'ABD ambargosuna karşı duracağız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’ye, İran’a yönelik ambargoların yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Bu kararlılığımızı ABD'lilere ilettik” dedi.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’le basın toplantısında ABD’ye, İran’a yönelik ambargoların yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceklerini söyledi. Çavuşoğlu, ABD’nin ambargolarına karşı olduklarını her platformda doğrudan ABD’lilere net şekilde söylediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Burada önemli olan kendi aramızdaki dayanışmamız ve kararlılığımızdır” dedi.   

DEVRİM MUHAFIZLARI MEŞRU 

Çavuşoğlu, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD tarafından terör listesine alınmasının tehlikeli ve son derece yanlış bir karar olduğunu söyledi. Yaptırımların İran halkına zarar verdiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Kardeş İran halkının cezalandırılmasına bizim gönlümüz razı değil. Aynı şekilde bu tür adımlar bölgenin istikrarını, barışını, huzurunu ve ekonomik kalkınmasını da riske atıyor. Biz bölgemizde huzur olmasını istiyoruz.” 

SURİYE’DE ORTAKLIĞA DEVAM 

Suriye’de siyasi bir çözüm için İran ve Rusya ile işbirliği yapma kararı aldıklarını anımsatan Çavuşoğlu, “Suriye’de kalıcı bir barış, İdlib’te ateşkesin devamı için çalışmaya devam ediyoruz. Anayasa komisyonunun kurulması için de yine samimi gayretleri tüm dünya görmektedir” diye konuştu.

GOLAN KARARI UYGULANAMAZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı ilan etmesi hakkındaki kararını değerlendirirken de “ABD’nin tek taraflı aldığı kararların, attığı adımların uluslararası sistemi tahrip ettiğini defalarca söyledik” diye konuştu. Suriye’nin toprakları olan Golan Tepeleri’nin ABD’nin kararıyla İsrail’e verilmeye çalışılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bu doğru bir yaklaşım değildir ancak bölgede gerginliği artırır. Bugün Irak'ta ve Suriye'de DEAŞ'ın kontrol ettiği bir alan yoktur fakat DEAŞ vb. terör örgütlerine karşı dikkatli olmaya devam etmemiz gerekiyor.