Adım adım kirli ittifaka

CHP ile İP arasında yapılan ve siyasi tarihe “İkinci Güneş Motel Skandalı” olarak geçecek olan pazarlığın perde arkası netleşmeye başladı.

Yelda GÖKDAĞ -ANKARA

- CHP’den istifa eden 15 milletvekilinin İP’ye geçerek, Meral Akşener’in Meclis Grubu oluşturmasını sağlayan danışıklı dövüşe ilişkin ilk temasların, AK Parti ile MHP arasında varılan “Cumhur İttifakı” kararının ardından başladığı öğrenildi. 

- Gizli yürütülen temaslarda, CHP’den seçilerek Parlamento’ya giren, daha sonra Partisinden istifa ederek İP’ye geçen Aytun Çıray bağlantıyı kuran isim oldu. CHP’de ise Bülent Tezcan’ın başkanlığındaki Seçim Komisyonu görüşmeleri yürüttü. 

- Görüşmelerde, CHP içinden 15 ismin Meclis Grubu oluşturulması için İP’ye geçmesi ve YSK engelinin aşılması formülü olgunlaştı. Final buluşma ise Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında önceki gün İstanbul’da yine kamuoyundan gizli gerçekleşti. 

- 15 isimin belirlenmesinde kamuoyu yoklaması ve İP’nin güçlü olduğu CHP’nin ise oy kaybettiği bölgeler tercih edildi. 

- Bir önceki seçimde sınırda oylarla parlamentoya giren ve yeniden seçilme şansı zayıf olan CHP’li vekiller de listede yer aldı. Belirleme yapılırken, merkez sağ seçmenin tepki vereceği isimlerden kaçınıldı. 

- Ardından bu isimlerle bire bir görüşülerek İP listesinde üst sıra sözü verildi. CHP ile İP arasındaki skandal anlaşmanın bir sonraki ayağının, “seçim ittifakı” olabileceği konuşuluyor. SP ve Demokrat Parti ile temasa geçilmesi de planlanıyor.