Avrupa Birliği üyesi 8 ülke, dün toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) öncesi İdlib konusunda endişelerini dile getirerek, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) acil diplomatik çözüm çabalarına destek verdiklerini açıkladı. Güvenlik Konseyi toplantısı girişinde grup adına konuşan İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog, Suriye’deki çatışmaların muhasara altında bulunan veya göç eden milyonlarca insana zaten yeterince acı çektirdiğini belirterek, taraflara diplomatik çözüm çağrısı yaptı. Skoog, İdlib’e yapılacak askeri bir operasyonun bölgeyi daha da tehlikeli hale getireceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Suriye’nin kuzeybatısında, Suriye rejimi ve Rusya tarafından artırılan, siviller için potansiyel bir felakete dönüşebilecek askeri hareketlilikten ciddi şekilde kaygılıyız.
Yeni göçe sebep olur
Askeri saldırı, bölgede yaşayan bir milyon çocuk dahil 3 milyondan fazla sivilin hayatını tehlikeye atacak. Rejimin acımasız kuşatması ve askeri operasyonları nedeniyle zaten yerlerinden edilen siviller de dahil olmak üzere bu yeni toplu göçlere sebebiyet verebilir.”
Muhalefetle görüşülecek
SKOOG “Bu noktaya kadar acil diplomatik çabaları için Türkiye ve BM’ye desteklerimizi açıklıyoruz” dedi. Skoog, Güvenlik Konseyi üyesi AB ülkelerinin yarın BM’de insani felaketin önlenmesi konusunda görüşlerini alıp değerlendirmeler yapmak üzere Suriye muhalefetiyle de bir araya geleceklerini sözlerine ekledi. İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Skoog’un, adına açıklama yaptığı AB ülkeleri arasında; İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsveç, Belçika ve Polonya bulunuyor.
Kimyasal hazırlık var
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede “Suriye’de Esad’ın yönetici olarak bir geleceği yok” ifadesini kullandı. Esad’dan kurtulmanın ABD’nin işi olmadığını belirten Jeffrey, İdlib’deki durumun kötü olduğunu söyledi. Kısa süre önce Türkiye, İsrail ve Ürdün’ü ziyaret eden Jeffrey, “İdlib’de durum çok tehlikeli; kimyasal silah hazırlandığına dair birçok kanıt var” iddiasını ileri sürdü.
Duvarı aşıp geçtiler
Esad rejiminin ve Rusya uçaklarının bombaladığı İdlib’ten kaçan Suriyeliler, Türkiye’ye sığınmak için yollara düştü. Bombalardan kaçan mülteciler gruplar halinde Hatay Altıonözü’ndeki sınır hattına çekilen güvenlik duvarına kadar geldi. Duvarıa merdivle aşan mülteciler Türkiye’ye geçti.