AB’nin bahanesi kalmadı

Vize serbestisi için Türkiye’nin taslak çalışması tamam. AB Bakanlığı Müsteşarı Yenel, “Terörle mücadelemizi etkilemeyecek değişiklikler konusunda bir hazırlık yapıldı” dedi.

Yelda GÖKDAĞ / ANKARA

Gerekli kriterlerin yerine getirilmesine rağmen, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin önünü tıkayan anlayış Ankara’nın attığı yapıcı adımlarla kırılıyor. Türkiye ile AB arasında yeniden başlayan görüşmeler, bu ay içinde Ankara’yı ziyaret etmesi beklenen AB heyeti ile sürdürülecek. Türkiye ile AB arasında yürütülen temaslara ilişkin son açıklama AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Selim Yenel’den geldi. TBMM’de milletvekillerine brifing veren Yenel, Türkiye’nin stratejik hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunu belirterek şunları söyledi:

HEDEF  TAM ÜYELİK 

Varna’daki görüşmelerde imtiyazlı ortaklık hiçbir şekilde telaffuz edilmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız da, tam üyelik dışında başka bir şey kabul edilemeyeceğini ortaya koydu. Katılım müzakerelerinin önü açılmalı. Özellikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin engellemeleri var.  

TERÖRLE MÜCADELEYE UYGUN TASLAK

AB Bakanlığı Müsteşarı Selim Yenel şunları söyledi: "Vize muafiyeti çalışmalarının yeniden başlatılması yönünde yapıcı girişimlerimiz oldu. AB’nin özellikle Terörle Mücadele Yasası konusunda ileri sürdüğü başlıklara ilişkin bir çalışma yapıldı. Bu kapsamda AB, İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlarımız bir araya geldiler. Terörle mücadelemizi etkilemeyecek değişiklikler konusunda bir hazırlık yapıldı."