Anayasa değişikliğinde final zamanı

Anayasa teklifinin 2. tur görüşmeleri bugün başlıyor. Hedef, Cuma gününe kadar bitirip Cumhurbaşkanı'nın onayına sunmak.

Hakkı KURBAN / ANKARA 

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren tarihi Anayasa değişikliği teklifinde final oturumları başlıyor. Meclis Genel Kurulu, teklifin ikinci tur oylamaları için bugün toplanacak. AK Parti ve MHP’nin hedefi, Cuma günü son oylamaları yaparak paketin Meclis sürecini tamamlamak. Eğer her şey iki partinin planlandığı gibi işlerse, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisine çıkmadan teklif önüne gitmiş olacak. 

Onay referandumu getirecek

Erdoğan’ın, Anayasa gereği 15 gün içinde nihai değerlendirmeyi yapma imkanı bulunuyor. Cumhurbaşkanı’nın vereceği kararın tarihi, onay gelirse referandumun da tarihini şekillendirecek. CHP ise engelleme taktiklerine ikinci turda da sürdürmeyi, teklif 330’un üzerinde bir oyla geçerse de, AYM’ye başvurmayı hedefliyor. 

HER OYLAMADA EN AZ 330

İkinci turda maddeler ve paketin tümü üzerinde görüşmeler yapılmayacak, değişiklik önergeler verilebilecek. 18 maddenin oylamalarının dışında, teklifin tümü için de ayrı oylama gerçekleştirilecek. Oylamalar yine “gizli” olarak yapılacak. Anayasa değişikliği olduğu için, ilk turda hangi oyu alırsa alsın, her bir maddenin oylamasında en az 330 oy aranacak. Bu rakamın altında kalan maddeler paketten düşecek. Teklifin tümü üzerindeki oylamada da aynı şekilde 330’un bulunması gerekecek. Eğer bu rakamın altında destek çıkarsa, teklif reddedilmiş sayılacak.