Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını yapıyor

1982 Anayasası 34 yıl sonra değişiyor. Tarihi adım bugün Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yaptığı konuşmayla atıldı.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yapımı için ilk toplantısını bugün gerçekleştiriliyor. Yol haritasının çizileceği toplantıda, TBMM Başkanı Kahraman, anayasanın nasıl olması gerektiğini anlattı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yapımı için ilk toplantısını bugün gerçekleştiriliyor. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığındaki toplantıda, TBMM'de grubu bulunan 4 parti, üçer milletvekiliyle temsil ediliyor.

AK Parti'den eski TBMM Başkanı ve Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Sekreteri, Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP'den Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, HDP'den İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, MHP'den ise Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir yer alacak.

Yerli, yalın, kalıcı...
Meclis Başkanı İsmail Kahraman ilk toplantıda açılış konuşması yaptı. Kahraman'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Mevcut anayasa imkan vermediği için birçok yasal düzenlemeyi yapamıyoruz. Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan, günün şartlarına ihtiyaç veren, yalın, sürekli değişiklik gerektirmeyen kalıcı bir anayasaya ihtiyaç duymaktadır.
Ortak aklı harekete geçirerek anayasa yapım sürecini başarıya ulaştıracağımıza inanıyorum. Türkiye'nin toplumsal kutuplaşmayı engelleyecek bir anayasaya ihtiyacı olduğu kesindir. Değerli komisyon üyeleri 24. Yasama Döneminde yapılanlar yarım kalmışsa da komisyonumuza ciddi bir tecrübe aktarılmasını sağlamıştır.
Bugünden itibaren çalışmasına başlayacak komisyon yeni bir başlangıç yapacaktır.
Meclis'in temsil oranı oy kullanan kişi sayısı hesap alınırsa yüzde 96'dır. TBMM seçkin insanların toplandığı bir Meclis'tir. Ülkemiz siyasi katılımın bu kadar yüksek olduğu ortamda darbe anayasası ile yönetilmeye müstahak değildir. Meclis'te bulunan siyasi partiler seçim vaatlerinde mevcut anayasayı değiştirmeyi vaat etmişlerdir. Bu vaadi yerine getirmelidirler.
Komisyon çalışmalarındaki mutabakat toplumsal uzlaşma zeminini besleyecektir. Değerli komisyon üyeleri Meclis Başkanlığı çalışmaların yakından takip edilmesi için anayasa sayfasını aktif hale getirmiştir.

Süre sınırlaması
AK Parti, önceki komisyon sürecinde yaşanan olumsuz tecrübeleri göz önüne alarak, komisyonun süresinden, kararların alınış şekline kadar bazı değişiklikler için teklifte bulunacak. Daha önceki komisyon için kesin çizgilerle bir süre sınırlaması yoktu ancak bu defa çalışmanın 6 ayla sınırlandırılması düşünülüyor.

Gündem başkanlık
Önceki dönem yapılan toplantılarda 60 madde üzerinde uzlaşabilen dört parti, 112 maddede ortayolu bulamadı.
En büyük uzlaşmazlık konusu ise yönetim modeli oldu. Komisyonun ana gündem maddesi de yine başkanlık sistemi olacak.