Gül'ün konuşmasından satır başları şöyle;
ASLINDA BU MÜZEYİ 24 TEMMUZ'DA AÇACAKTIK
Böyle bir kış gününde Kayseri'yi ziyaret edip, müzenin açılışında bulunmanızdan dolayı bizi onurlandırdığınız için şahsım ve eşim adına hepinize teşekkür ediyorum. Böyle bir müzeye birçok dostlarım katıldılar. Bunların içerisinde özellikle yurtdışından gelen, muhatabım Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Dışişleri Bakanları ve bazı siyasetçi arkadaşlakrım var. Sayın İzzetbegoviç, Asadov, Şahbaz Şerif, Prens Şeftani, Hamit Karzai, Schörder, Papanderu; Nizami'ye ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Eski meclis başkanlarımız, sayın Başbakanımız, milletvekillerimiz, işadamları, basın mensupları, aile fertleri burada hepsine hoşgeldiniz diyorum. Aslında müzeyi 25 Temmuz'da açacaktık bildiğiniz olaydan dolayı bunu erteledik.
BU TÜR MÜZELER DİĞER CUMHURBAŞKANLARI İÇİN DE YAPILMALI
Bu tip müzelerin geleneği siyasetçi olarak temsil ettiğiniz yerlerde oluyor. Benim de doğup, büyüdüğüm Kayseri olduğu için bu müzeyi burada yapmayı kararlaştırdık. Daha sonra da gerekli teşebbüsler yapıldı. Sümer Bez Fabrikası'nda gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'e çok teşekkür etmek istiyorum. İnşallah uzun yıllar içinde diğer Cumhurbaşkanları için de tekrarlanır. Önce ismimi taşıyan üniversiteyi kurduk, daha sonra müze yaptık. Kayseri tarihi çok eski bir şehir.
BU MÜZE AYNI ZAMANDA YAKIN SİYASİ TARİHİMİZİN MÜZESİ
Benim mezun olduğum Kayseri Lisesi, Sakarya Savaşı'nda son sınıflarını şehit verdiği için değerli bir lisedir. Bu şehirden çok önemli siyasetçiler, işadamları, sanatkârlar çıktı. Bu şehrin en önemli özelliği de hayırseverlerin çıkmasıdır. Zaman zaman acı tarihimize de örnek oldu. 1960 İhtalili'nde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, buradaki hapishanede bir dönem geçirdi. Burası sadece şahsımla ilgili müze olmanın ötesinde bir siyasi tarih müzesi olarak da düşündük. Bu müzeyi gezenler kompak bir Türkiye tarihini burada görebilirler. Acı tatlı, sıkıntılı başarılı günlerimizi görebilirler. Benim siyasetçi olarak, devlet bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı günlerimle ilgili olarak hatıralar görelecektir.
BU MÜZEYİ RAHMETLİ EROL OLÇOK YAPACAKTI
Türkiye'de birçok tabuları hep beraber yıktık. Türkiye'yi ekonomik olarak geliştirdik. Dış politikada hep beraber yine çok güzel işler yaptık. Doğuyla da Batıyla da ilişkilerimizi olağanüstü geliştirdik. Dolayısıyla burayı hepimizin eserleri olarak görmemiz gerekir. Bizim tarihimitde de acı tatlı olayları var. 60 darbesi var. 80 darbesi var. 28 Şubat var. Bunların hepsini aştık ve Türkiye'yi bugünkü duruma, çok daha ilerilere hep beraber taşıdık. İnanıyorum ki, 15 Temmuz'da haince ve gerçekten çok geliştirilen bu olayı da geride bırakacağız. Hepimizin yakın arkadaşı Erol Olçak'tan bahsetmek isterim. Buradaki organizasyonu o yapmak için oturup, konuşmuştuk. Benim kaygılı olduğumu görünce "Sen hiç karışma bunları ben yapacağım" diyerek söylemişti ve vedalaşmıştık. Ertesi gün maalesef kendisini kaybettik ve şehit oldu.