Ankara AB’ye karşı yürütme kartını kullandı  

Geri Kabul'' anlaşmasını askıya alan Ankara'nın taktiği belli oldu. Anlaşmanın yürürlüge girmesi için gerekli olan Bakanlar Kurulu kararı geciktirildi.

Mahmut GÜRER / ANKARA 

Avrupa Birliği'nin (AB), terörle mücadele yasalarını bahane ederek "vize serbestisi" adımını bir türlü atmaması, Ankara'nın sabrını taşırdı. AB'nin dayatmalarına karşı "Geri Kabul" Anlaşmasının yürürlüğünün ertelenmesi, Ankara'nın bu konuda taviz vermeyeceğini ve kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. 

İNCE TAKTİK UYGULANDI

AKŞAM'ın dünkü manşetinde "Oyunbozan AB'ye Rest" başlığı ile yayınlanan gelişmenin, hukuksal tekniği de belli oldu. TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasına rağmen "Geri Kabul" Anlaşmasının yürürlüğünü "idari tedbir" yolu ile öteleyen Ankara, bu kararı verirken hukuksal yönden en küçük açık bırakmayacak ince bir taktik uyguladı. 

3. madde kozu

TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanan "Geri Kabul" Yasasına göre, uygulamanın 1 Haziran tarihi itibarıyla başlatılması gerekiyordu. Ancak Yasanın 3. maddesinde yer alan, "Bu Kanunun hükümleri Bakanlar Kurulu tarafından yürütülür" düzenlemesi, Ankara'nın elini güçlendirdi. 

ERTELEME HUKUKA UYGUN

Ankara'nın haklılığı, son gelişmelerle bir kez daha kanıtlandı. Geri Kabul Anlaşması ile doğrudan bağlantılı olan "Vize Serbestisi" konusunda AB'nin adım atmaması ve "terör yasalarını değiştirin" dayatmasında bulunması, Türkiye'nin 

"yürütme" kartını kullanarak, "idari tedbir" kararını almasına yol açtı. Böylece, TBMM'de yasalaşmasına ve Resmi Gazete'de yayımlanmasına rağmen, "Geri Kabul" anlaşması, hukuka uygun bir formülle ertelenmiş oldu.