Abdülhamid Han gemisi göreve başladı! ''Akdeniz'de hakkımızı kimseye yedirmeyiz''

''Hakkımızı almamızı engelleyemezler'' Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi, Abdülhamid Han, Mavi Vatan'da hidrokarbon arama çalışmalarına başladı. Başkan Erdoğan, “Artık biz de bu alanda varız. Akdeniz'de hakkımız olanı almamız engellenemez” dedi.

Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından Abdülhamid Han da göreve hazır. Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi, Mavi Vatan'da hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak. Mersin'in Taşucu Limanı'nda son hazırlıklar tamamlandı. Abdülhamid Han sondaj gemisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle görev yerine uğurlandı. Erdoğan "Ay yıldızlı bayrağımızın korkusuyla yatıp kalkanların hezeyanlarıyla uğraşmaya vaktimiz yoktur. Her konuda olduğu gibi kendi işimizi kendimiz göreceğiz, kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu çabalara destek verecek herkesle yol almaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

KUKLALARI BAŞARAMAZ

Erdoğan "Abdülhamid Han gemisi çalışmalarına başladığında arkalarına aldıkları ağa babalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Onları ciddiye almayıp, muhatap görmedikçe şımarıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendilerine gelmek olacaktır. Ne kuklalar ne de onların iplerini ellerinde tutanlar Akdeniz'de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecektir" dedi.

İHANETLERLE OYALANDIK

Erdoğan şunları söyledi: "Bugünlere kolay gelmedik. Uzunca bir süre kimi zaman sinsi oyunlarla kimi zaman iyi niyetle ama cesaretsiz tercihlerle kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık. Vakit ve kaynak kaybettik. Öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjideki dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Yıllarca açılıp üstü betonla kapatılan kuyuların yılgınlığını ortadan kaldırmak için kendi insan gücü ve teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız. 4 tane sondaj gemimiz 2 sismik araştırma gemimizle biz de bu alanda varız."

NAVTEX İLAN EDİLDİ

Abdülhamid Han sondaj gemisinin Doğu Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için yeni NAVTEX ilan edildi. İlana göre, geminin görevi Doğu Akdeniz'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan alanda 7 Ekim'e kadar sürecek.

12 BİN METRE DERİNLİĞE SONDAJ YAPILACAK

Türkiye'nin Mavi Vatan'daki dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem fiziksel özellikleriyle filonun en güçlüsü. 238 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahip olan geminin kule yüksekliği 104 metre. Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip.

YIL SONUNA KADAR 150 KUYU AÇILACAK

Başkan Erdoğan şunları söyledi: "Denizlerdeki başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetleri kesintisiz devam ediyor. Yurtiçi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı. Yıl sonuna kadar 150 kuyu açarak bu rakamı artırmak istiyoruz. Doğal gaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar çok artırabilirsek bu süreçte o kadar avantaj kazanacağız. Enerji bağımsızlığımızı temin, cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları çok önemli görüyor. 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı göz önüne alındığında yürütülen çalışmaların manası daha iyi anlaşılacaktır."

DÜNYADA SADECE 5 TANE BULUNUYOR

Karadeniz'de yapılan sondajlarda 540 milyar metreküp doğal gaz bulunurken Doğu Akdeniz'de de doğal gaz ya da petrol araştırmaları için çalışmalar devam ediyor. Abdülhamid Han'ın denizdeki görev süresinin 2 ay olarak belirlendiği ve faaliyetlerdeki gelişmelere göre birkaç ay daha sürenin uzatılabileceği bildirildi. 24 TIR uzunluğunda olan Abdülhamid Han, 33 Çamlıca Kulesi derinliğinde sondaj yapabiliyor. Dünyada sadece 5 tane olan geminin kulesi 104 metre uzunluğunda.

SAKARYA'DAKİ SAHADA ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti. Bu gaz keşfi, 2020'nin derin denizlerdeki en büyük keşfi, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşif olarak tarihe geçti. Daha sonra keşfedilen 85 milyar metreküp gaz ile birlikte toplam rezerv miktarı 405 milyar metreküpe ulaştı.

GEMİNİN İLK GÖREV YERİ YÖRÜKLER-1 KUYUSU

Erdoğan geminin görevi ve arama yapılacak alanla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Abdülhamid Han gemimiz en son teknolojiyle teçhiz edilmiş 7. nesil diye ifade edilen bişr sondaj gemisidir. Diğer 3 sondaj gemimizden daha üstün olan bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Gemimiz Gazipaşa 55 kilometre açığına gidecek. Abdülhamid Han gemimizi Yörükler-1 kuyusuna göndereceğiz. Yörükler-1 Kuyusu Doğu Akdeniz'deki kapsamlı iş planımızın ilk planıdır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecek. Gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik, çekinmeyeceğiz."

MAVİ VATAN'DAN GERİ DÖNMEYİZ

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Biz dün de buradaydık, bugün de buradayız yarın da inşallah burada olacağız. Biz ne haklarımızdan vazgeçeriz ne de Mavi Vatan'ın bir karışından" dedi. Dönmez'in açıklamalarından satır başları şöyle:

GÖREV SÜRESİ 2 AY OLACAK

"Derin deniz sondajlarında bugün yeni bir sayfa daha açıyoruz. Filonun en güçlüsü 7. nesil gemimiz Abdülhamid Han birazdan Akdeniz'deki ilk görev yerine yol alacak. Görev süresi 2 ay olarak planlandı. Abdülhamid Han arama kuyuları açacak. Karadeniz gazının keşfi bizlere azim, sabır ve kararlılıkla atılan her adım elbet bir gün emeline ulaşacak. İçeride ve dışarıda engellerle karşılaştık. Bugün geriye dönüp baktığımızda katlandığımız her sıkıntının nasıl kutsal amaca hizmet ettiğini daha iyi anlıyoruz. Abdülhamid Han'la yeni müjdelerin arefesindeyiz. Milletimizin umutla beklediği güzel haberleri vermek bizlere nasip olur. İlave rezerv rakamlarımız şimdiden 110 milyon varile ulaştı. Yavuz ve Kanuni Fatih'in açtığı kuyuların tamamlama operasyonlarını gerçekleştiriyor. Gemileri Karadeniz'e çektiğimiz için Türkiye'nin Akdeniz'den vazgeçtiğine dair mesnetsiz iddialar ortaya atıldı. Dün buradaydık, bugün buradayız, yarın da burada olacağız."

200 MÜRETTEBAT TER DÖKECEK

"Abdülhamid Han Taşucu Limanı açıklarında sondaj öncesi son testlerini yaptı. Testler başarıyla sonuçlandı. 12.200 metre derinliğe kadar sondaj yapma kabiliyetine sahip bir gemi. Mariana çukurundan daha derine inebiliyor. 238 metre uzunluğuyla 2,5 futbol sahası büyüklüğünde devasa yapıya sahip. 200 mürettebatımız gece gündüz demeden ter dökecek."

YAKINDA GÜZEL HABERLER ALIRIZ

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Şenay Yalçın "Cumhurbaşkanı'nın ifadesiyle Gazipaşa'nın 55-60 kilometre güneyinde Mavi Vatan sınırları içinde Yörükler 1'de sondaj başlayacak. Bu yerin seçilmesi tesadüf değil. Bu alanlarda gerek Barbaros Hayrettin Paşa gerekse Oruç Reis sismik araştırmalar yapmıştı" dedi. Yalçın sondaja ilişkin olarak "Fazla değil birkaç ay içerisinde güzel haberleri alabileceğimizi düşünüyorum" ifadesini de kullandı. Yalçın'ın canlı yayında yaptığı açıklamaları şöyle:

AKDENİZ'DE BİR İMZA ALDIK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 13'üncü Büyükelçiler Konferansı'nın 2'nci gününde büyükelçilere seslendi. Bakan Akar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Dışişleri Bakanlığı önemli bir başarı önemli bir imza aldı. İtalyan gemisi Doğu Akdeniz'de bizim uluslararası ekonomik bölgemize girdi. 'Hayır' dedik. Bir fırkateynle çıkardık. Telsiz temasımızda buraya girmek istiyorsanız Türkiye Cumhuriyeti devletine müracaat etmeniz lazım dedik onlar da müracaat etti. Dışişleri Bakanlığımız da müsaade etti. Olayları yakından takip ediyoruz." Akar, devlet uygulaması olması nedeniyle bunun önümüzdeki günlerde çok önemli bir adım olacağının da bilgisini verdi.