geldiği zaman sanki bir paylaşım havası esiyor, sıkıntı burada. Bakıyorsunuz İran'ın Pers yayılmacılığı anlayışı son zamanlarda bayağı baş ağrıtmaya başladı” diye konuştu. 

ÇOCUKLAR ÖLMESİN ŞEKER DE YİYEBİLSİN… 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe Külliyesi’nde 26 ülkeden dünya çocuklarına seslendi: Heyecanlıyım, coşkuluyum, bugün kendimi daha da genç hissediyorum. 

23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılmak üzere 26 ülkeden gelen dünya çocuklarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Heyecanlıyım, coşkuluyum, bugün kendimi daha da genç hissediyorum. Sizler adeta bana gençlik iksiri aşılıyorsunuz” şeklinde konuştu. Dünyada yaşanan savaşlara ve katilamlara dikkat çeken, pek çok çocuğun 23 Nisan’ı kutlayamadığını belirten Erdoğan, Nazım Hikmet’in şiirinden altıntı yaparak, “Bizim bir şairimiz, ‘Benim sizden kendim için istediğim hiçbir şey yoktur. Şeker bile yiyemez ki kağıt gibi yanan çocuk. Çalıyorum kapınızı teyze, amca bir imza verin. Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsin.’ Evet, çocuklar öldürülmesin, büyüklerin yol açtığı savaşların faturası çocuklara kesilmesin” diye konuştu. 

YAPTIĞIMIZIN ÖRNEĞİ YOK 

“Biz Türkiye olarak bu haksızlığa isyan ederek hem içeride hem dışarıda ciddi çalışmalar yürütüyoruz” diyen Erdoğan, “Suriye ve Irak’tan ülkemize gelen, büyük bir bölümü de çocuk olan sığınmacıya sınırlarımızı ve kucaklarımızı açtık. Dünyada bunun başka bir örneği yok. Onların tüm bakımlarını üstlendik, eğitimleriyle ilgileniyoruz. Şair şöyle diyor, ‘Çocuk öldü mü, güneş simsiyah görünür gözümüze.’ ifadelerini kullandı. 

Emin olun siz isterseniz olur 

Çocuklardan bir istekte bulunan Erdoğan, “Kendi ülkelerinizde geleceğin yöneticisi olacak sizlerden bir ricam var, lütfen sorumluluk sahibi olduğunuzda bugün sizin yaşınızda olan çocukların dünyanın diğer bölgelerinde hangi şartlarda yaşadığını unutmayın. Anne ve babalarınızdan, öğretmenlerinizden başlayarak, ülkenizdeki büyüklerden çocukların yaşadıkları sıkıntılar konusunda daha hassas olmalarını talep etmelisiniz. Emin olun siz isterseniz olur. Kendimden biliyorum, çocuk masumiyeti karşısında yumuşamayacak hiçbir insan, hiçbir kalp yoktur" ifadelerini kullandı.