Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine eşlik eden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Amerikalı mevkidaşı James Mattis ile görüştü. Işık ile Mattis arasındaki görüşme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'dan ayrılmasından hemen sonra yine Beyaz Saray'da gerçekleşti. Ağırlıklı olarak ABD'nin terör örgütü PKK/PYD'ye desteği ve Suriye'de DEAŞ'la mücadele konularının ayrıntılı şekilde ele alındığı bildirilen görüşmeye iki bakan heyetleriyle katıldı.
PKK İLE MÜCADELE DESTEĞİ
Görüşmenin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada “Liderler Türkiye’de sivillere ve Türk askerlerine saldırı düzenleyen ve ABD tarafından da yabancı terör örgütü olarak tanınan PKK’ya yönelik kaygılarda mutabık kaldılar” ifadesi kullanıldı. Pentagon Sözcüsü White “Bakan (Jim Mattis) Türkiye’nin PKK ile mücadelesine desteğini ve PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliğini artırmayı planladıklarını yineledi” dedi.
SURİYE’DE İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Pentagon açıklamasında iki bakanın iki ülkenin Suriye’deki insani krizin ve şiddetin azalması konusunda iş birliğine devam edeceklerini belirttikleri ifade edildi. White ayrıca şu ifadelere yer verdi: Bakan Türk hükümeti ve halkının mülteciler ve Suriye’den kaynaklanan insani sorunlar konusundaki cömertliğini takdir etti. İki lider Irak ve Suriye’de istikrar ve barışa yönelik desteklerini yineledi ve Türkiye-ABD güvenlik işbirliği konusunda birlikte çalışacaklarını kaydettiler.
Trump, Tükiye'ye silah satışını onaylar mı?
Trump, “Türkiye’nin istediği silahlar için çalışacağız” dedi. Bu açıklama Türkiye'nin taleplerine olumlu yanıt olarak yorumlandı.
WashIngton’da gerçekleştirilen ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede silah satışı da masaya yatırıldı. Görüşmenin ardından Trump’ın açıklamasında "Türkiye'nin istediği silahlar için çalışacağız" cümlesi yer aldı. ABD, silah satışlarında kongre onayı sonrasında izin veriyor. Ancak Türkiye’ye 3 yıldır bu konuda izin çıkmıyor. Alımlarda en çok sıkıntı, Silahlı İnsansız Hava Aracı (İHA) Predator, genel
SİLAHLI İHA TALEBİ
Türkiye, 2008’de ABD’den terör operasyonlarında kullanmak amacıyla Predator istemişti. Bir türlü gerçekleştirilemeyen proje sonrasında Türkiye kendi geliştirdiği İHA sistemleri ANKA, Bayraktar ve Karayel’e yerli mühimmat takarak operasyonlarda aktif olarak kullanmaya başlamıştı.
AKILLI BOMBA İHTİYACI VAR
Türkiye'nin PKK ve DEAŞ ile mücadelesinde sivil kayıpları önlemek için ihtiyaç duyduğu mühimmatların başında akıllı bombalar geliyor. Akıllı bombalar için ABD Kongresi'nden izin çıkması terörle mücadeleyi etkiyecek boyutlarda soruna neden olabiliyordu. Bu konuda TÜBİTAK SAGE ve Roketsan tarafından geliştirilen mühimmatların henüz istenilen sayıda imal edilememesi ve yoğun kullanım için akıllı bomba talebi bulunuyor.