Akar: ABD'nin mutabakata yaklaştığını görüyoruz

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD ziyaretini değerlendirdi: “Münbiç, Fırat'ın doğusu için mesajlarımızı verdik. Haklılığımızı ortaya çıkaran tezlerimiz var. İkna olmamaları için hiçbir sebep yok.''

Yelda GÖKDAĞ

TBMM’nin 23 Nisan Resepsiyonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’li muhataplarıyla gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu: 

İKNA OLMAMASI İÇİN SEBEP YOK

"ABD ziyaretimde terör örgütü YPG’nin ulusal güvenliğimiz ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik tehdit oluşturduğunu gerekçeleriyle bir kez daha ortaya koydum. Suriye’deki gelişmeler bu konudaki haklılığımızı ortaya koyuyor, ikna olmamaları için bir sebep yok. Çünkü, 2015’te Fırat Kalkanı Harekatı’ndan önce gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ne dediysek çıktı. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla teröristlerden temizlenen bölgelere 300 binden fazla Suriyeli döndü. Kötü bir şey mi bu?"

YPG İÇİN MUTABAKATA YAKINLAR

"ABD Münbiç’te verdiği sözü tutmadı. Ayrıca Fırat’ın doğusu da var. Biz ABD ile stratejik ortak olduğumuzu, NATO ile münasebetlerimizin devam ettiğini, NATO’ya karşı olan sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirdiğimizi söyledik. Karşı taraf da verdiğimiz mesajları gayet güzel aldı. Bizim orada haklılığımızı ortaya çıkan tezlerimiz var. Bu tezler kapsamında varılan mutabakatlar var. O mutabakatlara yaklaştıklarını görüyoruz. Çünkü her şeyin makul gerekçeleri var. 

TEL RIFAT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR 

Tel Rıfat konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu konuda Rusya ile temaslarımız da sürüyor. Tel Rıfat’ın YPG’li teröristlerden boşaltılması konusunda Rusların daha önce verdiği sözler de var. Biz bir an önce Tel Rıfat’ın teröristlerden temizlenmesini talep ediyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. 

Ankara’da S-400 ve F-35 toplantısı 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün Ankara’da bir araya geldi. Milli Savunma Bakanlığı’ndaki (MSB) toplantıya Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ile kuvvet komutanları da katıldı. Gündem maddesini ABD ile ilişkilerin oluşturduğu toplantıda ABD’nin Suriye’den çekilme süreci, F-35 ve S-400 gerilimleri ele alındı. Toplantıda bu konularla ilgili Türkiye’nin yol haritası ve atacağı adımlar değerlendirildi. Toplantıya ilişkin MSB'den yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmeler ile Suriye'de tesis edilmesi planlanan güvenli bölge başta olmak üzere bölgesel güvenlik ve dış ilişkiler konularının ele alındığı toplantıda, Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin korunması konusundaki kararlılık vurgulandı