Ahlak dersi... Başkan Erdoğan, BM toplantısında duyurdu! 'Aşımızı dünyayla paylaşacağız'

Başkan Erdoğan'dan dünyaya aşı mesajı: Aşımızı insanlığın hizmetine sunacağız. Avrupa ülkeleri birbirlerine bile aşı vermeyi kısıtlayıp, gizlice aşı stoku yaparken, Türkiye ahlaki duruşunu gösterdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BM tarafından devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen "Kovid-19 ve Sonrasında Kalkınmanın Finansmanı" başlıklı çevrimiçi etkinliğe video mesaj gönderdi. Erdoğan, "Dünya genelinde 100'e yakın ülkenin halen aşıya ulaşamadığını görüyoruz. aşıya adil erişim güvence altına alınmadan salgının sona ermeyeceği ve ekonomik toparlanmanın gerçekleşmeyeceği ortadadır" dedi. Erdoğan yerli aşı çalışmaları tamamlandığında, aşının insanlığın hizmetine sunulmasının planlandığını söyledi. Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

ÇARPIKLIK ORTAYA ÇIKTI

"Bir yılı geride bıraktığımız Kovid-19 salgını, küresel sorunlar karşısında tüm insanlığın kaderinin ortak olduğunu gözler önüne sermiştir. Türkiye olarak işbirliğini güçlendirmeye gayret ettik.

Bu anlayışla 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve destek sağladık. En az gelişmiş ülkelere yönelik 2.5 milyar doların üzerinde resmi kalkınma yardımında bulunduk"

AŞIYA ADİL ERİŞİM ŞART

"Dünya genelinde halen 100'e yakın ülkenin aşıya henüz ulaşamadığını görüyoruz. Oysa aşıya adil erişim güvence altına alınmadan salgının sona ermeyeceği ve ekonomik toparlanmanın gerçekleşmeyeceği ortadadır. Yerli aşı çalışmalarımız tamamlandığında aşımızı en uygun şartlarda tüm insanlığın kullanıma sunmayı öngörüyoruz."

Erdoğan, G-20'de de gündeme gelen özel çekme hakları tahsisatı adımlarının sonuçlanması gerektiğini belirterek, "Borç erteleme girişiminin 2021 yılının tamamını kapsayacak şekilde 2'nci kez uzatılmasında fayda görüyoruz" dedi.

BATI ÜLKELERİ SINIFTA KALDI

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'den yoksul ülkelere koronavirüs aşılarını gönderemeyeceklerini söylemişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın da "Aşı konusunda başarıya ulaşmamızın nedeni kapitalizm, bunun nedeni açgözlülük" dediği ortaya çıkmıştı.

YÜZDE 75, 10 ÜLKEYE

BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, 10 ülkenin halihazırda üretim ve teslimatında sıkıntılar yaşanan aşı stokunun yüzde 75'ini kullandığını belirterek aşı dağıtımının "eşit ve adil olmadığını" açıklamıştı.

142 ÜLKEDEN TAHLİYE

Krizin başından bu yana 142 ülkeden 88 bin 561 kişi Türkiye'ye getirildi. Ayrıca 368 hasta Türk vatandaşı ambulans uçak ile Türkiye'ye getirildi.

157 ÜLKEYE TIBBİ EKİPMAN

Türkiye 157 ülkeye tıbbi ekipman desteği sağladı. Türkiye'nin yardım talebi aldığı bölgeler arasında 49 ülkeyle Afrika kıtası başta geliyor.

İLK ÇAĞRIYI ERDOĞAN YAPTI

26 Mart 2020'de G-20 Olağanüstü Zirvesi'ne video konferansla katılan Erdoğan, üye ülke liderlerine şu çağrıyı yaptı: "Dillerimiz, dinlerimiz, ülkelerimiz farklı da olsa hepimizin kaderi ortaktır. Hiçbirimizin korumacı ve tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur. Bu süreçte savaştan etkilenen bölgelere ve risk altındaki topluluklara yönelik insani yardım finansman kaynaklarını seferber etmeliyiz. G-20 bünyesinde bu konuda bir çalışma grubu oluşturabiliriz."

HERKESE YETMELİ

4 Haziran 2020'de düzenlenen 2020 Küresel Aşı Zirvesi'nde de Erdoğan, çağrısını yineledi: "Aşının bulunması kadar, insanlığın ortak malı olması, herkes için yeterli sayıda üretilmesi de son derece önemlidir. Koronavirüs salgınının dünyadaki adaletsizlikleri daha fazla derinleştirmesine izin verilmemelidir. Türkiye, salgının başından bu yana küresel dayanışmanın ve işbirliğinin altını çizmiştir, 102 ülkeye tıbbi malzeme desteğinde bulunmuştur. Ayrıca aşı geliştirme projeleri yürütüyor."

13 Kasım 2020'de Tekirdağ Şehir Hastanesi'nin açılışında konuşan Erdoğan, şöyle dedi: "Tüm dünyayı kasıp kavuran, milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bir meselede rant ve kâr hesabının yapılması utanç vericidir. Daha önce dediğimiz gibi, üretilen aşı tüm insanlığın ortak malı olmalı, şirketlerin kar hırsına kurban edilmemelidir. Türkiye olarak biz 155 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteğinde bulunduk."

BİRİKİMİ PAYLAŞIRIZ

Erdoğan, sağlık söz konusu olduğunda 'insanca paylaşım' ilkesini sadece koronavirüs salgını sırasında dile getirmedi; 31 Ekim 2019'da İstanbul'da düzenlenen 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda, Türkiye'nin biyoteknoloji araştırmalarına destek vereceğini açıklarken, "Yerli ilaç, aşı ve cihaz üretimini tüm aşamalarıyla kendimize ait hale getirmekte kararlıyız.

Bu süreçte elde edeceğimiz birikimi de dostlarımızla paylaşacağız" demişti.

TÜRK DÜNYASI VE AVRUPA'DAN İKİ KABUL

Başkan Erdoğan, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Rik Daems'i ayrı ayrı kabul etti.