Adım adım vizesiz Avrupa

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır açıklamalarda bulundu.

1

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanlığı'nda AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti değerlendirme raporuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda öne çıkanlar şöyle: 

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: Bugünkü alınan kararların sadece vatandaşlarımızın Avrupa'ya ve Şengen bölgesine vizesiz seyahati noktasında bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz. AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını düşünüyoruz. AB Bakanları çalışanlara, arkadaşlarımıza, Dışişleri Bakanlığı'na, Bakan Yardımcımız Naci Bey'e, müsteşarlarımıza teşekkür ediyorum. Pasaport konusundaki çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Teknik bir çalışmadır bu. Yeni biyometrik pasaportlarımızı vatandaşlarımıza vermeye başlayacağız. 

VOLKAN BOZKIR: Vatandaşlarımız Avrupa'ya vizesiz seyahate çok yakın. Parlamento Başkanı Shultz'la görüşeceğim. Ayrıca Türkiye'nin Dostları Grubu temsilcileriyle görüşeceğim. Burada bu kararın anlamı ve önemi ve bunun parlamentodan geçmesi için birlikte atılabilecek adımlar, ortak bazı konularda görüşe uyulması için çaba sarfedeceğiz. Burada varılması gereken noktaları tartışacağız. Sayın Dışişleri Bakanımız ve sayın Başbakan Yardımcımız başkanlığında bütün kurullarla biraraya gelerek bu geçiş döneminde Türkiye tarafından atılması gereken adımlar var mıdır, bunları değerlendireceğiz. 

ÇAVUŞOĞLU: 1 Haziran itibarıyla yeni pasaportlar dağıtılacak. Talebin karşılanması konusunda bir sıkıntımız yok. Yeni parmak izlerinin yükleneceği çipli pasaport konusunda arkadaşlarımız hazırlıklı. 

BOZKIR: 72 beklenti bir matematik denklemi değil. Burada öyle bir tabloyla ilerledik ki, bazen bir kanun çıkararak 9 beklenti karşılandı. Bazen 4 kanun çıkararak bir tane beklenti karşılandı. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen yükümlülüğünün tamamının karşılandığını değerlendiriyoruz. Komisyon da yaptığı açıklamada bizi teyid eden bir rapor yayınladı. Tabii karşılıklı görüşeceğiz. Bilgi vermemiz gereken konular var. Genel olarak 72 beklentiyi karşıladığımız değerlendirildiği içindir ki, komisyon vizelerin kalkması için tavsiye kararını komisyonv e parlamentoya önermiş durumda. 

ÇAVUŞOĞLU: Pasaportlar ücret karşılığı veriliyor. Tabii bu konuda hükümetimiz aksi yönde bir düzenleme yapmadığı sürece pasaportlara ödenecek ücretler bellidir. Yurtdışındaki pasaportlara indirim yapmıştık. 

BOZKIR: Sadece cüzdan bedeli ödenecek. 10 yıllık pasaport alan bir kardeşimiz 8 yılı varsa o harcı ödemeyecek. 

ÇAVUŞOĞLU: Daha önceki ödemelerde bir kayıp olmuyor vatandaşımıza. 

ÇAVUŞOĞLU: NATO'nun güney ortakları var. Bu ortaklar içinde İsrail, Ürdün, Katar var. Dolayısıyla bu ortakların ofis açması gündeme geldi. Tüm ülkelere eşit muamele yapılacaksa biz buna sıcak bakabiliriz dedik. Burada sadece İsrail değil, diğer ortakların hepsine aynı hakkın verilmesi lazım.