Aile fotoğrafına Putin girmedi

Rusya’nın suçlu olmasına rağmen uçak krizini büyüten tavrı Paris’teki İklim Değişikliği Zirvesi’nde hoş karşılanmadı. Dünya liderlerinin Türkiye’nin haklılığını ilettiği Putin, zirvedeki aile fotoğrafında yer almadı.

1

Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağı İklim Zirvesi’nde tartışılan konulardan biri oldu. Zirveye katılan liderler Türkiye’nin uçağı düşürme hakkına sahip olduğunu ifade ettiler. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesi hatalı olmasına rağmen sürdürdüğü gergin tavır bu nedenle hoş karşılanmadı. Rus lider adeta zirvenin yalnız adamı oldu. Zirvede beklediğini bulamayan Putin, bu nedenle aile fotoğrafının çekimine gecikerek karede yer almadı. 

Rus medyası ise Rusya Devlet Başkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aynı fotoğrafta yer almak istemediği için fotoğrafa girmediğini ileri sürdü. 

ÖZEL AYARLAMA YAPILMIŞTI 

Daha önce yapılan 'özel ayarlamaya' göre; Erdoğan ve Putin, aile fotoğrafında ayrı yerlerde duracak ve zirve boyunca ayrı salonlarda bulunacaktı. Putin'in ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı salonda olması planlanmıştı. Alandaki Türk ve yabancı gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yabancı ülke heyetlerindeki bazı kişilerin talepleri üzerine fotoğraf çektirdi. Erdoğan’a dünya liderleri de yoğun ilgi gösterdi. 

40 dakika görüştüler olumlu ve güzeldi

Konferans çerçevesinde ikili görüşmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi. 40 dakika süren görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "olumlu bir görüşmenin" gerçekleştiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonraki sürece yönelik (DAEŞ'le mücadele) de atacağımız adımları planladık. Dün Ahmet Bey'in (Davutoğlu) Avrupa Birliği'ndeki görüşmelerinin kendileriyle bir değerlendirmesini yaptık. Güzel bir görüşmeydi" diye konuştu. 

Suriye'deki geçiş sürecinde Esad gitmeli

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ikili görüşme yaptı. İki liderin görüşmesi 30 dakika sürdü. Görüşmeyle ilgili Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi konusunda ABD Başkanı Obama'nın Rusya Lideri Putin'e üzüntülerini ilettiği belirtildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise ABD Başkanı Barack Obama'nın Putin'e, "Suriye'deki siyasi geçiş sürecinde Beşşar Esad'ın görevi bırakması gerektiğine inanıyoruz" dediği belirtildi. 

İki lider görüşemedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzlaşmaz tavırları nedeniyle iki lider arasında görüşme gerçekleşmedi. Dün ilk açıklamayı Kremlin yaparak, iki lider arasında görüşmenin planlanmadığını duyurdu. Daha sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “İlk gün talebimizi yaptık, şu anda cevap bekliyoruz" dedi. Putin bu tavrı da liderler tarafından hoş karşılanmadı.