Anayasal hiçbir engel yok

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “erken seçim” çağrısı, dikkatleri “Cumhur İttifakı” konusunda uzlaşan AK Parti’ye çevirdi.

Osman Nuri CERİT / ANKARA

AK Parti bu çağrıya “yeşil ışık” yakarsa, ağustosta iki seçim yapılacak. Olası erken seçimin önünde, anayasal veya yasal her hangi bir engel bulunmuyor. Olası erken seçim 16 Nisan Referandumu'nda milletin oylarıyla kabul edilen 18 maddelik anayasa değişikliğine göre yapılacak. Referandumla kabul edilen anayasa paketinin geçici 21’inci maddesi, seçim kanunlarındaki değişikliklerin bir yıl geçmeden uygulanamayacağına ilişkin Anayasa kuralının, birlikte yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinde uygulanmayacağını da hükme bağlıyor. Bu düzenlemeye göre, siyasi partilerin olası erken seçime ittifakla katılmaları ve seçim güvenliğine yönelik tedbirlerin uygulanması mümkün olacak. İşte işleyecek olan sürecin maddeleri: 

- Erken seçim için TBMM’nin kararı gerekiyor. Bu kapsamda Meclis Genel Kurulu süratle “erken seçim” kararı alacak. 

- Bu kararın ardından harekete geçecek olan YSK, seçim takvimini oluşturacak. 

- Siyasi partiler birlikte yapılacak Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, ittifak yaparak katılabilecekler. Seçime ittifakla katılan partiler, kendi milletvekili listelerini oluşturacak. İttifakın toplam oyları yüzde 10 barajını geçtiği takdirde, ittifaka katılan partiler de barajı geçmiş sayılacak. 

- TBMM’nin belirleyeceği tarihte Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri birlikte yapılacak ve vatandaş her iki seçim için aynı sandıkta ve aynı zarf içinde oy kullanacak. 

- Erken seçim, 2019 yılı beklenmeden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi de sağlayacak. Milletin oylarıyla belirlenecek Cumhurbaşkanı hem devletin, hem de hükümetin başı olacak. Dışarıdan veya parlamento’dan yapacağı atamalarla kabineyi kuracak. Bir veya daha fazla sayıda başkan yardımcısı atayabilecek.

UYUM TASLAKLARI SUNULUYOR

-  Yeni sistemle birlikte Parlamento’nun yasama etkinliği artırılacak. Cumhurbaşkanı tarafından sunulacak olan Genel Bütçe dışındaki yasa düzenlemeleri, milletvekili teklifi olarak hazırlanacak. 

- Hükümet, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum kapsamında yürüttüğü çalışmaları süratle tamamlayacak. Taslaklar, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ardından MHP'ye ve TBMM’ye sevk edilerek yasalaşacak. 

- Rötuşları yapılan uyum düzenlemeleri kapsamında bakanlıkların sayıları yeniden belirlenecek. Başbakanlığa bağlı kurumların önemli bölümü Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak. Bazı kurumlar ise ilgili bakanlıkların bünyesine alınacak. 

- Üst düzey bürokratların cumhurbaşkanları ile göreve gelip, cumhurbaşkanları ile gitmesini öngören mevzuat oluşturulacak. 

- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne bağlı görev yapacak olan ekonomi yönetiminin daha hızlı ve etkin karar alması ve uygulamasına ilişkin mekanizmalar oluşturulacak.