AB Bakanı Çelik Lizbon'da

Avrupa Birliği Bakanı Çelik, Portekizli mevkidaşı ile görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu

1

Bakan Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Portekiz müttefikimizdir, aramızda hiçbir temas sorunu yoktur. Demokratik değerler, insan hakları, hukuk devleti gibi konularda en büyük ortaklarımızdan birisidir. Portekiz'le yaptığımız görüşmeler her zaman yapıcı ve faydalı olmuştur. Sayın Bakana Türkiye-AB konusunda son derece net ve berrak yaklaşımı var. Biz de bu yaklaşımı paylaşıyoruz. Bu ilkesel yaklaşımla birtakım ideolojik pürüzler giderilir. Kendilerine bu yaklaşımından ötürü teşekkür ediyorum. 

55 ÜLKENİN TEMİZLEYEMEDİĞİ DAEŞ'İ TÜRKİYE TEMİZLEDİ

Benim ülkem savaş uçaklarıyla, savaş helikopterleriyle asker üniforması giymiş teröristler tarafından Cumhurbaşkanımıza suikast tertip edilmek isteyen, parlamentonun bombalandığı bir darbe girişimi halkın fedakarlığı sayesinde geri püskürtülmüştür. Bu girişiminden biraz sonra ordumuz Suriye topraklarına DAEŞ'le mücadele için girmiştir. 55 ülkelik koalisyonun geriletemediği DAEŞ'i sınırlarından silip atmıştır. Tamamen DAEŞ'ten temizlenmiştir. 

AVRUPA BİRLİĞİ  YETKİLİLERİ RETORİK DÜZEYİNİ AŞAMADI

Darbe girişimi sırasında 240 Türk vatandaşı hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı. Aynı zamanda 3 milyon Suriyeli mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. 3 milyon insanın dünyadan hiçbir yardım almadan, insan haklarına saygı gereği misafir eden bir ülkeyiz. Maalesef darbe girişimi sırasında ve sonrasında retorik düzeyini aşmayan söylemlerle bir şey görmedik Avrupa Birliği yetkililerinden. Dayanışma yerine bazı ülkeler Türkiye ile müzakereler durdurulsun diyerek ırkçı yaklaşımlar sergilediler. Bazıları Türkiye'nin AB üyeliğini tartışmaya açtılar, son derece düzeysiz yaklaşımlar ortaya koydular. Biz tüm bunları Avrupa değerleriyle çatışan yaklaşımlar olarak değerlendiriyoruz. 

KİMSEYE İNDİRİM YAPILMADIĞI GİBİ ZAM DA OLMAMALIDIR

AB yol haritası objektif kriterlerle yürütülmelidir. Kimseye indirim yapılmadığı gibi zam da yapılmamalıdır. Zaman zaman Türkiye kritize ediliyor, biz bunlardan rahatsız olmuyoruz. Bir kez daha söylüyorum 23. 24. fasılları açalım. Büyük bir özgüvenle bunları konuşmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum. 

TÜRKİYE VİZE SERBESTİSİNİ ANAHTAR OLARAK GÖRÜYOR

Pekçok ülke topraklarına göçmen almamak için askerlerle bu insanları dışarıda tutmaktan bahsediyor. İnsanlık açısından ölümden kaçan bu insanlara kucak açmalıdırlar. Türkiye 3 milyon insana kucak açmıştır. Türkiye insanlık adına bu vazifesini yerine getirmektedir. AB'den taahhüt edilen 3 milyar lira taahhüt düzeyinde kalmıştır. Bundan sonra mülteci krizinin daha da artacağını düşünüyoruz. Bunun için yeni mekanizmaların kurulması lazım. Bu konularda da Türkiye adım atmak bakımından tanınacak vize serbestisini anahtar konum olarak değerlendirmektedir. 

Portekiz değerli müttefik ve değerli bir dost. Tekrar dostumuza ev sahipliği için çok teşekkür ederim. 

SORULAR VE CEVAPLAR...


PORTEKİZ İLK ANDAN İTİBAREN DARBEYİ KINADI

PORTEKİZLİ DIŞİŞLERİ BAKANI: Bu konuda Portekiz'in pozisyonu darbe girişiminin yaşandığı ilk anlardan itibaren darbeyi kınamak oldu. AB'nin pozisyonunu Portekiz benimsemektedir. 

TÜRKLER AVRUPA'DA KANUN DIŞINA ÇIKMIYORLAR

ÇELİK: Bu ve benzeri yaklaşımlar kabul edilemez. Avrupa'daki Türkler'in ifade hürriyeti kısıtlanamaz. Avrupa'nın halkları dünyanın her yanıyla nasıl ilgiliyseler Türkler de kendi ülkeleriyle ilgilenecektir. Hollanda'daki protestolarda önemli olan o ülkenin kanunları çerçevesinde mi yapılıyor? Oradaki Türkler hiçbir şekilde kanun dışına çıkmıyor. Türkler'i ve diğer halkları ifade özgürlüğünden mahrum bırakmak Avrupa değerleriyle çelişir. Bunu kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. 

TÜRK HALKI "DARBEYE NASIL DİRENİLİR" DİYE AR-GE YAZDI

ÇELİK: Siz Gezi olayları sırasında Türkiye'deymişsiniz. Yüzlerini kapayarak molotof kokteyleri atanlar, zincirlerle sokakları kuşatan insanlar, terör örgütünün mensupları sahadaydılar. Polisin bunlara müdahale etmesinden başka bir şey olamaz. Normal insanlara bakıldığında. O insanlara sayın Cumhurbaşkanımız, o zaman Başbakan'dı ve biriyle 5 saaat, diğer gruplarla 6 saat konuştu. Mesele terör eylemiyse her devlet güvenliği sağlamak zorundadır. Darbe karşısında bütün halkımız, siyasi gruplar tarihe geçecek direniş gösterdi. Bu halklar için ilham kaynağı olacak. Bazı ülkelerde Türk bayrağı kullanılıyor ve Türkiye'ye selam gönderiyorlar. Türkiye'deki deneyim "Darbeye karşı nasıl direnilir" diye yeni bir AR-GE yazdı. Yeni bir ruhla, yeni bir uzlaşma var. Benim hükümetim ve partim bunu her zaman dikkate almaya devam edeceğiz.