ABD’yle anlaşmaya değil ‘anlayışa’ vardık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ''ABD’yle Münbiç konusunda anlaşmaya değil anlayışa vardık'' dedi. YPG'nin Münbiç'ten çıkmasının yeterli olmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lesotho Dışişleri Bakanı Lesego Makgothi’yi Ankara’da ağırladı. Ortak basında toplantısında ABD'den gelen Münbiç açıklamalarını değerlendiren Çavuşoğlu, “Anlaşmaya vardık ifadesinin bir açıklığa kavuşması gerekiyor. Bir ‘anlaşmaya vardık’ demedik, ‘anlayışa vardık’ dedik. Bunu daha sonra düzelttik. Yol haritasını mutabakata bağlarsak ‘anlaştık’ diyebiliriz. Şimdi bir anlayış var” ifadesini kullandı.

ANLAŞTIK DİYEBİLİRİZ 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görevden alınan eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a önceki günkü telefon görüşmesinde teşekkür ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Zor olan bir süreçte birlikte çalıştık. Sürecin takipçisi olacağını söyledi” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, YPG terör örgütünün ABD'nin gözetiminde yuvalandığı Münbiç'le ilgili bir açıklama yapmış, "Münbiç konusunda Türkiye'yle henüz bir anlaşma yok. Türklerle görüşmelerimiz sürüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lesotho Dışişleri ve Uluslararası İlişkiler Bakanı Lesego Makgothi ile Resmi Konut'ta görüştü. Görüşmede karşılıklı anlaşmalar imzalandı. 

AB VİZE İÇİN ADIM ATSIN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ile vize serbestisine ilişkin, “Bizim esasen AB’den istediğimiz, bugüne kadar varılan anlaşmaların uygulanması. Herhangi bir pozitif ayrımcılık istemiyoruz. Üyelikle ilgili AB’den bir beklentimiz yok, bunun sebebi biz değiliz. AB’nin takındığı tavırlar nedeniyle beklentimiz yok. Ne istediğini bilmeyen bir Avrupa Birliği var” ifadesini kullandı.

SIRA DİĞER ŞEHİRLERDE

Terör örgütü YPG’nin Münbiç’ten çekilmesinin şart olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı, gelecek hafta müsteşarların ABD’ye gideceği bilgisini verdi, “Münbiçten sonra sıra diğer şehirlere gelecektir. Sadece Münbiç ve sadece YPG’nin Münbiç’ten çekilmesi yetmez” diye konuştu.