'ABD F-35’te diretirse alternatif ararız'

Başkan Erdoğan, “Azil süreci ve 1 yıl sonra yapılacak seçimler Başkan Trump’ı temkinli hareket etmeye yöneltiyor. Bu süreç bittiğinde ilişkiler kuvvetli bir ivme kazanacak” dedi.  

Başkan Recep Erdoğan partisinin grup toplantısında ABD ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türk-ABD ilişkilerini belirli bir seviyenin altına indirmemek için inisiyatif aldığını söyledi. 

Erdoğan, şöyle devam etti: “Aramızdaki sorun alanlarının pek çoğu küçük pürüzlerden ibarettir. Bu sıkıntılar, Amerika’daki ülkemiz karşıtı çevrelerin köpürtmesiyle suni olarak büyütülmüş ve ilişkilerimize zarar verecek boyuta taşınmıştır. İki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik çabaların gerçek mahiyetini en iyi gören de Sayın Trump’tır. Bunun için sistemin ve siyasetin tüm baskılarına rağmen Türkiye-Amerika ilişkilerinin belirli bir seviyenin altına düşmemesi konusunda inisiyatif kullanmaktadır. Birçok meseleye kökten bir çözüm getiremedik ama bu meselelerin ilişkilerimizi esir almasına da izin vermediğimizi tüm dünyaya gösterdik. Öncelikle 100 milyar dolarlık ticaret hedefimize ulaşma konusundaki kararlılığımızı bir kez daha karşılıklı teyit ettik.” 

TEMKİNLİ DAVRANIYOR 

Başkan Trump’la ilgili Amerika’da hâlâ devam eden azil sürecine işaret eden Erdoğan şunları söyledi: “Amerika’da halen süren azil süreci ve yaklaşık 1 yıl sonra yapılacak seçimlerin Başkan Trump’ı temkinli hareket etmeye yönelttiği de açıktır. İnşallah bu süreç bittiğinde ilişkilerimiz yeniden çok kuvvetli bir ivme kazanacaktır. Suriye meselesi, Amerika ziyaretimizin en önemli başlıklarından biriydi. Türkiye’nin Suriye’de DEAŞ’a karşı en etkili mücadeleyi veren ülke olduğunu her fırsatta tekrarlıyoruz.” 

ANA SINIFINA ANLATIR GİBİ TEKRARLIYORUM 

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na, “Buradan, tıpkı bir ana sınıfı öğrencisine anlatır gibi tekrarlıyorum, Türkiye’de bin liranın altında emekli maaşı alan yoktur” dedi.  

Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Türkiye’de hâlâ bin liranın altında emekli maaşı alan 847 bin kişinin bulunduğu” şeklinde bir ifade kullandığını belirterek, “Buradan, tıpkı bir ana sınıfı öğrencisine anlatır gibi tekrarlıyorum, Türkiye’de bin liranın altında emekli maaşı alan yoktur Bay Kemal. Kılıçdaroğlu, kendi SSK Genel Müdürlüğü döneminde takılıp kalmış olabilir. Kendi döneminde bırakınız bin lirayı, 60 lira emekli maaşı alanlar bulunuyordu” dedi. 

ŞARK KURNAZLIĞI

Erdoğan, “Güya şark kurnazlığı yaparak hak sahipleri arasında paylaştırılan ölüm aylıklarını, her biri ayrı emekli maaşıymış gibi anlatıyor. Hâlbuki ortada, tek bir emekli maaşının birden fazla hak sahibi arasında paylaştırılması vardır. Milletimiz de işte bunun için, ne yaparlarsa yapsınlar, hangi taklayı atarlarsa atsınlar, kendilerini yüzde 25’in üzerine çıkarmıyor. Buna rağmen ders çıkartıp dürüstçe, delikanlıca, mertçe siyaset yapmaya yönelmiyorlar. Biz, Allah ömür verdikçe milletimize hizmet etmeye, eser ortaya koymaya, mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. 

F-35 UYARISI: BAŞKA ARAYIŞA GİRERİZ

Erdoğan NATO'nun kendi savunma konsepti açısından S400'lerin herhangi bir engel teşkil etmediği açıklaması yaptığını hatırlatarak, S400 konusunda kopartılan fırtınanın başka amaçlara yönelik olduğunu söyledi. Bunu  Trump’a da anlattığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “F-35'le ilgili haksızlığı tekrar dile getirdik. F-35’te Türkiye müşteri değil, ortaktır. Taahhüt ettiğimiz 2,1 milyar doların 1,4 dolarını ödediğimizi hatırlattık. F-35'te mevcut uzlaşmaz tavır sürerse Türkiye'nin orta vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için başka arayışlara girmek zorunda kalacağını da ayrıca söyledik.” 

S400’DEN GERİ ADIM ATMIYORUZ 

S400 meselesinin sorunların kilit noktası haline getirilmeye çalışıldığını bildiren Erdoğan, “S400 meselesinde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız vasıtasıyla çözüm yolları aranması konusunda da mutabık kaldık. Sayın Trump’a, Türkiye’nin S400 hava savunma sistemi alma noktasına nasıl geldiğini bir kez daha ifade ettim. Zaten kendisi de bu konuda bize hak veriyor. Ülkemizin artık bu savunma sisteminden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını, çözümün bu gerçek ışığında bulunması gerektiğini söyledik. Amerika’dan Patriot sistemi alma talebimizi de tekrarladık" diye konuştu.

ERDOĞAN’A EYT DESTEĞİ

Başkan Erdoğan, grup toplantısının ardından kuliste MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelerek sohbet etti. Başkan Erdoğan, Bahçeli’nin yanından ayrılırken basın mensuplarına, “Hoş bir sürpriz oldu” dedi. 

İSTİSMAR ETTİRMEYELİM 

Buluşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP lideri Bahçeli ise, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda Başkan Erdoğan’ın önceki gü yaptığı açıklamalarına destek verdiğini söyledi. 

Bahçeli şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisi açısından önemli değerlendirmelere tabi tutulması lazım. Ciddi yük oluşturuyor. Bu konuyla ilgili bu düşüncemizi herkesle paylaşıyoruz. Gruptaki arkadaşlarımıza da söyledim. Böyle bir yükün altından kalkabilir miyiz? Yoksa toplumsal talep karşısında birtakım çevrelerin toplumun belli bir kesimini istismarına fırsat mı verelim. Bunları iyi düşünmek lazımdır." 

SAĞLIĞIM İYİ DURUMDA  

Bahçeli sağlık durumuyla ilgili, “Ben herkese sağlık diliyorum. Çünkü sağlık her şeyin başı. Bizi eleştirenler, geberdi diyenler, geberecek diyenler MHP böylelikle parçalanacak diyenler şimdi buradayız arkadaşlarla beraberiz. Allah'a çok şükür Allah’ın verdiği ömrü yaşamaya çalışıyoruz. Öyleyle endişe edecek bir şey yok” dedi. Bahçeli sakallı görüntüsüyle ilgili de, “Yüzüm dinlendi. Çünkü ben her gün tıraş oluyorum. Cumartesi, pazar da dahil olmak üzere partiye gelip özel parti ziyaretinde de olsa günlük tıraşımı olurum. İlk defa uzun bir süre sakal bıraktım. O da 20 günü buldu. Tam seçilecek halde değildi ama millet daha dikkatli baktıkları için fark ettiler” dedi.