1
Meclis'te grubu bulunan AK Parti, CHP ve MHP, Alman Federal Meclisinin, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesine ilişkin ortak açıklama yapma kararı aldı.
TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanlık Divanı olarak Alman Federal Meclisinin 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak niteleyen tasarının kabul edilmesini kınadıklarını söyledi.
Hamzaçebi, Alman Federal Meclisinin kararıyla ilgili bir deklarasyon yayınlanması konusunda grup başkanvekilleriyle görüşmeler yaptığını kaydetti. Hamzaçebi, daha sonra grup başkanvekillerine söz verdi.
"Nereye kadar susacağız?"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Almanya Federal Meclisinin sözde "Ermeni soykırımı" iddialarını kabul eden iradesini kendilerine iade ettiklerini belirtti. "Tarihleri soykırımla dolu olanlar bizim milletimizin tarihini karalayamaz." diyen Vural, bu konuda Almanya'nın aynaya bakması gerektiğini ifade etti.
Vural, "Parlamentoda aldıkları bu karar, açıkçası kendi kara yüzlerini ortaya koymuştur. Bunu parlamento olarak aynen kendilerine iade ederek, Türk milletinin vicdanını ifade eden bir iradeyi bütün siyasi partilerle birlikte imzalamaya davet ediyorum. Nereye kadar susacağız? Nereye kadar sineceğiz?" diye sordu. Vural, ortak bildiriye destek vereceklerini açıkladı.
"Şiddetle kınıyoruz"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Alman Federal Meclisinin karar tasarısını kabul etmesinden büyük bir üzüntü duyduklarını ve bunu şiddetle kınadıklarını söyledi. Özel, Alman Federal Meclisinin hukuki bir konuda ön yargılara dayanan siyasi bir hüküm ve karar verdiğini dile getirdi.
Özel, CHP'nin ortak bir kararı önemsediğini ve ortak deklarasyonun altına imzalarını atacaklarını kaydetti.
"Siyasi bir karardır"
Bostancı, "Bu karar muhakkak, Türkiye ile Almanya ilişkilerini kapsamlı bir şekilde etkileyecek ve zedeleyecektir. Bunun hesabını iyi yapmış olmaları gerekir. Parlamentodaki sayın milletvekillerinin tarihi belgelerin ne olduğu gibi bir çalışma gerçekleştirerek bu kararı aldıkları kanaatinde değilim. Onların kararının asıl dinamikleri güncel siyasal ilişkiler ve selam vermek istedikleri çevrelerdir. Almanya Federal Meclisi'nin almış olduğu bu karar bütünüyle siyasi bir karardır" diye konuştu.
1915'te yaşanan olayların acı olduğunu dile getiren Bostancı, "Yaşanan acı olayların asıl sebebi savaştır. Savaşın yaşandığı bir yerde adalet ve hakkaniyet aramaya kalktığınızda hayli zorlanırsınız." değerlendirmesinde bulundu.
Naci Bostancı, soykırımın esasen hukuki bir konu olduğunu ve sadece Nazi Almanyası'nın işlediği soykırıma ilişkin mahkeme kararı bulunduğunu vurguladı.
HDP destek vermedi
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "tarihle doğru temelde yüzleşmeyi" sürekli söylediklerini belirterek, "Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bu ülkenin kadim tarihindeki süreçlerle ilgili bir tarihi yüzleşme ve hakikatleri ortaya çıkarma yüzleşmesi olmadan ortaya konulacak siyasi tavrın bu tarz sorunların çözümüne katkı sağlamayacağını düşünüyoruz." dedi.