Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'nin yanı sıra Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek'i içeren Batı Balkanlar ile Ukrayna, Moldova, Gürcistan hakkındaki değerlendirme raporlarının yer aldığı "2023 Genişleme Paketi" raporunu açıkladı. Raporda, Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılabileceği belirtildi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gürcistan'a da aday ülke statüsü verilmesini kararlaştırdıklarını ifade etti. BM raporunda Türkiye'ye yönelik ise yine skandal ifadeler yer aldı. Türkiye'nin demokratikleşme alanında geriye gittiği ileri süren raporda, Başkanlık Sistemi'ndeki yapısal sorunların sürdüğü, kuvvetler ayrılığının ihlal edildiği yönünde ifadeler kullanıldı. 14-28 Mayıs seçimlerinde medyada haberlerin 'tek taraflı verilmesi ve adayların eşit şartlara sahip olmamasının' iktidara haksız bir avantaj sağladığı öne sürüldü.
Dışişleri Bakanlığı "Raporda yer alan, özellikle siyasi kriterler ile Yargı ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Üye ülkelerin kendi aralarında bile tartışmalı olan temel haklar konusunda Türkiye'ye yönelik iddialarda bulunulmasının, AB'nin samimiyetsiz ve çifte standartlı yaklaşımının tezahürü olduğu belirtilen açıklamada şöyle devam edildi: "Metinde eleştiri olarak yer verilen, ülkemizin Hamas-İsrail savaşına dair tutumunun AB'yle uyumsuz olduğu yolundaki tespiti ise esasen övgü olarak değerlendiriyoruz. Tarihin yanlış yerinde duran AB'ye, evrensel değerleri, uluslararası hukuku hatırlatıyoruz."