AK Parti’den yeni Doğu Guta raporu  

AK Parti’nin Doğu Guta raporuna göre kente gıda girişi durdu, 300 kişi ölüm döşeğinde.  

Osman Nuri CERİT / ANKAR

Suriye’de Esad Rejimi, Doğu Guta’da katliamlarını tüm dünyanın gözü önünde sürdürmeye devam ediyor. Çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan sivillerin acımasızca katledildiği Doğu Guta’da yaşam bitme noktasına geldi. Esad yönetiminin kendi halkına uyguladığı insanlık dışı saldırılar ve Doğu Guta’daki son durum, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan rapora da yansıdı.

SİVİLLER HEDEFTE 

Raporda, Esad rejiminin Halep ve Deyri Zor’da görev yapan birliklerini, yüzlerce araçlık konvoylarla Doğu Guta’ya sevk ettiği de vurgulandı. Bu durum, kuralsız hava saldırılarının ardından, karadan gelişecek bir saldırının işareti olarak değerlendirildi. BM’nin ateşkes kararına rağmen rejimin saldırılarının devam ettiği belirtilen raporda, son üç haftada gerçekleşen saldırılarda Doğu Guta’da binin üzerinde sivilin katledildiği ifade edildi. Sivil kayıpların 227’si çocuk, 154’ünü ise kadınların oluşturduğu belirtildi. 

Hastaneler bombalanıyor  

Kentteki 14 hastanenin bombaların hedef olduğu bilgisinin yer aldığı raporda tıbbı yardım ve müdahalenin de imkansız hale geldiği ifade edildi. “Tıbbi yetersizlik nedeniyle tedavi göremeyen 300’den fazla kişinin ölüm döşeğinde” olduğu vurgulanan raporda 4 yıllık süreçte Doğu Guta’da toplam 1463’ü çocuk, 13 bin kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. 

Çok az kişiye gıda ulaşıyor

On binlerce sivilin yer altındaki tünel ve kanalizasyonlarda yaşam savaşı verdiği vurgulanan raporda, BM’nin girişimlerin yetersiz kaldığı ifade edildi. “Suriye güvenlik güçlerinin insani yardım kamyonlarını engellediği, bu nedenle BM’ye bağlı yardım dağıtımının nüfusun sadece yüzde 3’ünden azına ulaştığı” belirtildi.