ABD'den Karabağ mesajı: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken New York'ta görüştü. Karabağ'daki durumu değerlendiren Blinken, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne destek verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu kapsamında New York'ta yoğun diplomasi trafiği yürüten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. 45 dakika süren görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler, Karadeniz Tahıl Girişimi, İsveç'in NATO üyeliği ve Karabağ'daki son gelişmeler ele alındı.

BLINKEN'E ZOR SORU

ABD'li Bakan Blinken, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Blinken'e AA muhabiri, "ABD'nin Karabağ'daki görüşmeleri yakından takip ettiğini görüyoruz. Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la gerçekleştirdiğiniz telefon görüşmesinde ABD'nin Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tümüyle desteklediğini aktardınız. Aynı şekilde Azerbaycan'ın kendi toprak bütünlüğünü, Karabağ'da da dahil olmak üzere yeniden sağlama hakkını tanıyor musunuz?" şeklinde zor bir soru yöneltti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Paşinyan ile görüştüğünü kaydeden Blinken, bölgede yaşanan gelişmelerden duydukları endişeyi ilettiğini bildirdi. Blinken, ABD'nin güç kullanımına karşı olduğunu ileri sürerek, adil ve kalıcı bir barışın iki ülkeye de büyük fayda sağlayacağını söyledi. Blinken, böyle bir barışın üç yıllık çatışmanın ardından tarihin gidişatında iyiye doğru güçlü bir değişim olacağı vurguladı. ABD'li Bakan "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlık söz konusu olduğunda ilgili herkes adına bu hususların arkasındayız" ifadesini kullandı.

'TAKDİRLE KARŞILIYORUZ'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeler, Karadeniz Tahıl Girişimi, Kıbrıs ve Suriye'deki durum ele alındı. Guterres, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimindeki çabalarını takdirle karşıladığını söyledi.

BARIŞ İÇİN BM REFORMU ŞART

BM Genel Kurulunu değerlendiren Hakan Fidan, "Dünyadaki düzenin yeniden tesis edilmesi, daha kalıcı barışın ve adil bir yaşamın mümkün olması için BM reformunun yapılması şart" dedi. Fidan, PKK/YPG ve DEAŞ dahil tüm terör örgütlerine, emperyal tasarımlar yapan çevrelere asla alan bırakmayacağız" dedi.

STOLTENBERG'LE İSVEÇ ZİRVESİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede bölgesel ve küresel konular ele alındı. İsveç'in NATO üyelik sürecinin ele alındığı görüşmede, terörle mücadele konuları da görüşüldü.