AB'den 'yeni dönem' sözü

Türkiye'nin nihai hedefi tam üyelik. AB liderleri Başkan Erdoğan'la görüştü, “AB'nin çıkarı Türkiye ile pozitif ilişkidedir. Bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazırız” açıklaması yaptı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2 saat 45 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabulün ardından yaptığı açıklamada, Türkiye-AB ilişkilerinin etraflıca değerlendirildiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili Türkiye'nin perspektifini ortaya koyarak, Türkiye'nin AB sürecinin nihai hedefinin tam üyelik olduğunu ifade etti" dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

GÖÇ MUTABAKATI ACİL

"Göç mutabakatının güncellenmesi, Gümrük Birliği'nin yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması, halklar arası temaslar ve üst düzey siyasi istişareler konularının gündeme geldiği görüşmede, AB'nin pozitif gündemi destekleyecek somut adımlar atması gerektiği belirtildi. Mülteci sorununun ortak sorumluluk bilinciyle ele alınması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, bölgede yeni bir mülteci dalgasının yaratacağı istikrarsızlık ve insani krize karşı göç mutabakatının ivedilikle yenilenmesi ihtiyacı hatırlatıldı."

DOĞU AKDENİZ KONFERANSI

"Terörle mücadelede işbirliğinin öneminin altı çizilen görüşmede, kalıcı istikrar ve güvenlik için DEAŞ, PKK/YPG, FETÖ gibi her türlü terör örgütüne karşı ortak mücadele yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Suriye, Irak, Libya, Karabağ, Akdeniz konuları da ele alındı. Sayın Cumhurbaşkanımızın önerdiği Doğu Akdeniz Konferansı'nın da Akdeniz'in barış denizine dönüşmesinde rol oynayacağı belirtildi."

AB VE ABD TÜRKİYE İÇİN AYNI FİKİRDE

AB kaynakları, Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'daki temasları hakkında gazetecilere bilgi verdi. Bir AB yetkilisi, Michel'in önceki akşam ABD'nin Ankara Büyükelçisi ile bir araya geldiğini aktardı. Yetkili, "ABD ve AB bir dizi endişeyi paylaşmaktadır ancak Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortama ve AB ile Türkiye arasında olumlu, karşılıklı çıkara dayalı bir ilişkiye duyulan ihtiyaç konusunda tam olarak aynı çizgidedir. ABD ve AB, fırsatı değerlendirmenin Türkiye'ye kaldığı konusunda mutabıktır" ifadesini kullandı.

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Ursula von der Leyen, Türkiye ve AB arasında kamu özel sektör işbirliğinin gelişeceğini belirterek, "Odak noktamız, yeşil ve dijital dönüşüm olacak" dedi.

YARGIMIZA SAYGI GÖSTERMELİSİNİZ

"Türkiye'de devam etmekte olan davalarla ilgili hukuki sürece herkesin saygı göstermesi gerektiği açık bir şekilde ifade edildi. Toplantıda ayrıca bazı üye ülkelerin Türkiye-AB ilişkilerini esir almasına müsaade edilmemesi gerektiğinin önemi vurgulandı. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız konuya açıklık getirerek, kadına karşı şiddetin küresel bir sorun olduğu ve bu şiddetin her türüyle mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini belirtti."

İLİŞKİLERE İVME KATMAYA GELDİK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Türkiye Delegasyonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Leyen, "Türkiye aslında yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurmak istediğini gösterdi, biz de Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik. İki tarafa da fayda sağlayacak işbirliği alanlarını görüştük" dedi. Leyen, "Türkiye, Gümrük Birliği içinde hayati öneme sahip değerli bir ortak. Ticareti daha da artırabilmek için hiç şüphesiz ki Gümrük Birliği'nin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız" ifadelerini kullandı.