ABD Savunma Bakanı: Hem Türkiye'yi hem YPG'yi istiyorlar!

ABD bir yandan Rakka Operasyonu'nda Türkiye ile işbirliğine uğraşırken, bir yandan da tepkiye rağmen YPG'nin harekata katılmasına çalışıyor.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, DEAŞ’ın Suriye'deki kalesi olan Rakka'yı kurtarma operasyonunun önümüzdeki haftalarda başlayacağını söyledi. Operasyonun Musul ile eşgüdümlü gerçekleştirileceğini açıklayan Carter, bunun ABD’nin değil koalisyonun planı olduğunu ifade ederek, iki operasyon için yeterli askeri kaynağın olduğunu söyledi. Carter, 'Operasyonun önümüzdeki haftalar içinde olacağını düşünüyorum ama çok uzak değil' dedi.

TEK GÜÇ TERÖRİSTLERMİŞ! 

Carter, Türkiye'nin Rakka operasyonuna katılmasıyla ilgili olarak, "Türkiye ile işbirliği yapabileceğimiz bir noktaya varmaya çalışıyoruz" diye yanıtladı. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun komutanlarından Korg. Stephen Townsend ise Rakka operasyonuna katılacak güçlerin çoğunluğunu, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDF) bağlı YPG'nin oluşturacağını iddia etti. Townsend, Münbiç’i örnek göstererek başarılı olabilecek tek gücün YPG olduğunu ileri sürdü. 

Görüş birliği

ABD'li Bakan Ashton Carter, Musul operasyonu konusunda, Irak'ın egemenliği ve Türkiye'nin koalisyondaki rolünü içeren temel ilkelerde bütün tarafların görüş birliğine vardıklarını söyledi. Ashton Carter, uygulamanın detayları üzerinde görüşüldüğünü de sözlerine ekledi. 

Türkiye’ye saldıracaktı

Carter, “Kısa süre önce, Türkiye'de terör saldırısı planı yaptığını bildiğimiz birini öldürdük. Evet bunu yaptık, açıkçası yine yaparız' diye konuştu. Carter, teröristin savaş alanında öldürüldüğünü belirtti ancak bunun Irak'ta mı Suriye'de mi olduğuna ilişkin açıklama yapmadı.