AB Bakanı Çelik ve Roth ortak basın toplantısında konuştu

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth'la ortak basın toplantısı düzenledi. 

AB Bakanı Çelik'in konuşmasından satır başları;

Dünyanın her tarafında diktatörler halkın arkasında saklanır. Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı, halkıyla birlikte tanklara karşı koymuştur. 15 Temmuz süreci bütün dünyaya Türk demokratik bilincinin ne kadar kaliteli olduğunu göstermiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, darbeye karşı duruşuyla tarihe geçmiştir. AB ve Türkiye arasında yeni bir sürecin ortaya çıkması önemlidir. Verilen sözlerin tutulmaması sebebiyle, yeni mekanizmaları kesinlikle hayata geçirmeyeceğiz. Türkiye, çeşitli kişiler tarafından eleştiriye tutulmuştur.

Almanya'yla ilişkimizin ivme kazanması önemlidir. Bu yüzden Almanya'nın bu ziyareti için teşekkür ederim. Türkiye, bölgede DAEŞ'le ciddi bir mücadele vermektedir. DAEŞ, insan haklarını tehdit etmekdedir. Türkiye'nin bu örgütü ortadan kaldırması birinci görevidir. DAEŞ tarafından bizim topraklarımıza bomba atılmaktadır. Türkiye, egemen bir devlettir ve gereğini yapacaktır.

Türkiye güçleri, ÖSO'yle birlikte DAEŞ'e karşı mücadele verirken, PYD karşı çıkıyor. Buradan da PYD'nin DAEŞ'le mücadele etmedeiği anlaşılıyor.PYD'nin yalanı artık çökmüştür. DAEŞ'le PKK arasında fark yoktur. DAEŞ için AB'de çadır açılmıyorsa, PKK içinde açılmamalıdır. AB'deki dostlarımızdan müttefiklik çerçevesinde hassasiyetlerimizin karşılanmasını bekliyoruz.

'GÜVENLİ BÖLGE VEYA UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN AÇIKLAMA YAPIYOR'

Cerablus'u kontrol altına almak için adımlar atılıyor. Uçuşa yasak bölge veya güvenli bölge için herhangi bir açıklama yok. 

Alman AB Bakanı Roth'un konuşmasından satır başları;

Türkiye'ye bir dost olarak ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Son derece büyük bir üzüntü duyuyoruz. Hepinize baş sağlığı dilemek istiyorum. Almanya, sizi terörle mücadelede hukuk kuralları çerçevesinde her türlü desteği vermeye hazırdır. Daha çok dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Ülkeler vatandaşlarını korumakla yükümlüdürler. Türkiye'de orantılı olunması ve temel hakların korunması gerekiyor.

Geri püskürtülen darbe girişimi derin ve hazin bir olay olmuştur. AB'de bu durum geçerlidir. Almanya bu saldırıyı şiddetle kınamıştır. Hiçbir zaman değişimler askeri güçlerle olmaz, demokrasi çerçevesinde olur. Türk halkı cesur bir şekilde darbe girişimi engellemiştir. 

Almanya'da 3 milyon Türk yaşamaktadır. Türkiye, 3 milyonun üzerinde mülteci ağırlayor. AB tarafından herr türlü desteği vermeye hazırız. Bu bağlamda şunun altını çizmek isterim. Türkiye çok şey başardı. Almanya kendi sorumluluklarının farkındadır. 

AB'ye katılım müzakereleri devam etmeli, buna karşı çıkanları anlamıyorum. AB'de sadece ekonomik topluluk değil, ayrıca değerler topluluğudur. Sizi AB yolunda dostça desteklemek istiyorum. Ülkelerimizin arasındaki işbirliği sadece İncirlik'le bağlantılı değil. NATO çerçevesinde ilişkimiz devam ediyor.