Ankara seçim sonuçları - 1 Kasım 2015 seçimleri

1 Kasım 2015 Genel Seçimleri'nde Ankara 1 bölge ve Ankara 2.bölge il ve ilçe seçim sonuçları aksam.com.tr'de

Ankara erken seçim sonuçları! 7 Haziran sonrası alınan kararla 1 Kasım'da yapılacak erken seçimlerde Ankara'da hangi parti hangi milletvekilini aday gösterdi, hangi milletvekili kaç oy aldı? İşte tüm detaylarıyla Ankara 1 Kasım seçim sonuçları haberimizde.

ANKARA TÜM SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Sırrı Süreyya Önder son anda Meclis'te

HDP'nin İmralı Heyeti'nde yer alan İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder aday olduğu Ankara'da meclis'e girerken, Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Meclis'e giremedi...

24 ve 25. dönemde HDP'den milletvekili seçilen Sırrı Süreyya Önder, kesin olmayan sonuçlara göre son anda Meclis'e girdi

AA'nın verilerine göre sandıkların yüzde 96,5'i açıldığında, HDP Ankara'dan 1 milletvekili çıkardı. Sırrı Süreyya Önder, Ankara 1. Bölge 1. sıradan aday gösterilmişti.

Gezi Parkı olayları sırasında polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük ise Meclis'e giremedi.

TÜRKİYE GENELİNDE OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ 

1 Kasım 2015 Genel Seçimleri yurt genelinde oy verme işlemi sona erdi.  26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemleri tamamlandı. Doğu ve Güneydoğu’da saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 16.00’da tamamlandı. Batıda ise saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00’de sona erdi. Sandıkların kapanmasının ardından yurt genelinde oy sayımına başlandı. 

SEÇİM KOORDİNASYON MERKEZİ'NE SONUÇLAR ANINDA BİLDİRİLECEK

AK Parti Genel Merkezi'nde basın mensupları için de ayrı platformlar oluşturuldu. Basın mensupları, yine kendileri için ayrılan platformda bulunan televizyonlardan seçim sonuçlarını izleyebilecek.  Öte yandan, AK Parti Genel Merkezi'nin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Başbakan Davutoğlu'nun balkon konuşması için partinin önüne dev platformlar kuruldu. Partililer, Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasını bu dev platformlardan dinleyebilecek. 

ANKARA'DA AK PARTİ ZİRVEDE

7 Haziran 2015 seçimlerinde Ankara %41,21 oyla AK Parti'ye vererek birinciliğe ulaştırdı. CHP ise %29,44 oyla ikinci, MHP ise %18,02 oyla üçüncü oldu.

ANKARA MELİH GÖKÇEK'TE

2014 Yerel seçimlerde Ankara'da, Adalet ve Kalkınma Partisi Adayı Melih Gökçek Belediye Başkanı seçildi.

ANKARA ERDOĞAN DEDİ

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ankara %51,31 oyla Recep Tayyip Erdoğan dedi. %45,22 oyla Ekmeleddin İhsanoğlu, %3,47 oyla ise Selahattin Demirtaş demişti.

İŞTE PARTİLERİN ANKARA İÇİN ÇIKARDIĞI MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
ANKARA -1 1 ALİ BABACAN
ANKARA -1 2 YALÇIN AKDOĞAN
ANKARA -1 3 AHMET GÜNDOĞDU
ANKARA -1 4 ALİ İHSAN ARSLAN
ANKARA -1 5 JÜLİDE SARIEROĞLU
ANKARA -1 6 MURAT ALPARSLAN
ANKARA -1 7 ERTAN AYDIN
ANKARA -1 8 FATİH ŞAHİN
ANKARA -1 9 TÜLAY SELAMOĞLU
ANKARA -1 10 BARIŞ AYDIN
ANKARA -1 11 ERCAN KINACI
ANKARA -1 12 FAHRİ USTA
ANKARA -1 13 DEVLET ŞANKAZAN
ANKARA -1 14 MEHTAP TORUNTAY
ANKARA -1 15 HÜSEYİN ULUSAL
ANKARA -1 16 HAYRİ ÇAĞIR
ANKARA -1 17 EMİRE BALKAN
ANKARA -1 18 MEHMET ALİ CANLI
ANKARA-2 1 CEMİL ÇİÇEK
ANKARA-2 2 YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ
ANKARA-2 3 EMRULLAH İŞLER
ANKARA-2 4 AHMET İYİMAYA
ANKARA-2 5 LÜTFİYE SELVA ÇAM
ANKARA-2 6 VEDAT BİLGİN 1/10
ANKARA-2 7 AYDIN ÜNAL
ANKARA-2 8 NEVZAT CEYLAN
ANKARA-2 9 AYHAN YILMAZ
ANKARA-2 10 MAHMUT SAMİ MALLI
ANKARA-2 11 AHMET BABA
ANKARA-2 12 MURAT YILDIRIM
ANKARA-2 13 NESLİHAN CENK
ANKARA-2 14 MEHMET AKİF KALAYCI

CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Ankara
1.Bölge 1 Ayşe Gülsün Bilgehan
1.Bölge 2 Necati Yılmaz
1.Bölge 3 Tekin Bingöl
1.Bölge 4 Aylin Nazlıaka
1.Bölge 5 Levent Gök
1.Bölge 6 Ali Haydar Hakverdi
1.Bölge 7 Bülent Kuşoğlu
1.Bölge 8 Ali Balkız
1.Bölge 9 Gamze Taşcıer
1.Bölge 10 Mehmet Hadimi Yakupoğlu
1.Bölge 11 Selahattin Emre
1.Bölge 12 Sema Aksoy
1.Bölge 13 Faruk Özdemir
1.Bölge 14 Erdoğan Kılıç
1.Bölge 15 Turhan İçli
1.Bölge 16 Sezgin Kaya
1.Bölge 17 Ahmet Ersen Özsoy
1.Bölge 18 Muratcan Işıldak

2.Bölge 1 Şenal Sarıhan
2.Bölge 2 Murat Emir
2.Bölge 3 Ahmet Haluk Koç
2.Bölge4 Nihat Yeşil
2.Bölge 5 Ali Rıza Erbay
2.Bölge 6 Celalettin Koç
2.Bölge 7 Semra Dinçer
2.Bölge 8 Barış Ozan Vural
2.Bölge 9 Ali Yılmaz
2.Bölge 10 Selma Ergen
2.Bölge 11 Abidin Şahin
2.Bölge 12 Emre Aydın
2.Bölge 13 Canan Güllü
2.Bölge 14 Erol Bektaş

MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1 ŞEFKAT ÇETİN  
2 MUSTAFA MİT
3 YAŞAR YILDIRIM 
4 ENDER ETHEM ATAY
5 ALPARSLAN SUCU 
6 NECMETTİN KARAKUŞ 
7 TUNCAY TEKAY 
8 RUBİL GÖKDEMİR 
9 İSMAİL ERÇELEBİ
10 İBRAHİM DOĞAN
11 OĞUZHAN KARA 
12 MUSA AYAN 
13 MEHMET YİĞİT 
14 ZEKİ DURMAZ 

HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
 

1 Sırrı Süreyya Önder

2 Gülsen Ülker

3 Şerif Oti

4 Celal Demir

5 Nursel Öztürk

6 Bereket Kar

7 Şilan Aydın Üzgeç

8 Nazik Kılıç

9 Erol Tunç

10 Nursel Güvendir

11 Turgut Çetin

12 Dilek Ertürk

13 Mehmet Mercan

14 Ebru Demir

15 Aziz Yavuz

16 Gülnaz Kart

17 Erdal Okay

18 Turan Dara

Ankara-2

1 Mustafa Sarısülük

2 Songül Erol Abdil

3 Tayland Altünay

4 Ayfer Balıkçı

5 Abdullah Koç

6 İsmet Yalçınkaya

7 Firdevs Kantarcı

8 Kamber Ateş

9 Hatice Çevik

10 Tacire Baktaş

11 Abdulkani Tatlısu

12 Nursel Aras

13 Kubilay Akman

14 Müşerref Geçer


ANKARA İLİ İÇİN PARTİLERİN SEÇİM VAATLERİ
AK PARTİ
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sistemine 1 Kasım seçim beyannamesinde ağırlık veren AK Parti, Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin oluşturduğu bu yeni durumun yol açabileceği muhtemel yönetim sorunlarının başkanlık sistemiyle aşılacağını belirtti. AK Parti başkanlık sisteminin Türkiye’nin siyasal tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğunu düşünüyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Seçim beyannamesinde çözüm sürecinin başlatılması ve devamında atılan adımların önemine vurgu yapan AK Parti çözüm sürecinin milletin esenlik projesi olduğunu belirtti. AK Parti, 7 Haziran’dan sonra da ülkede birlik ve kardeşliği tesis etmeyi amaçlayan ve dönemsel bir mesele olarak bakmadığı ‘Çözüm Sürecini’ kararlıkla sürdüreceğini vaat etti.

EKONOMİ
Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 TL verilecek. Esnafın emekli aylıklarından yapılan SGK Destek Primi kesintisi tamamen kaldırılacak. İlk kez iş bulan gençlerin maaşı bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Lise ve üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerini 2 yıl boyunca gelir testine girmeksizin devlet karşılayacak. İş kurmak isteyen gençlere 50 bin lira nakdi yardım yapılacak, 100 bin lira faizsiz kredi verilecek. Gençlerde evliliği teşvik etmek amacıyla açılacak çeyiz hesabında biriktirilen paranın 5'te biri kadar devlet desteği verilecek. Gençlere sınırsız ücretsiz internet erişimi imkânı verilecek. Asgari ücret 1.300 TL'ye çıkacak. Yapılan işin tehlike sınıfına göre asgari ücret seviyesi değişecek.

SAĞLIK
Sağlık alanında Türkiye’nin AK Parti ile gerçekleştirdiği değişimlerin anlatıldığı beyannamede sağlık çalışanlarının özlük hakları yeniden düzenleneceği, bazı kanser türleri başta olmak üzere erken teşhis taramaları çoğaltılacağı açıklandı.

EĞİTİM
Eğitimde ikinci atılım döneminin olacağı belirtilen beyannamede tüm okullarda tam gün eğitime geçileceği, Fatih projesiyle fırsat eşitliği sağlanacağı, ulusal öğretmen strateji belgesinin yürürlüğe konacağı açıklandı. Öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması sağlanacak.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ
BAŞKANLIK SİSTEMİ
7 Haziran seçim beyannamesinde, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemin devamından yana tavır alan CHP, 1 Kasım seçim beyannamesinde “CHP, haklar ve özgürlüklerin otoriter bir başkanlık sistemi için pazarlık konusu edilmesine izin vermeyecektir” ifadelerine yer verdi.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Kürt sorununa da kapsayıcı demokratik yurttaşlık anlayışından hareketle yaklaşacağını belirten CHP Sorunun Meclis’te kurulacak komisyonca ve Meclis’teki tüm partileri kapsayarak milli bir siyasal mutabakat ile çözülmesi sağlayacağını açıkladı. Türkiye’ye demokrasi ve barış getirecek bu sürecin şeffaflıkla yürütülmesi ve sorunun çözümünün hukuki çerçevenin dışına çıkmadan aranmasının hedeflendiğini açıklayan CHP öncelikle seçim barajını düşüreceğini vaat etti. Bölgenin ekonomik olarak kalkınmasının gerekli gören CHP işsizliğin azaltılması ve yoksullukla mücadele için gerekli iddialı adımlar atılacağını açıkladı.

EKONOMİ
Asgari ücret üzerindeki gelir vergisini kaldıracağını açıklayan CHP, maaşları da bin 500 TL düzeyine çıkaracağını vaat etti. 7 Haziran’da mazotu çiftçiye 1.5 TL’den vereceğini açıklayan CHP 1 Kasım için revizyon yaparak mazotun litresini 1,80 TL’ye vereceğini belirtti. Emeklilere, Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceğini vaat eden CHP emeklilerden alınan muayene ve ilaç katılım payını kaldıracağını, çalışan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primini de kaldıracağını açıkladı.

SAĞLIK
Güçlü sosyal devlet projesinin merkezinde “Aile Sigortası” olduğunu belirten CHP, Aile Sigortası’nın temel hedefinin çağdaş bir sosyal güvenlik sistemi ve sosyal koruma ağı geliştirmek olduğunun altını çizdi. CHP, Aile Sigortası Programı kapsamında, bebek beslenme desteği, kreş desteği, genel sağlık sigortası prim desteği, engelli desteği, yaşlı desteği, askerlik desteği, gebelik desteği, evde bakım hizmeti desteği sağlayacak. Aile Sigortası ise hanedeki işsizlerin İŞKUR vasıtasıyla iş araması ve meslek kursuna gitmesi koşuluna bağlanacaktır.

EĞİTİM
Okul öncesi eğitimi zorunlu ve ücretsiz yapacağını açıklayan CHP Aile Sigortası Programı ile yoksul öğrencilere, zorunlu eğitimi kapsayan tüm dönemler için aylık 240 TL eğitim desteği verecek. Temel eğitimin müfredatını bir bütün olarak hazırlayacağını belirten CHP müfredatın okul öncesi eğitimi de içerecek şekilde 9 yıl kesintisiz olarak uygulanmasını sağlayacak.

MİLLİYETÇİ HALK PARTİSİ
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter milli devlet yapısını esas alan parlamenter sistemi, demokratik siyasi sistemin sürdürülebilmesi bakımından gerekli gördüğünü vurgulayan MHP başta Başkanlık olmak üzere yarı başkanlık ve benzeri sistemleri uygun bulmadığını belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecini rezalet olarak niteleyen MHP beyannamesinde “Milli bütünlüğümüzü hedef alan ve “çözüm” rezaleti altında yürütülen müzakereye son verilerek ihanet süreci tamamen bitirilecektir” ifadelerine yer verdi.

EKONOMİ
Emeklilere yıllık 2 bin 800 lira destek ödemesi yapacağını vaat eden MHP emeklilerin banka promosyonu alacağını, 65 yaş aylığı 300 liraya yükselteceğini, yaşa takılanların mağduriyetinin giderileceğini, evi olmayan muhtaç ailelere 250 TL kira yardımı yapılacağını, gençlere, iş kurabilmeleri amacıyla yarısı hibe olmak üzere 50 bin TL kredi vereceğini, her yıl ortalama 700 bin gence iş imkânı sağlanacağını açıkladı.

SAĞLIK
MHP koruyucu ve temel sağlık hizmetleri ücretsiz olarak sunacak. Kırsal kesimde ise mobil hizmet sunacak donanımlı sağlık ekiplerinin tüm ülke genelinde etkin bir şekilde görev yapacağını belirten MHP koruyucu sağlık programları uygulamaya konulacağını açıkladı. Sağlık harcamalarında vatandaşın yükü hafifletilecek adımlar atacağının ifade edildiği beyannamede yardımcı sağlık personeli istihdamının artırılacağına yer verildi.

EĞİTİM
Eğitim sistemini yeniden yapılandıracağını belirten MHP sınıf mevcutlarını yirmi beş öğrencinin altına indireceğini, zorunlu eğitimin süresini 13 yıla çıkartılacağını, üniversite giriş sınavı kaldırılacağını, öğretmenlerin 3600 ek göstergeden yararlanmaları sağlanacağı, devletin katkı sağlayacağı “Eğitim Destek Hesabı” oluşturulacağı, öğrencilere, 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu verileceğini vaat etti.

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Sivil bir anayasa ve demokratik özerklik vadinden bulunan HDP eş başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eş başbakanlık sistemini getireceğini vaat etti.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Her koşulda silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacaklarını açıklayan HDP beyannamesinde “Derhal silahların iki taraflı susturulması, akan kanın durdurulması ve yeniden müzakere masasına dönülmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi. HDP mayınlanan tarım arazilerinin iyileştirilmesini, zararların telafisini ve tazminini sağlayacağını vaat etti.
EKONOMİ
Güvence Paketi ile her eve her ay 10 metreküp su, 180 kilovatsaat elektrik ücretsiz vereceğini açıklayan HDP 15-25 yaş arasındaki gençlere, her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği, Genç Yaşam Kartı uygulaması ile müzelerden ücretsiz, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanma imkânı, kredi kartı borçlarının borçlular lehine yapılandırılacağını ve kredi kartı faiz oranlarını düşüreceğini vaat etti. HDP istihdamı artırmak ve çalışanları korumak için resmi haftalık çalışma süresinin ücret kaybına sebebiyet vermeden 35 saate düşürüleceğini açıkladı.

SAĞLIK
Vatandaşların eşit, parasız ve nitelikli sağlık hizmetlerinden yararlanmasının sağlanacağını belirten HDP sağlık hizmetleri için prim uygulamasına son verecek.

EĞİTİM
Burs ve katkı payı ödemelerinin bütün öğrencilere karşılıksız verileceğini açıklayan HDP zorunlu din dersi uygulamasına son verecek. HDP 4+4+4 uygulamasına son verecek.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI - AK PARTİ NE KADAR OY ALMALI?
Tek başına hükümet kurmak için bir partinin 276 milletvekiline sahip olması gerekiyor. AK Parti'nin bunu sağlayabilmesi için yüzde 45 oranında oy alması lazım. Ancak anket şirketleri yüzde 43 oy ile de vekil sayısını artırması durumunda tek başına iktidar olabileceğini işaret ediyor.