Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor! AK Parti ile MHP’nin tam mutabakatla uzlaştığı 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi, 316 imzayla firesiz olarak AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu. Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Genç bir anayasa
Kahraman teklifi alırken, “Çalışmaya katılan bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni başlangıç daha oluyor” dedi. Anayasa müzakerelerini yürüten AK Partili Abdulhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak'ın teklif ile ilgili TBMM'de ortak basın açıklaması yaptı. AK Parti'li Gül, "21 maddelik Anayasa değişikliği teklifimizi Meclis'e sunduk. Değişiklik ile yasama ve yürütme güçlenecek. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Genç bir anayasa olacak" diyerek şunları kaydetti:
HSYK da tam mutabakat
Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sonrasında bir fiili durum ortaya çıktı. Milletimiz cumhurbaşkanını ben seçeceğim diye bir irade ortaya koydu. Yürütmede iki başlılık ortaya çıktı. Şu an bir hükümet krizi olmaması iktidarda AK Parti olmasından dolayıdır. Güçlü yasama, güçlü yürütme dedik. Hukuk devleti bakımından çok tarihi bir değişikliği ifade etmektedir. Askeri ve sivil yargı farkı ortadan kalkmaktadır.
CHP İLE UZLAŞILAN 7 MADDE
HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. HSYK'daki kürsü seçimini ve yargıdaki kamplaşmayı kaldıran bir teklifimiz var. Ortak mutabakat, Türkiye'ye özgü olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Anayasa değişikliğinde CHP'nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir.
'Türk' ibaresi tartışma konusu bile değil
MHP'li Parsak "Anayasamız Türk Anayasasıdır ve hiçbir yerinden Türk ibaresinin çıkarılması önerilmemektedir, bu bir tartışma alanı değildir" dedi.
MHP'li Mehmet Parsak basın toplantısında şunları kaydetti: Tüm siyasi partilerin programlarında artık anayasanın yenilenmesi yönünde söz verilmiştir. Tam mutabakat çerçevesinde teklif AK Parti grubu tarafından arz edilmiştir. Tüm siyasi partilerin programlarında artık anayasanın yenilenmesi yönünde söz verilmiştir. Anayasanın yenilenmesi çalışmaları hiçbir zaman gündemden düşmemiştir. Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasamızın hiçbir yerinden Türk ibaresinin çıkarılması söz konusu değildir. İlk dört maddenin çıkarılması söz konusu değildir. Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa çalışması yürütülmüştür. Yapıcı, etki edici bir tercih ortaya koyduk.
330-367 olursa referandum
Teklifte hem yönetim sistemi hem de yargı ve seçimlerle ilgili önemli değişiklikler var. Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. Teklif, 367 ve üzeri oyla kabul edilirse referanduma gerek kalmayacak.
İŞTE YENİ METİN
Cumhurbaşkanı partili olacak
Teklifle, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Başbakanlık kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek.
Kararname ile yürütme yetkisi
Cumhurbaşkanına kararname çıkarma, Meclis'i fesih yetkisi verilecek, kendi görevi de sona erecek. Vekil oylarıyla Yüce Divan'a gönderilebilecek. Yürütme ile yardımcılarını, bakanları ve kamu görevlilerini atayabilecek.
Milletvekili sayısı 600'e çıkıyor
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019'da uygulamaya girecek.
HSYK'da büyük değişim başlıyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye seçim yöntemi değişecek. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis'teki seçimde 5'te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek.
Askeri yargı kaldırılıyor
Askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) üye sayısı 15'e inecek.
Jandarma MGK'dan çıkıyor
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) da yapısı değişiyor. Jandarma Genel Komutanı, MGK üyeliğinden çıkarılacak.
2019'da üç seçim birden yapılacak
Anayasadan "Yerel seçimlerle genel seçimler arasında bir yıl kalırsa iki seçim aynı anda gerçekleşir" maddesi çıkarılacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019'da, Genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri 2019 yılının Kasım ayında aynı gün yapılacak.