ABD medyasından Ortadoğu itirafı... ''Kendi yollarını çiziyorlar''

ABD merkezli politika dergisi Foreign Policy'de çarpıcı bir Ortadoğu analizi kaleme alındı. ''Amerika'nın Ortadoğu'sunun sonu'' başlığıyla verilen analizde, Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır'ın ABD'nin 'çıkarlarını' gözardı ettiği ve ''kendi yollarını çizdiği'' vurgulandı. Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır'ın diplomatik ilişkileri geliştirdiği ve ekonomi başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği ve anlaşmalar yaptıklarının belirtildiği analizde, ''Açıkça söylemek gerekirse, Amerika'nın Orta Doğu'daki dört geleneksel dayanağı artık güvenilemeyecek kadar kırılgandır.'' ifadeleri dikkat çekti.

aksam.com.tr

Foreign Policy, Türkiye, İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan hakkında çarpıcı bir analiz yayımladı.

"Amerika'nın Ortadoğu'sunun sonu" başlığıyla yayımlanan analizde, ABD'nin Ortadoğu'daki endişelerinin gözardı edildiği ve etkisini kaybettiğinin iyiden iyiye hissedildiği kaleme alındı.

"KENDİ YOLLARINI ÇİZİYORLAR"

Analizde, Türkiye, İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan'ın kendi aralarında diplomatik ilişkileri geliştirdiği, çeşitli alanlarda işbirliğine vardıkları ve ABD'ye rağmen "kendi yollarını çizdiği" vurgulandı.

Analizde, şu ifadeler kullanıldı:

"Suudi Arabistan, İsrail, Türkiye ve Mısır'ın liderleri, Washington'un temel çıkarlarını açıkça göz ardı ederek kendi yollarını çiziyorlar. Rusya, Çin, Hindistan veya birbirleriyle (açık veya gizli) daha yakın siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin kendilerine ABD'ye karşı uygun alternatifler sağlayacağına inanıyorlar. Açıkça söylemek gerekirse, Amerika'nın Orta Doğu'daki dört geleneksel dayanağı artık güvenilemeyecek kadar kırılgandır."

"SOVYET TEHLİKESİ ARTIK YOK"

Analizde, bölge ülkelerinin Sovyetler Birliği ve Komünizm endişeleri nedeniyle zamanında ABD ile yakın ilişkiler kurduklarının, ancak şimdilerde Sovyet tehlikesinin bulunmadığı için ABD ile bağlarını onaracak bir faktörün olmadığına dikkat çekildi.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

"Bir zamanlar ABD ile bağları güçlendiren tarihsel faktörler de ortadan kalktı. Bölge ülkeleri için tehdit oluşturan Sovyetler Birliği artık yok. (İronik bir şekilde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Muhammed bin Salman ve Erdoğan ile bu liderlerin Biden'la olduğundan daha sıcak kişisel ilişkilere sahip.) Artık Körfez'e yönelik herhangi bir dış tehdit yok."